Sağlık 26 Haziran 2023 - 13:32:36

Balık Pulu Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Balık Pulu Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Balık pulu hastalığı; tıp dilinde iktiyozis vulgaris olarak bilinen, oldukça nadir görülen, keratinin üretiminin bozulmasına bağlı olarak oluşan bir deri hastalığı olarak nitelendirilmektedir.

Balık Pulu Hastalığı Nedir?

İlk olarak 1771 yılında tanımlanmış olan balık pulu hastalığı, genetik geçişli bir deri hastalığıdır. Hastalığın ilk vakası incelediğinde bu kişinin 3 kuşak ailesinde de görüldüğü gözlemlenmiştir. Her ne kadar genetik olarak nitelendirilse de bu hastalık genetik olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insan vücudunda deri yüzeyinde yer alan epidermis isimli hücreler devamlı olarak yenilenmektedir. Fakat balık pulu hastalığında bu ölü hücreler atılmaz ve deri üzerinde kalır. Ölü deri hücreleri zaman içerisinde birikir ve yama haline gelirler. Sonrasında kuru bir tabaka meydana getirirler. Yama haline gelen ölü hücrelerden oluşan deri balık puluna benzediği için hastalık halk dilinde balık pulu hastalığı olarak nitelendirilir.

Derinin yapı taşı olarak nitelendirilen keratin maddesinin üretiminde meydana gelen bozukluklar sonucunda hücrelerin yenilenmesi sağlanamaz. Balık pulu hastalığı asıl olarak bu maddenin yetersiz, bozuk bir şekilde üretilmesi sebebiyle meydana gelmektedir. İlk görüldüğü zaman kirpi hastalığı olarak tanımlanmış olsa da zaman içerisinde doğru tanımlama konulmuştur. Oldukça nadir görülen bu hastalık ülkemizde de bazı kişilerde görülmektedir.

Balık Pulu Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ciltte kuruma ve soyulma etkileri ile kendini gösteren balık pulu hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Birde deri hastalığı olan balık pulu rahatsızlığının tüm belirtileri deri üzerinde gözlemlenmektedir. Saçlı deride pul pul kendini gösterirken vücudun genelinde poligon olarak isimlendirilen deri katmanları yer almaktadır. Katmanlar genel olarak gri, beyaz gibi renklere sahiptir.
  • Balık pulu hastalığı olan bir cilt aşırı derecede kurudur ve kalınlaşmıştır. bu kuruluktan ötürü kaşıntı meydana gelebilmektedir.
  • Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde terleme meydana gelmemektedir. Genel olarak terlemezler.

Kış aylarında semptomlar artış göstermektedir. Balık pulu hastalığı havaların soğuması ile birlikte derinin iyice kuruması sonucunda kaşınma oranlarının artması durumu meydana gelmektedir. Ölü deri hücrelerinin yama haline gelmesi genel olarak dirseklerde ve alt bacaklarda gözlemlenmektedir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak semptomlarda da ilerleme meydana gelir. Avuç içinde ya da ayak tabanlarında ağır çatlaklar meydana gelebilmektedir.

Balık Pulu Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak doğumdan itibaren görülen balık pulu hastalığı aynı zamanda doğumdan birkaç yıl sonra da gözlemlenebilir. Genel olarak erken çocukluk çağında kaybolurken bazı kişilerde ömür boyu herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bazılarında ise erişkin çağda belirtiler tekrardan kendini gösterebilir. Genetik bir hastalıktır ve genel olarak otozomal dominant şeklinde geçişi olmaktadır. Yani bu hastalığın anne ya da babadan çocuğa geçmesi için mutasyon geçirmiş bir genin olmasının yeterli olması şeklinde nitelendirilir. Otozomal dominant geçişli olan anne ve babaların çocuklarda görülme ihtimali %100'dür.

Balık Pulu Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Henüz kesin bir tedavisi bulunamayan balık pulu hastalığının tanısı koyulduktan sonra semptomların iyileştirilmesine yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Ölü dokunun temizlenmesini sağlayan bazı yöntemler uygulanmaktadır. Ayrıca bazı nemlendiriciler de kullanılır. Bu rahatsızlığın aşısının geleceğine dair birtakım haberler de bulunmaktadır.

  • balık pulu hastalığının belirtileri
  • balık pulu hastalığının nedenleri
  • balık pulu hastalığı tedavisi
  • balık pulu hastalığının tanısı
  • iktiyozis vulgaris
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Nişasta Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri ve Zararları