Balık zehirlenmesi, genel olarak taze olmayan balıkların vücutta toksik etki yaratması neticesinde meydana gelen bir gıda zehirlenmesi durumudur.
Balık Zehirlenmesi Nedir?
Balık tüketimi, her yaştan insan için son derece önemlidir. Beslenme konusunda sürekli araştırmalar gerçekleştirerek insanları bilgilendiren uzmanlar, herkesin olabildiğince düzenli bir biçimde balık tüketmesini önerirken bu sayede gerekli birçok vitamin ve minerali de vücuduna alacağını belirtmektedir. Ancak balık tüketirken yapılan hatalar insanlarda balık zehirlenmesi problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Balık tüketiminin ardından insanlarda çeşitli belirtiler ortaya çıkarken bu belirtiler ile fark edilen balıktan zehirlenme durumu çok ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu sebeple en kısa sürede tespit edilmesi ve sonrasında müdahale edilmesi gerekir.
Balık zehirlenmesinin nedenleri arasında ilk sırada taze olmayan bayat balıklar yer almaktadır.
Balık Zehirlenmesi Ne Zaman Belli Olur?
Balıklarını tüketen kişilerin zehirlenmesi için 2 ile 4 saat aralığında bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Yanlış balık tüketiminin vücuda etkileri bu saat aralığında başlamaktadır. Zehirlenme gerçekleştikten sonra balık zehirlenmesi belirtileri için 1 saat daha geçmesi gerekir. Bu doğrultuda belirtilerin ortaya çıkması 3 ile 5 saat arasında değişen süreler almaktadır.
Balık Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Balık zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında kusma, mide bulantısı, ishal ve benzer sindirim sistemi sorunları gelmektedir. Bu balık zehirlenmesi belirtilerini yorgunluk ve baş ağrısı takip eder. Baygınlık geçirme, kas ve eklem ağrıları, ağzı çevresinde ya da parmaklarda karıncalanma, ciltte döküntü, soğuk ile temas edildiğinde yanma ya da ağrı hissi, aşırı derecede kaşıntı ve şiddetli zehirlenme durumlarında koma, diğer belirtiler içerisinde yer almaktadır. Kabuklu deniz ürünleri de insanlarda zehirlenmelere sebep olabilirken aynı belirtileri ortaya çıkararak büyük zararlar verebilmektedir.
Balık Zehirlenmesi Nasıl Olur? Balık Zehirlenmesinin Sebepleri Nelerdir?
Bazı balık türlerinin içerisinde özel bir aminoasit yer alır. Eğer balıklar öldükten hemen sonra dondurulmazsa bu aminoasidin yapısında büyük değişimler meydana gelebilir. Uzun süre ölü ve dondurulmamış bir halde kalan balıklarda bu aminoasit, insana vücuduna zarar veren bir zehre dönüşmektedir. Bu sebeple de bu tarz bir balığın tüketilmesi balık zehirlenmesi sebepleri arasında gösterilmektedir.
Balık tüketirken herhangi bir insan hatası olmadan da zehirlenme durumları ortaya çıkabilmektedir. Bu aşamada balıklar da insanlar gibi hasta olabilir ve vücutlarına parazitleri alabilirler. Eğer balıklar, çeşitli parazitler ya da bakteriler sebebiyle hastalıklı ise bunu tüketen kişilerde de zehirlenme problemleri ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar pişirme işlemi, bakteri ve mikropların belirli düzeyde yok olmasına sebep oluyor olsa da bazıları balıktan uzaklaşmamaktadır.
Balık Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?
Çiğ balık tüketmek de sebepleri arasında gösterilirken bilindiği üzere ünlü bir Japon yemeği olan suşinin sunumunda çiğ balık kullanılır. Ancak bu balık özel işlemlerden geçilirken mikroplardan ve parazitlerden arınması sağlanmaktadır. Balık zehirlenmesi tedavisi için kişiler daha hafif beslenmeye başlarken hastalıktan bu şekilde kurtulabilirler. Yoğun su tüketimi çok faydalı olurken etkilerin uzun süre sürmesinde ilaç tedavisine de geçilebilmektedir. Bunun için acile gitmek en doğru karar olarak gösterilebilir.
Balık Zehirlenmeyine Ne İyi Gelir?
- Balıktan zehirlenen kişi kusturularak zehirlenmeye sebep olan balık mideden çıkartılır,
- Müshil ilacı verilerek bağırsaklardaki toksik maddelerin atılması sağlanır,
- Zehirlenmeyi atlattıktan sonra ishali önlemek için ishal hapı hastaya verilir,
- 1 gün boyunca bol sıvı alınır,
- Zehirlenmeden bir sonraki gün mideyi yormayacak besinler tüketilmelidir.
Balık Zehirlenmesi Öldürür mü?
Balık zehirlenmesi anafilaktik şoklara neden olduğundan zamanında müdahale edilmeyen balık zehirlenmeleri ölüme neden olabilmektedir. Bazı bakteriler ülkemizde de sıkça tüketilen çupra, istavrit orkinos, uskumru, palamut gibi başlıca balık türlerinde zararlı toksinler oluşturmaktadır. Zararlı toksin oluşturan bu balıkların tüketilmesiyle birlikte balık zehirlenmesi ortaya çıkmaktadır.
Balık zehirlenmesine neden olan bu birtakım deniz kamçılı canlıları da bu tür zararlı toksinleri üretebilmektedir. Balıklar bu zararlı toksinleri üreten kamçılılarla beslendikten sonra insanlar için büyük bir tehdit teşkil eden zehirli birer canlıya dönüşmektedirler. Özellikle kirli sularda avlanan balıklar insan sağlığı için büyük risk teşkil etmektedir.
Balık zehirlenmesinin en büyük nedenlerinden birisi tüketilen balığın taze olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle balık alırken mutlaka taze almaya dikkat ediniz. Aldığınız balığı günlük taze olarak tüketmeye özen gösteriniz.