Kanser hastalığı son zamanların en sık görülen ve tedavisi kesin olarak bulunamayan hastalıklardan biridir. Vücudun çeşitli bölgelerinde kanserli hücrelerin yayılması hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Baş ve boyun kanseri de kanser çeşitleri arasında bulunan hastalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Baş ve Boyun Kanseri Nedenleri Nelerdir?
- Kanser hastalarının en büyük hatası genel olarak hastalıkların geçici olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkta en önemli nedenler ses kısıklığı, boyun kısmındaki şişlikler, boğaz ağrısı ve ağızda çıkan yaralardan kaynaklanmaktadır. Hastaların çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünerek herhangi bir tetkik için doktora başvurmamaktadır.
- Baş ve boyun kanseri ayrıca cinsel yol ile bulaşan HPV virüsünden de ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden kişilerin korunarak cinsel ilişkiye girmesi önerilir. Hastalığın teşhisi ve tedavisi oldukça zor olduğundan kişi bu dönemde ruhsal olarak da çöküntüye uğrayabilir.
Baş ve Boyun Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun sağlıklı yapısının bozulmasından dolayı çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasından sonra mutlaka doktor kontrolünün olması gerekmektedir. Belirtiler arasında en belirgin olan özellik ise boyun kısmında şişliklerin meydana gelmesidir.
- Ağız içi yaralarının geç iyileşmesi ya da iyileşmeme durumu bu kanserin belirtilerinden sadece bir tanesidir. Yutkunmada meydana gelen güçlük, sürekli devam eden burun tıkanıklığı ve burunda kanama, göz çevresinin şişmesi ve görmenin bulanıklaşması, devamlı olarak kulak tıkanması ve kulak çınlaması belirtiler arasında yer alır.
- Belirtilerden sadece bir kaçı var ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Kanser türlerinde ölüm ile sonuçlanan kanserlerden biri olarak bilinen bu kanser türü 6. sırada yer alarak ciddi bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bir uzmandan destek alınarak mutlaka tetkiklerin ve gerekli işlemlerin yapılması gerekir.
Baş ve Boyun Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanser hastalıklarının teşhisinde geç kalınmaması hastalığın tedavisi için daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olur. Baş ve boyun kanseri belirtilerinin görüldüğü hastalarda tanı konulması için ağız ve boğaz bölgesi ayna ile muayene edilerek burun ve boğaz endoskopisi yapılır. Bölgede şüpheli bir durum var ise mutlaka patolojik bir inceleme istenebilmektedir. Bunun yanı sıra gerekirse radyolojik olarak incelemeler yapılmaktadır. Bu kanserin tedavisinde öncelikle erken tanı çok önemlidir. Hastanın ruhsal olarak kendini bu döneme hazırlaması için uzman desteği alması önerilmektedir. Tedavi sırasında hastalığın aşamasına göre cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalığın tamamen iyileşmesi için erken tanı önemli olduğundan bazı hastalarda ilaç tedavisinde bile sonuç alınabilmektedir. Baş ve boyun kanserinin tedavisinde erken tanı sonucu yüzde 80 oranında başarı elde edilmektedir. Bu sayede hastanın daha kısa sürede iyileşmesi sağlanarak hastalığın tamamen iyileştiği görülmektedir.