Yaşam 17 Temmuz 2021 - 05:50:04

Batı Nil Virüsü Nedir? Ölüdürür mü? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Batı Nil Virüsü Nedir? Ölüdürür mü? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Viral bir hastalık olarak tanımlanan batı nil virüsü, enfeksiyonu taşıyan sivrisineklerin sokması ile enfekte olan, daha çok haziran ve eylül ayları arasında yayılan bir rahatsızlıktır.

Batı Nil Virüsü Nedir?

Afrika ve Asya kıtalarında sıklıkla karşılaşılan batı nil virüsü, genel olarak Culex türü sivrisineklerin ısırması ile meydana gelen bir hastalıktır. Ülkemizde genel olarak kuşların göz yolundaki bölgelerde görülen bu virüs, arbovirüs grubunda yer alır ve nötropotik özelliğe sahiptir. İnsanlara bulaştığı zaman santral sinir sisteminin etkiler ve menenjit, ensefalit ve ataksi gibi nörolojik hastalığa neden olmaktadır.

Tek hücreli bir RNA virüsü olan batı nil virüsü, dış ortama dayanıklılığı olmayan, dünya üzerinde pek çok ülkede ani salgınların görülmesine neden olan bir hastalıktır.

Kirli sularda, foseptiklerde üreme sağlayan sivrisineklerden bulaşmaktadır. Geceleri kan ile beslenen Culex sivrisinekler batı nil virüsü etkenidir ve insana bulaşmasına neden olan aracılardır. Aynı zamanda kan transfüzyonu ve organ nakli ile de bulaşabilir. Kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-15 gün kadardır. Bazı vakalarda hafif şiddette görülen bu virüs, bazı vakalarda ise asemptomatik olarak da ilerleyebilir.

Batı Nil Virüsü Öldürür mü?

Bazı durumlarda ölümcül olabilen batı nil virüsü ölüm oranı, yaklaşık olarak %20 oranındadır. Vakaların genel olarak %1'i menenjitle sonuçlanır. Felç vakaları ise %12-50 arasındadır. Ensefalit vakalarda ölüm görülebildiği gibi aynı zamanda uykusuzluk, kas zayıflığı, bilinç bulanıklığı, depresyoni baş ağrısı şikayetleri uzun süreli olarak görülür. Ayrıca bazı hastalarda kalıcı olarak bilişsel ve nörolojik hasarlar meydana gelebilir.

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Enfekte olmuş sivrisinek tarafından ısırılma ile bulaşan batı nil virüsü belirtileri genel olarak 2-15 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde hiç belirt vermez. Bazıları yatarak tedavi olur bazıları ise ölüm gibi sonuçlara maruz kalabilir. Hastaların yaklaşık olarak %20'sinde ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma, ciltte döküntü meydana gelebilir. Genel olarak 1 hafta içerisinde iyileşmesi görülür. Bu hastalığı daha ciddi bir çeşidi olan nöroinvazivin görülme olasılığı %1'den daha düşüktür. Nöroinvaziv meydana geldiğinde ensefalit, menenjit, meningoensefalit, akut flask paralizi, myelit, diğer akut santral veya periferal nörolojik disfonksiyon belirtileri görülmektedir.

Batı Nil Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak hastalıkta destek tedavileri uygulanmaktadır. Eğer nöroinvaziv formu görülürse ölüm meydana gelebilir. Bu hastalıktan korunmak için geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bu hastalığın halk sağlığı problemine dönüşmemesi için pek çok çalışmalar yapılmaktadır. Batı nil virüsü Türkiye'de görülebilmektedir.

  • batı nil virüsü
  • batı nil virüsü nedir
  • batı nil virüsü etkenir
  • batı nil virüsü öldürür mü
  • batı nil virüsü ölüm oranı
  • batı nil virüsü belirtileri
  • batı nil virüsü tedavisi
  • batı nil virüsü türkiye
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Evde Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır? Diş Beyazlatma Yolları