Bebeğin erken konuşması için; ebeveynlerin devamlı olarak bebeğiyle iletişim halinde olması gerekmektedir.
Bebek Nasıl Erken Konuşur?
Bebeklik ve çocukluk döneminde dil gelişiminin sağlanması ve bebeğin erken konuşması için; anne ve babanın aktif olarak bebeği ile devamlı iletişim halinde olması, ona hikayeler okuması ve diyalog için teşvik etmesi gerekmektedir.
Konuşma insanın kendini ifade etmesini sağlayan en önemli durumlardan biridir. Küçük yaşlarda konuşmaya başlayan çocukların daha özgüvenli ve kendini ifade edebilen yapıları vardır. Derdini anlatmak için ya da kendini en iyi şekilde ifade etmeye çalışması anne babalar için de yol gösterici olmaktadır. Bebeklerin erken konuşması için çeşitli konuşma egzersizleri yapmak kelimeleri ve cümleleri erken yaşta anlamalarını sağlamaktadır. Erken konuşmaya başlayan bebeklerde hızlı öğrenme yetisi de gelişmektedir.
Bebeklerin Erken Konuşması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Henüz gözlerini dünyaya yeni açmış bir bebeğin tüm gelişimi anne ve babalar tarafından yapılmaktadır. Bebeğin ilk aylardan itibaren hızlı bir şekilde gelişmesi için farklı yöntemler denenebilmektedir. Şöyle ki; bebekler duyduğu sesleri çok çabuk taklit ederler. Bebekle sık sık yavaş bir şekilde konuşulması konuşma yetisinin erken başlamasını sağlar. Bebeklere konuşmayı öğreten oyunlardan da destek alınabilir.
Bebeklerin erken konuşması için algılarının her zaman açık olması gerekir. Bebekle sürekli konuşulması duymuş olduğu seslerin taklidini çok çabuk yapmasını sağlar. Konuşma egzersizleri yapılarak bebeğin algılamış olduğu sesleri taklit etmesi ve bu seslere cevap verir gibi anlamsız sesler çıkartarak konuşmaya çalışması bebeğin ilerleyen dönemlerde konuşmayı hızlı bir şekilde çözmesine yardımcı olur.
Bebeğin ilk konuşmaya başladığı zamanlarda bazı harfleri tam söyleyemediği görülür. Zamanla dili dönmeye başladığında tam cümle kurmaya başlayacaktır. Kendini ifade etmeye başlayan bebeklerde sürekli konuşma isteği görülecektir. Bebeğin rahat bir şekilde konuşmasını sağlamak için mutlaka onunla konuşurken göz temasının olması gerekecektir. Göz teması kendine güvenerek hızlı şekilde konuşmasının gelişmesini sağlayacaktır.
Bebeklerin Konuşma Evreleri Nasıl Olur?
Her bebeğin konuşma yetisini kazanması zaman alan bir durumdur. Fakat bebekle sürekli konuşarak kelimeleri doğru algılaması için konuşma egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu sayede erken yaşta konuşmaya başlayarak kelimeleri doğru kullanması mümkün olmaktadır. Bebeklerde dil gelişimi şöyledir:
- 0-3 Ay: Yavaş yavaş agulamalar başlar ve bebekler duydukları seslere gülerek ya da sessizleşerek tepki verirler.
- 4-6 Ay: Oyun oynarken agu sesleri çıkarabilirler. Hece tekrarlarına başlarlar.
- 7 Ay-1 Yaş: Basit nesnelerin isimlerini bilirler. Dinlemeyi öğrenirler. Heceler tekrarlanır ve 1 yaşta bazı kelimeler söylenebilir.
Bu süreçten sonra bebekler daha da aktif bir şekilde konuşmaya başlarlar. Babıldama dönemi olarak bilinen, anlamsız sesler çıkarma evresinden ilerleyen zamanda morgem dönem kısmına geçiş olur ve tek kelimeye geçiş sağlanır.
Erken Konuşan Bebeklerin Özellikleri Nelerdir?
Bebeklerin erken konuşması onların çok fazla soru sormalarına da sebep olur. Erken dönemde konuşmaya başlamış olan bebeklerin belleği oldukça güçlüdür. Zeka ve kapasitesi yüksek olan çocuklarda konuşma daha erken gerçekleşmektedir.
Çocukların özellikle ilk söyledikleri kelimeler tamamen etrafındaki her şeyi öğrenme iç güdüsü ile sorulan sorulardır. Bebeklerin dört yaşından itibaren tam cümle kurabilmesi için anne ve babanın sürekli bebekle göz teması kurarak konuşması gerekir. Bazı eğitim setleri ve konuşma egzersizleri oldukça faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra erken konuşmaya başlayan çocuklar yabancı dil eğitimi ile desteklenebilir Böylece ilerleyen yaşlarda algılarının henüz yeni oturmaya başlamasıyla beraber dil öğrenme yetisi de gelişmiş olacaktır.
Bebekler Ne Zaman Konuşur?
Bebekler 10. Aydan itibaren tek kelimelik konuşabilir. Anne, dede ve baba gibi kelimeleri çok çabuk öğrenir. Bebeğime nasıl anne dedirtebilirim diyorsanız eğer; bu aylarda sık sık tekrarlamanız gerekir. Tekrarlayan harfleri çok çabuk öğrenerek konuştukları için 18. Aya kadar bir çok kelimeyi kullandığı gözlenmektedir.
Erken dönemlerde konuşmaya başlayan bebekler ileriki dönemlerde anne ve babadan duymuş olduğu konuşma seslerini rahatlıkla dile getirmeye başlamaktadır. Bebeklerin sesleri algılama hızı yetişkinlerden daha hızlı olduğu ve taklit yeteneği daha fazla olduğundan duyduğu kelimeleri çok çabuk öğrenecektir. Bebeklerin erken konuşması onları daha çabuk öğrenmeye sürüklemektedir.