Bebeğin erken yürümesi için; kemiklerinin güçlenmesi için sağlıklı besinlerin yedirilmesi, kaslarının güçlenmesi için birtakım egzersizlerden destek alınması ve bebeğin sağlıklı gelişimi için çaba gösterilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Erken Yürüme Nasıl Olur?
Bebekler genel olarak 12-18 ay arasında yürümektedir. Bu süreç bazen kısalabildiği gibi uzayadabilmektedir. Bebeğin erken yürümesi onun gelişimi ile yakından ilişkilidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin besinler verilmesi ve mümkün oldukça anne sütünün eksik tutulması gerekir.
Bebeklerin gelişimi çok hızlı bir şekilde olmaktadır. Erken dönemlerde sağlanan gelişim desteği, bebeğin bir çok şeyi erken dönemlerde yapmasına katkı sağlar. Bir bebeğin yürümeye başlaması 11 ve 14. aylarda meydana gelmektedir. Fakat bu durum bazı bebeklerde daha erken ya da geç olabilir.
Bebeğin gelişimi için anne ve babalar büyük görev düşmektedir. Normal sağlıklı bir bebek gelişimine göre yürümeye başlamaktadır. Bebeğin erken yürümesi için ebeveynlerin de bu konuda bebeğe destek olması gerekir.
Bebeklerin Yürümesi İçin Ne Yapılır?
Yürümenin erken bir dönemde ve sağlıklı olması için bebeklerin özendirilmesi gerekmektedir. İskelet yapısının ve omurganın sağlıklı adımlar atabilmesi için düzenli olarak bebeğe yürüme egzersizlerinin yapılması gerekir.
Bebeğin erken yürümesi için yürüme alışkanlığının geliştirilmesi gerekir. Ellerinden tutarak yeni bir davranış edinmesi için destek sağlanması yürüme alışkanlığının daha hızlı olmasına yardımcı olacaktır. İlk başlarda tutunarak bir kaç adım atmaya çalışan bebekler daha sonrasında kendi kendine ayakta durma çalışmaları yapacaktır.
Emekleme evresi bebeklerin yürümedeki ilk sürecidir. Emekleme ile kaslar gelişmektedir. Daha sonra ayakta durmaya başlarlar ve bu bebeğin özgüveni gelmiş demektir. Adım atmak için henüz tek başına güveni olmayan bebekler merak duygusunun ağır basmasından dolayı adım atmak için sabırsızlanacaktır.
Bebeğin Yürümesi Nasıl Desteklenir?
Bebeklerin alt bezleri onların yürümesini engelleyebilir. Bu nedenle alt bezlerinin daha sıkı ve rahat hareket edebileceği yapıda olması gerekir. Bebeği yürümeye zorlamak yürümek için isteksiz olmasına sebep olabilir. Yürümeye zorlamak yerine yürümeyi kolaylaştıracak bacak kaslarının çalıştırılması gerekir. Böylece ayakta kalmak için daha çok çaba harcadığı görülecektir.
Bazı bebeklerde yürüme alışkanlığı çok geç dönemlerde meydana gelir. Bu yüzden bebeğin yürümeye özendirilmesi için etrafında çocukların olması gerekir. Sık sık dışarı çıkarılarak düzenli bir şekilde yürüme merakının geliştirilmesi erken dönemde yürümesine destek sağlayacaktır.
Bebeği Yürümeye Alıştırmak İçin Ne Yapılmalı?
Bebeklerin ilk adımları genellikle yardım alarak olmaktadır. İlk adımı attıktan sonra yeni bir davranış edinmesi çok uzun sürmeyecektir. Omurga yapısı ayakta durmak için müsait olan bebeklerde erken yaşlarda yürüme edinmesine destek sağlar. Bebeğin erken yürümesi ve yürüme ile beraber merak ettikleri eşyalara olan ilgisinden dolayı ona ulaşma isteği olacağından çok çabuk gelişme gösterir.
Bebeğin yürümeye zorlanması onun huzursuz olmasına sebep olur. Bu sebeple yürümeye karşı güvensizlik hissedeceğinden mutlaka küçük adımlar ile kendine güveninin gelmesi sağlanmalıdır. Kısa sürede yürüme alışkanlığı edinmesi için tutunarak yürümesine bir süre izin verildikten sonra mutlaka destek alacağı eşyalara izin verilmemelidir.
Bebeğinizin yürüme ilgili herhangi bir sorununun olduğu düşünüyorsanız mutlaka doktor kontrolünün yapılması gerekir. Sağlıklı bir bebeğin ilk yaştan itibaren yürümeye başlaması omurga ve iskelet yapısının da erken yaşta gelişmesine destek sağlar. Bu yüzden bebeklerin ebeveyn kontrolünde olması sağlığının korunmasına yardımcı olur.