Sağlık 18 Ocak 2022 - 11:41:57

Bebekler Neden Kusar? Bebeklerin Kusmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebekler Neden Kusar? Bebeklerin Kusmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebeklerde kusma; çoğunlukla yeni doğanlarda meydana gelir ve bunun nedeni reflü, anne sütü alerjisi, idrar yolu enfeksiyonu ve doğumsal olarak metabolizma hastalıklardır.

Bebekler Neden Kusar? Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde sıkça görülen kusmanın bir çok nedeni olduğu gibi bu durum devamlı hale gelebilir. Sık karşılaşılan nedenler arasında bağırsak tıkanıklığı, enfeksiyonlu hastalık, fazla süt tüketilmesi, psikolojik faktörler, mide ve bağırsak darlığı kusmaya neden olmaktadır.

Bebeklerin kusması çok küçük yaşlarda başladığı için ilerleyen dönemlerde de devam edebilmektedir. Bebeklerde gelişimden kaynaklı iç organlarının normal bir insandaki gibi çalışabilmesi için yeme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca fışkırarak kusma olduğunda bebekte reflü sorununun olduğu gösterebilmektedir.

Ağız ve burundan kusarak yediğini çıkarma alışkanlığı sık sık tekrarlanıyor ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Gaz sancısının çok olduğu bebeklerde kusma sorunu da görülebilmektedir. Henüz yeni doğan bir bebekte emzirdikten sonra kusma meydana geliyor ise genellikle fazla sütten ya da yemek borusu darlığından kaynaklanabilmektedir.

Bebeklerde Kusma Nasıl Önlenir?

Yeni doğan bebeklerde kusma sıkça görülür. Bu nedenle emzirdikten hemen sonra yan yatırılması gerekmektedir. İlk aylarda sıkça olan bu durum kontrol altına alınması için emzirdikten sonra gazın çıkartılması için sırtının sıvazlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeklerde gelişimin tamamlandıktan sonra kendi kendine iyileşme görülebilmektedir.

Emzirmede doğru pozisyonun alındığından emin olunması gerekir. Bebekler emerken gaz yutacağından emme sonrasında kusma görülecektir. Anneni kusan bebeği her zamankinden daha kısa emzirmesi gerekir. Böylece bebeğin sindirim sistemi dinlenir ve kusma olasılığı düşer.

Bebeklerde Kusma Nasıl Geçer?

Bebeklerde kusma hemen her yaşta meydana gelebilir. Kusmanın nedeninin tam olarak teşhis edilebilmesi için doktora başvurularak gerekli testlerin yapılması gerekebilir. Bebek ya da çocukta meydana gelen kusmanın nedeni teşhis edildikten sonra tedavi uygulanmalıdır.

Eğer herhangi bir mide rahatsızlığı yoksa zaman içerisinde sindirim sisteminin gelişimine bağlı olarak bebeklerin kusma alışkanlığı iyileşebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde kusma çok fazla beslenmeye bağlı olarak da meydana gelebilmektedir.

Bebeğinizi yemek yedikten sonra çok fazla hareket ettirmemeniz gerekir. Yemek sonrasında bebeğin oturtulması ya da yatırılması gerekir. Anne sütünden ek besine geçiş döneminde bebeğinizi çok fazla zorlamayınız. Ayrıca sık kusma nedeni besin alerjisi olabilir. Bundan dolayı mutlaka uzman doktor desteği alınız.

Bebeklerin Kusmaması İçin Ne Yapılmalı? Normal mi?

Henüz yeni doğmuş bir bebekte mide ve yemek borusu darlığı söz konusu olabilmektedir. Bu durumda bebek emerken yan yatırılarak emzirme yapılmalıdır. Emzirme bittikten hemen sonra bebeğin sırt üstü yatması emdiği sütü kusmasına sebep olur. Çok fazla emzirmek yerine azar azar ve sık sık emzirilmesi gerekir. Bebeğin emme düzeni oluşturulana kadar bu şekilde emzirme yöntemi denenebilir.

Bebeklerin kusma nedenleri arasında reflü çok fazla görüldüğünden özellikle kusma ağız ve burundan geliyor ise doktora başvurmak tedavinin erken başlamasını sağlayacaktır. Reflü olan bebeklerde annenin beslenmesi de önemli olduğu için anneye doktor tarafından verilen beslenme şekli uygulanmalıdır.

Birçok bebek belli bir zamana kadar kusma problemi yaşayabilir. Bebeklerin kusmasını önlemek ve emzirdikten sonra gaz sancısının olmaması için mutlaka gaz çıkarıldıktan sonra yatırılması gerekir. Böylece bebeğin kusarak tekrar acıkmasına engel olunabilmektedir. Herhangi iyileşme olmadığında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

  • bebekler neden kusar
  • bebeklerde kusma
  • bebeklerde kusma normal mi
  • bebeklerin kusmaması için ne yapılmalı
Yorumlar
Perran Şahin Bebeklerde kusma neden olur hangi aya kadar devam eder bu durum? Bebeğim 2 aylık ve emdiğinde mutlaka biraz kusuyor. Doktor bir sorun yok bu geçecek diyor ama tabi ben şüpheye düşüyorum. Bu tarz sorunlar yaşayanlar var mı? cevapla
Sedef yuva Bebeğim 4 aylık ama süt içtikten sonra bazen kusuyor. Küçükken daha fazlaydı şimdi azaldı. Bebeklerde kusma normal mi yoksa bu bir hastalığın habercisi mi çok emin değilim. Genelde ilerleyen zamanlarda geçiyor diyorlar fakat biraz endişeliyim. cevapla
yorum yaz
Asetonsuz Oje Çıkarıcı Nedir? Asetonsuz Oje Nasıl Çıkar?