Bebeklerde gaz sancısı; beslenme sırasında hava yutmaları veya sindirilmesi zor olan besinlerin tüketilmesi sonrasında meydana gelir ve özellikle doğumdan 2-3 hafta sonra süt tüketimindeki artış ile birlikte daha fazla olmaya başlar.
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
Besinlerin sindirilmesi sırasında bağırsak ve midede hava meydana gelmesi ya da havanın beslenme sırasında direkt olarak yutulması gaz sanıcısına neden olabilmektedir. Bebeklerde gaz sancısı yaşanmasına sebep olan belli başlı sebepler vardır. En bilindik ve yaygın olan sebep olarak annelerin gazlı yiyecekler tükettikten sonra bebeklerini emzirmesi olarak gösterilmektedir.
Bu durumun yanı sıra bebeklerde mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının henüz tam olarak gelişmemesi de gaz birikmesine sebep olmaktadır. Son olarak bebeklerin emzirilmesi sırasında fazla hava yutarlarsa da bu durum gaz fazlalığını ortaya çıkarmaktadır.
Bebeklere Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Annelerin bebek emzirdikleri dönemde yedikleri yiyeceklere çok dikkat etmeleri gerekir. Bu aşamada gaz yapan yiyeceklerin fazla tüketilmesi bebekleri de çok büyük oranda rahatsız edecektir. Bebeklerde gaz yapan yiyecekler konusunda ilk olarak bakliyatlar sayılabilir. Bu besinler annelerde gaz birikmelerine sebep olabilmektedir. Kuru fasulye bu sıralamada en üstte yer alırken ardından mercimek gelmektedir.
Bakliyat çeşitlerine ek olarak brokoli ve karnabahar tüketimi de ciddi anlamda gaz birikmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple annelerin bu ürünlerden de uzak durması son derece doğru bir karar olacaktır. Ayrıca emzirme döneminde anne adaylarının kafein alımına dikkat etmeli ve önemli oranda azaltmalıdır. Vücuda alınan bu kafein çocuklara da geçerken bu durum boşaltım ve sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu durumda da bebeklerde gaz sıkışması olmaktadır.
Emziren annelerin çok acı ya da çok baharatlı yiyecekler tüketmesi durumunda da bebekte gaz olmasına neden olabilir. Özellikle Türk mutfağındaki birçok yemekte fazla baharat ya da acı kullanıldığından annelerin yemek seçimlerine özen göstermesi ve mümkünse kendisi için özel yemekler hazırlaması gerekmektedir.
İnek Sütü Bebeklerde Gaz Yapar mı?
Bebeklerin sindirim sistemi, inek sütünü sindirmekte oldukça zorluk çeker. Bundan dolayı 0-12 ay arasında bebekler için inek sütü önerilmemektedir. Meydana gelen sindirim zorluğu bebeklerde gaz oluşumuna sebep olan durumlardan birisidir.
Hem annelerin emzirme dönemlerinde inek sütü içmeleri hem de bebeklerin ekstra gıdalara başladığı dönemde inek sütü tüketmeleri gaz oluşumuna neden olabilmektedir. Bundan dolayı inek sütü tüketimi konusunda doğumdan sonra belli bir süre beklenmelidir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Bebeklerin gazlarının çıkartılması işlemi ile birlikte gaz sancısı da ortadan kalkacaktır. Bu doğrultuda bebeğiniz bağını omzunuza koyarak sırtını ovmaya başlayınız. Yüzünün üzerine dikkatli bir biçimde yatırılan bebeklerin sırtının ovulması da gazlarının çıkması için önemlidir. Birçok bebek için de bisiklet sürer şekilde bacaklarının hareketi sindirimi rahatlatarak gazın çıkmasını sağlar.
Ekstra gıdalara başlayan aileler, bebeklerinin gazlarını çıkarırken bitkisel çözümlere de yönelebilirler. Ada çayı, papatya çayı, rezene yağı ve fındık yağı gibi malzemeler bebeklerin gaz çıkarmasını sağlayan bitkisel ürünlerdir. Bu ürünler ile hazırlanan özel karışımlar da son derece etkili olacaktır.
Bebeklerde Gaz Sanıcısına Ne İyi Gelir?
Pek çok bebekte meydana gelen gaz sancısı beraberinde ağlama krizlerini de getirmektedir. Gece uyku düzeni bozulması gibi etkiler oluşturabilmektedir. En kuvvetli gaz giderici için bebeğinizin karın bölgesine ve sırtına yağ ile hafif bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sırtına ve karnına ılık bez koymak da etkili olabilmektedir.
Eğer bebeğinizde gaz sancısı problemi varsa, beslenmenize özen göstermelisiniz. Özellikle emen çocuklar direkt olarak anenin tükettiği her besini aldığı için annenin gaz yapan yiyeceklerden tüketmemesi gerekir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse aynı şekilde gaz yapan besinleri vermemeniz gerekir.