Yaşam 18 Ocak 2021 - 18:23:47

Bebeklerde Oturma, Emekleme ve Yürüme Dönemleri

Bebeklerde Oturma, Emekleme ve Yürüme Dönemleri

Bebeklerde oturma, emekleme ve yürüme alışkanlığı; bebeklerin motor alışkanlıklarını edinmeye başlamasıyla birlikte zamanla kazanacakları özelliklerdir.

Bebekler Oturmaya Ne Zaman Başlar?

4-5 aylık bebeği olan ebeveynlerin en çok merak ettikleri sorulardan birisi de bebeğin ne zaman oturmaya başlayacağı konusudur. Bebekler anne ve babalarına ihtiyaç duymadan oturmaya başladıklarında, oyuncaklarını kavrayabilme ve tanıyabilme gibi daha farklı yetenekleri de kazanmaya başlarlar. Oturmayı öğrenmek bebeklere yeni bir bakış açısı kazandırır ve ebeveynlerin de sabırsızlıkla bekledikleri gelişimsel bir başarıya işarettir. Bebeklerin büyük bir çoğunluğu 4 aylıkken oturma alışkanlığı kazanır. Fakat bu durum bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebeklerse 7 aylık olduklarında bir başlarına oturma alışkanlığı kazanırlar.

Bebeklerde Emekleme Kaçıncı Ayda Başlar?

Emeklemenin standart bir zamanı yoktur. Bebekten bebeğe göre farklılık gösteren bir durumdur. Kimi bebekler 5 aylıkken ufak ufak emeklemeye başlayabiliyorken, kimileri de hiç 6 aylık olmasına rağmen hiç hareketlilik göstermez. Bu endişelenmeyi gerektiren bir durum değildir. Bebekler ortalama olarak 8 ve 9 aylık olduklarında emekleye başlar. Emekleme öncesi bebekler sürünmeyi öğrenirler, bacak kasları çok güçlü olmadığı için göbeklerini yerden kaldırmaları onlar için zordur. Daha sonra yavaş yavaş emekleme özelliğini kazanırlar. Bebeklerin emekleme yöntemleri de alışkanlık kazanma durumlarına göre farklılık gösterir. Kimi bebekler tipik emekleyebiliyorken kimileri popo üstü emekleyebilmektedir.

Bebeklerde Yürüme Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin yürüme dönemleri de gelişimine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bebekler genellikle 12. ayda yürümeyi öğrenirler. Kimi bebekler 10. ayda yürüme alışkanlığı kazanmışken kimileri de 19. ayda olmasına rağmen daha hiç adım atmamış olabilmektedir. Bebeklerde yürüme gecikmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kimi bebekler yürüyebilecek potansiyele sahipken emeklemeyi tercih edebilmektedir. Bebeklerin bazıları emekleme yeteneklerini iyi bir seviyeye getirdikleri için yürümeyi istemeyebilirler. Bu istek zamanla kaybolacaktır fakat bu süreçte ebeveynlerin bebeklerini yürümeye teşvik etmek için çaba göstermeleri gerekir.
  • Bebeklerin kilosu ve boyu ideal olmadığı takdirde yürümelerinde gecikme gözlemlenmektedir. Boyuna göre fazla kiloya sahip olan bebekler yürüme güçlüğü çekebilmektedir. Bebeklerin hem hareketlilik durumu hem de beslenme düzenleri kontrol edilmelidir.
  • Anne babalar bebeğin zarar göreceği endişesiyle, yürüme hususunda bebeklerine kısıtlamacı davranabilirler. Bu sebeple bebeklerini yürüme pozisyonuyla baş başa bırakmaktan endişe ettikleri için sürekli kucaklarında taşırlar. Bu da bebeğin geç yürümesine sebep olabilmektedir.
Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin geç yürümesine sebep olan belli başlı faktörler vardır. Alışkanlık haline geldiği zaman yürüme bozukluğuna dönüşen durumlar şunlardır; Parmak ucunda yürüme, içe basma ve bacak eğriliği... Kimi bebeklerin ayakları düz ya da dışa dönüktür. Bebekler dengelerini sağlamak için içe basmayı tercih edebilmektedir. Bebeğin yürümesindeki gecikme ebeveynleri endişelendirmektedir. Bu oldukça normaldir. Yürümede bebeğin boy-kilo, kas ve iskelet yapısı gibi faktörlerinin etkili olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeklerde oturma, emekleme ve yürüme dönemleri normal seyrin dışına çıktığında muhakkak alanında uzman hekimlere başvurmak gerekmektedir.

  • bebeklerde oturma, emekleme ve yürüme
  • bebeklerde yürüme gecikmesi
  • bebeklerde emekleme
  • bebeklerde yürüme bozukluğu
Yorumlar
Suna Ertürk Her bebekte oturma emekleme ve yürüme evreleri farklılık gösterebiliyor. 2 yaşındaki kızım 9 aylıkken yürümeye başlamıştı. Şuan 1 yaşında olan ufak kızım henüz yeni yeni yürümeye başladı. Erken yürüme için egzersizler deneyebilirsiniz. cevapla
yorum yaz
Saç Nezlesi Nedir? Baş Ağrısı Yapar mı?