Sağlık 16 Aralık 2020 - 05:50:01

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Beyaz Lahana Yemekleri Nelerdir?

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Beyaz Lahana Yemekleri Nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan beyaz lahana, antioksidan açısından yüksek değerlere sahip olan ve pek çok hastalığa karşı koruyucu etki meydana getiren bir besindir.

Beyaz Lahana Faydaları Nelerdir?

Kükürtlü bileşikler içeren, A, C, ve K vitaminleri bakımından zengin olan beyaz lahana, enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi bulunan bir sebzedir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olurken aynı zamanda yetişkin bir bireyin günlük ihtiyacı olan C vitamininin yaklaşık olarak %40'ını karşılayan bu sebze, aynı zamanda vücuttaki sinir hücrelerinin yenilenmesi için de faydalı olmaktadır. Tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu açısından zengin olan beyaz lahana sinirleri güçlendirirken aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için de faydalı olmaktadır.

Düşük kalorili bir besin olan beyaz lahana faydalarına baktığımızda aynı zamanda zayıflamaya olan katkılarından da söz edebiliriz. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tokluk etkisi sağlayan beyaz lahana içerisinde yer alan A ve K vitaminleri sayesinde midede uzun süre kalmaktadır. Özellikle çiğ olarak tüketildiği zaman kalorisi daha çok olmaktadır ve vitamin değerleri de daha fazla olmaktadır.

Diüretik etkisi bulunan beyaz lahana, vücuttaki suyun atılmasını sağlarken aynı zamanda dolaşım sisteminin düzenlenmesini, ödemin azalmasını, su ile birlikte vücuttan sodyumun atılmasını sağlarken ve bu etkiler bütünü ile yüksek tansiyonun düşürülmesi, dengelenmesi sağlanır. Kemiklerin korunmasını sağlayan bu besin aynı zamanda kansere karşı da koruyucu bir etki meydana getirmektedir. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlarken, turşusunu yapıp tükettiğinizde probiyotik etki oluşturmaktadır. İnsan sağlığı açısından son derece önemli ve faydalı bir sebzedir.

Beyaz Lahananın Zararları Var mı?

Birçok hastalık için koruyucu etkisi bulunan beyaz lahananın yan etkileri aşırı tüketim sonucu oluşabilmektedir. Kan sulandırıcı etkisi bulunduğu için kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaçları kullanan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir. İçerisinde yer alan bileşenler tirpit bezlerinin çalışmasını yavaşlatıcı etki meydana getirir. Tiroitleri az çalışan yani hiptiroidisi olan kişilerin az tüketmesi gerekmektedir. Haftada iki kez tüketilmesi insan sağlığı açısından oldukça faydalı olmaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiği zaman kış aylarında bağışıklığın korunması bakımından oldukça etkilidir. Aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.

Beyaz Lahana Yemekleri Nelerdir?

Güçlü antioksidan özleliği ve bağışıklık güçlendirici etkisi bulunan beyaz lahananın tarifleri farklı lezzetler ile karşımıza çıkmaktadır. Bu lahanadan dolma yapabilirsiniz. Tıpkı yaprak sarması gibi lahanaları bölüp dolmasını yapabilirsiniz. Geriye kalan lahanalardan kapuska yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lahana çorbası yaparak diyete başlayabilir ve fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Farklı pek çok tarifi bulunan beyaz lahana çiğ olarak tüketilebilmektedir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin vücudumuz için pek çok şifası bulunmaktadır.

Beyaz Lahananın Gazı Nasıl Alınır?

Vücudumuzun pek çok hastalıktan korunmasına destek olan beyaz lahana gaz yapıcı bir etkiye sahip olduğundan pek çok kişi tarafından tüketilmemektedir. Halbuki basit bir yöntem ile gazını alabilir ve rahatlıkla tüketim sağlayabilirsiniz. Lahanaları doğradıktan sonra tuz ve limon ile güzelce ovalayarak gazını alabilirsiniz. Sonrasında dilediğiniz yemek için kullanım sağlayabilirsiniz. Vücudumuzdaki toksinlerin atılmasını sağlayan ve arındırıcı etkisi bulunan beyaz lahana tüketimine önem verilmesi gerekmektedir.

  • beyaz lahana
  • beyaz lahana faydaları
  • beyaz lahananın zararları
  • beyaz lahananın yan etkileri
  • beyaz lahana yemekleri
  • beyaz lahananın gazı
  • beyaz lahananın tarifleri
  • beyaz lahana tüketimi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bacak Arası Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?