Sağlık 16 Aralık 2020 - 15:40:17

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Tümöral bir hastalık olarak nitelendirilen gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen ve çok sık rastlanılan bir rahatsızlık türüdür.

Gırtlak Kanseri Nedir, Ne Demek?

Genel olarak erkeklerde 66, kadınlarda ise 63 yaşında ortaya çıkan gırtlak kanseri, kalıcı ses kısıklığı meydana getiren ve yutma ve boğaz problemleri oluşturan bir hastalık türüdür. Boğazda bulunan ve yemek ile nefes borusunu birbirinden ayıran bir organ olarak nitelendirilen gırtlak solunum sisteminin en önemli parçasıdır. Yutma sırasında yemeğin nefes borusuna kaçmasını engellemektedir. Bu bölgede meydana gelen kötü huylu kitlesel rahatsızlıklar kanser olarak isimlendirilmektedir.

Larenks kanseri olarak da bilinen gırtlak kanseri, genel olarak gırtlakta yer alan glottis isimli bölgede meydana gelmektedir. Nefes borusunun ve ses tellerinin başlangıç noktası olarak kabul edilen bu bölgede meydana gelen kötü huylu rahatsızlıklar kanser olarak isimlendirilmektedir. Nedeni tam olarak belli olmayan bu hastalık birden fazla sebebe bağlı olarak meydana gelebilir. Sigara içen ve uzun süreli olarak alkol tüketimi meydana getiren kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Her cinsiyette meydana gelebilen bir hastalıktır. Fakat erkeklerde görülme oranı kadınlara göre yaklaşık olarak 7 kat daha fazladır.

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Erken evrelerde belirti vermeyen gırtlak kanseri, tümörün oluştuğu bölgedeki etkisine göre uzun süre boyunca belirti meydana getirmeyebilir. Yaygın olarak glottis bölgesinde meydana gelen gırtlak kanserinin belirtileri erken evrede birtakım semptomlar meydana getirebilir. Ses kısıklığı bunlardan biridir. Boğazda ağrı oluşması, boğaz bölgesinde sanki yabancı bir cisim varmış hissi diğer belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca yutma güçlüğü, solunum problemleri gibi semptomlar da hastalığın ilerlemesi ile ortaya çıkan belirtiler arasında yer almaktadır.

Bu tarz semptomlar belirtiler boğaz ya da gırtlak bölgesinde meydana gelen bir enfeksiyon sonucunda da meydana gelebilir. Eğer ki belirtiler 2 haftadan uzun süre boyunca devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Eğer ki yoğun bir şekilde sigara içiyorsanız ya da alkol alıyorsanız bu konuda daha duyarlı olmanız gerekmektedir. Uzun süre devam eden öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü ve boğazda yabancı cisim varmış hissi söz konusu ise mutlaka uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Gırtlak Kanseri Evreleri Nelerdir?

Genel olarak gırtlak kanseri evreleri 4 şekilde derecelendirilmektedir. Birinci ve ikinci evre erken evreler olarak kabul edilmektedir. Kötü huylu tümör yer aldığı organla sınırlıdır ve yayılmamıştır. Boyutu oldukça küçüktür ve cerrahi bir operasyon ya da radyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Üçüncü evrede tümör daha büyüktür ve komşu organlara sıçramıştır. Hatta lenf bezlerinde hafif bir yayılm söz konusu olabilmektedir. Bu evrede cerrahi tedaviler yanı sıra kemoterapi uygulanabilmektedir. Dördüncü evre ise son evredir ve IVA, IVB ve IVC olmak üzere 3 şekilde incelenmektedir. IVA ve IVB evrelerinde tümör ameliyat edilmeyecek kadar büyümüştür. ayrıca farklı organlara ve lefn bezlerine yayılımı söz konusudur. Bu aşamada uygulanacak tedavi yöntemi birkaç doktorun kararı ile belirlenmektedir. IVC evresi, kanserin bulunduğu bölgeden uzaklaşıp kemik, karaciğer ve akciğer gibi farklı organlara yayılması olarak tanımlanır.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğru bir gırtlak kanseri tedavisi için öncelikle hastalık anestezi ile incelenir ve tanımlanır. Sonrasında hastanın ihtiyacına yönelik olarak kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi işlemler uygulanır. Hastalığın hangi evrede olduğu oldukça önemlidir. Uygulanan tedavi yöntemi tümörün büyüklüğü, yayılım oranına göre değişkenlik göstermektedir.

  • gırtlak kanseri
  • larenks kanseri
  • gırtlak kanseri nedir
  • gırtlak kanserinin belirtileri
  • gırtlak kanseri evreleri
  • gırtlak kanseri tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir? Demir Eksikliğine Hangi Gıdalar İyi Gelir?