Sağlık 22 Kasım 2024 - 13:11:57

Beyne Zarar Veren Şeyler, Yiyecekler ve Davranışlar

Beyne Zarar Veren Şeyler, Yiyecekler ve Davranışlar

Vücudumuzu yöneten ve tüm organlarımızın emir almasını sağlayan beyne zarar veren şeyler, zaman içerisinde hücrelerin deforme edilmesine sebebiyet vermektedir. Günlük hayatta farkında olmadan yediğimiz bir besin uyguladığımız bir davranış beynimizin zarar görmesine neden olabilir.

Beyne Zarar Veren Şeyler Nelerdir?

Kahvaltı yapmamak beyne zarar veren şeyler arasında yer almaktadır. Sabah sağlıklı bir kahvaltı yapmak kan şekersinin dengelenmesine yardımcı olur. Kahvaltı yapmayan kişilerin kan şekeri düşük olur. Beynin yeterli besin tedarik edememesine neden olan bu durum beyin dejenerasyonunun oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra aşırı yemek yemek de aynı şekilde zarar vericidir. Gereğinden fazla yemek yediğiniz zaman beyin arterlerinin tıkanması gibi bir durum meydana gelebilir. Bu da zihin gücünün azalmasına sebebiyet verir.

Beyin hücrelerini öldüren sebepler arasında sigara içmek sık rastlanılan bir davranıştır. Çoklu beyin büzülmesi durumuna sebebiyet olan bu madde aynı zamanda alzeheimer hastalığının da tetikleyicisidir. Havanın kirli olması beyne zarar vermektedir. Sadece sigara dumanı değil her türlü kirli hava beyne yeterli oksijen gitmesini önlemektedir. Bu durum beyin verimini düşürmektedir.

Uykusuzluk beyni yoran şeyler arasında yer almaktadır. Uyuduğumuz zaman vücudumuz kendini yenilerken aynı zamanda beyin de dinlenmektedir. Günlük hayatta yeterli uyumadığımız zaman beynimiz yorgun olur ve bu uzun süreçte zarar görmesine sebebiyet verir. Beyin hücrelerinin ölmesine neden olurken aynı zamanda hasar görmesine neden olur. Bununla birlikte kafayı örterek uyumak da aynı şekilde vücutta karbondioksit konsantrasyonunun artmasına sebebiyet verir. Bu durum beynin hasar görmesine neden olur.

Beyne Zarar Veren Yiyecekler Nelerdir?

Mikrodalgada patlamış mısır yapmak ve tüketmek beyne zarar veren yiyecekler arasında yer almaktadır. Trans yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün artmasına neden olur. Bu da damarların tıkanması ile hem kalp krizi hem de beyin hasarı oluşumuna sebebiyet veren. Bundan dolayı sağlıklı yağların tüketilmesi önerilmektedir.

Şekerli gıdaların çok fazla tüketilmesi beynin hasar görmesine neden olmaktadır. Bunun nedeni vücutta biriken şekerin protein ve besin emilimini durdurmasıdır. Dengesiz bir beslenmeye yol açması ve bunun sonrasında beynin gelişmesinin engellenmesine neden olur. İşlenmiş et tüketimi de aynı şekilde zarar vermektedir. Çünkü bu tarz etlerin içerisinde nitrat ve aşırı tuz bulunmaktadır. Bu tarz etlerin fazla tüketilmesi şartlı motor reflekslerinde yavaşlama görülmesine neden olmaktadır. Aşırı yağda kızartılmış yiyecekler, beyaz uni cips, beyaz şeker, tatlandırıcılar, şekerlemeler, kahve kreması, sosisli sandviç, dondurulmuş balık ve deniz ürünleri, margarin, şekerli kahvaltılık gevrekler, hazır turşu, işlenmiş somon, muffin, yapay çikolata ile kaplanmış tatlılar beyne zarar veren yiyecekler arasında yer almaktadır.

Beyne Zarar Veren Davranışlar Nelerdir?

İletişimsizlik beyne zarar veren davranışlar arasında yer almaktadır. Günlük hayatta bir yakınızla 10 dakikalık iletişim kurmanız beyin sağlığınız için önemlidir. Gün içerisinde yeterli oranda su içmiyorsanız beyninize zarar veriyor olabilirsiniz. Beynin yeterli çalışması için suya ihtiyacı bulunmaktadır. Alkol tüketimi bir başka zararlı alışkanlıktır. Eğer çok fazla tüketiyorsanız beyin hücrelerin arasındaki bağa zarar verebilirsiniz. Son olarak fiziksel aktivite eksikliğini sayabilirsiniz. Gün içerisinde belli sürelerde hareket ve egzersiz yapmaya özen gösteriniz.

Beyin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek beyin sağlığını korumak için gereklidir. Günlük hayatta yeterli uyumaya, sağlıklı besinler tüketmeye dikkat ediniz. En az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca beyni güçlendirmek için kötü düşüncelerden stresten uzak durmaya özen gösteriniz. Beynin gelişimini sağlayan gıdalar tüketiniz.

  • beyne zarar veren şeyler
  • beyne zarar veren yiyecekler
  • beyne zarar veren davranışlar
  • beyin hücrelerini öldüren sebepler
  • beyni yoran şeyler
  • beyin sağlığını korumak
  • beyni güçlendirmek
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yumuşak ve Pürüzsüz Dudaklar İçin Ne Yapılmalı?