Sağlık 27 Ekim 2021 - 10:59:40

Biberiye Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Biberiye Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Biberiye; acı-tatlı arasında bir tada sahip olan, küçük çalılar ve gruplar halinde yetişen, yaprak dökmeyen bir bitki türüdür.

Biberiye Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Kuş dili olarak da bilinen biberiye bitkisi ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasındandır. Bitkinin kökleri Karadeniz Bölgesi'ndeki çam ağalarına benzemekle birlikte, yerli toprakları Akdeniz'dir. Ülkemizde çay ve baharat olarak tüketilmektedir. Mavi eflatun çiçeklere sahip olan taze biberiye bitkisinin yaprakları ile yapılan çay, sindirim sistemi sorunları, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemleri gidermektedir.

Biberiye çayının yararlarından bahsedecek ilk şey hafızayı kuvvetlendirmesidir. Bağırsaklar için oldukça faydalıdır. Ayrıca bu bitki vücuda canlılık kazandırır. Toplar damarlarda tıkanmayı önlemeye yardımcı olur. Migren ve şiddetli baş ağrılarını ve psikolojik olarak da gerginliği hafifletir. Astım ve bronşitlere karşı faydalıdır. Kansızlık için de kullanılır. Bu bitkinin yağı romatizma için de faydalıdır.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Alternatif tıpta ağrı kesici ve iltihap giderici etkisi için kullanılan biberiye, güçlü antioksidan etkilere sahiptir. Genel anlamda biberiye neye iyi gelir diye sıralayacak olursak:

  • Serbest radikallerin giderilmesini sağlayarak kansere karşı koruyucu etki meydana getirir.
  • Sindirim sistemine iyi gelir ve düzenleyici etki oluşturur.
  • İltihap giderici etkisi sayesinde mide ülseri, hazımsızlık ve bazı bağırsak problemleri için doğal ilaç görevi üstlenir.
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kolit ile mücadele eder.
  • Biberiye bitkisinin içeriğinde yer alan karnosol, rosmarinik, betülinik ve karnosik-asit kansere karşı koruyucu etki oluşturur.
  • Cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, mesane, yumurtalık, kolon, akciğer, ve pankreas kanserlerine karşı faydalıdır. Hücrelere zarar vermeyecek şekilde doktor kontrolünde kemoterapiye ek olarak kullanılabilir.
  • Antioksidan bileşikleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Pek çok hastalık ve patojene karşı savunma sistemini güçlendirir.
  • Eklem, kas ve kan damarlarındaki enflamasyonu azaltmaktadır. Böylece gut, kan basıncı bozukluğu ve artrit gibi hastalıklarla mücadele eder.
  • Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyuculuğu vardır.
  • Cilt bakımında da kullanılan bu bitki, cilde elastikiyet ve sıkılık kazandırır.
  • Sinir sisteminin korunmasını sağlar ve beraberinde parkinson, alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir.
  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki toksinleri, aşırı yağlar atmaktadır. Diüretik özelliği sayesinde ödemin atılmasını da sağlar.
  • Vücudun terlemesine yardımcı olur. Böylece; yağ yakmayı hızlandırır. Zayıflama ve kilo verme alanında da bu özelliği ile önemli etkisi vardır.
  • Kadınların regl dönemlerindeki şişkinliklerinde atılmasına yardımcı olur.

Ağrıyan yer birkaç damla biberiye yağı ile masaj yapılırsa, romatizma ağrısını da hafifletir. Bu bitkinin, yaprakları ve çiçekleri şifa olarak kullanılır.

Biberiye Nasıl Kullanılır? Nasıl Demlenir?

Kullanım amacına göre biberiyenin tüketimi değişmektedir. Bir litre su biberiye ve kekik yağı ile karıştırılarak cilde uygulanırsa cildi temizler ve yumuşatır. Burun bölgesi için de faydalıdır. Burkulmuş eklemlere ve cilt yaralarına uygulandığında faydalı olabilir.

Genel olarak bu bitkinin yaprakları tüketilir ancak nadir de olsa sürgünleri de kullanılır. Sürgünlerden de çay, tentür, doğal ilaçlar, baharatlar ve eterik yağlar üretirler. Bu bitki mükemmel bir güzellik ürünüdür. Eğer merhem haline getirilirse çok iyi bir güzellik ürünü olarak kullanılır. Bu şekilde; cildi güzelleştirmek ve kırışıklığı ortadan kaldırmak için vücuda uygulanır.

Kuru biberiye yaprakları ve çiçekleri 2 gram olacak şekilde bir kapta 20 dakika kaynatılırsa karın ağrısı, mide ve barsak gazına iyi gelir. Kadınların regl dönemlerinde bitkisel geciktirici olarak kullanılabilir. Bu bitki belirli miktar su ile kaynatılıp saçlar bu çayla yıkanılırsa saçların uzamasını sağlar. Ayrıca saç dökülmesinde de etkilidir. Banyo yaparken bu suyla durulanılırsa vücudunuzun da güzelleşmesini sağlar.

Biberiyenin Zararları Nelerdir? Ne Kadar Tüketilmeli?

Dozunda kullanılmadığı zaman yan etkisi bulunan biberiye eğer çay olarak tüketiliyorsa günde 1 fincandan fazla içilmemelidir. Eğer 1 hafta düzenli kullanılırsa 1 hafta ara verilmelidir. Fazla kullanılırsa akciğer ödemi, spazm, kusma ve koma söz konusu olabilir. Biberiye tansiyonu yükseltir mi diye bakacak olursak aşırı kullanımda söz konusu olabilir.

Biberiye oldukça keskin bir bitki olduğundan önerilen miktarlar dışında kullanılmaması önerilir. Bunun dışında hamilelik dönemlerinde ve emziren kadınların bu bitkinin çayını kullanmamaları önerilir, ancak herhangi bir yan etkisi yoktur. Baharat olarak salatalarda ya da yemeklerde kullanılmasında bir sorun yoktur.

Biberiye yağının kullanımı da oldukça önemlidir. Çünkü karın, bağırsak ve böbrek sorunlarına neden olabileceğinden doktorunuza danışarak kullanmanız önemlidir. Bunun dışında çay olarak bile olsa; ciddi alerjik reaksiyonlara ve sara (epilepsi) krizlerine neden olabileceğinden, tüketiminde aşırıya kaçınılmaması kesinlikle önerilmektedir.

  • biberiye bitkisi
  • biberiye bitkisi nedir
  • taze biberiye bitkisi
  • biberiyenin faydaları
  • biberiye neye iyi gelir
  • biberiye nasıl kullanılır
  • kuru biberiye
  • biberiyein zararları
  • biberiye tansiyonu yükseltir mi
Yorumlar
filiz bayrak Biberiye yağının faydaları nelerdir nerelerde kullanılır? Ağrıların kesilmesi için etkili olduğunu duydum ama hiç denemedim. Benim romatizmam var bunun için ilaç alıyorum. Eğer ki bu yağ geçiriyorsa denemek istiyorum. cevapla
Nezahat Kılıç Biberiye yağı selülit için etkili olur mu? Bacaklarımın arkasında selülit problemi var. Görünüm olarak beni çok rahatsız ediyor. Doğal bir yöntem arıyorum etkisi olur mu acaba? cevapla
yorum yaz
Kalp Krizi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi