Bipolar Bozukluk Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?
Manik depresif olarak nitelendirilen bipolar bozukluk, kişide iki tip ruhsal bozukluğun olduğu hastalık türü olarak tanımlanmaktadır.
Bipolar Bozukluk Nedir, Ne Demek?
İki uçlu duygudurum bozukluğu olarak nitelendirilen bipolar bozukluk, kişinin duygudurumunda, sosyal aktiviteleri tanımlama konusunda ve enerjisinde meydana gelen bozulmalar şeklinde tanımlanan psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Günlük hayatta meydana gelen içiş-çıkışların yanı sıra, meydana gelen bu duygudurum bozukluğu kişinin sosyal çevresini de önemli oranda etkilemektedir.
Kişinin ruhsal durumunda çarpıcı birtakım değişiklikler meydana getiren yükselme ve alçalma dönemlerinin bulunduğu bipolar bozukluk, depresif ve manik ataklar oluşturan bir rahatsızlık çeşididir. Bazı kişiler maniye ve depresyona daha eğimlidir. Bu kişilerde iki üç duygu arasında gidip gelme gibi etkiler meydana gelebilir. Günümüzde yaklaşık olarak 100 kişinin %1-2'sinde görülmektedir. Çoğunlukla genç erişkinlerde 15-35 yaş arasında gözlemlenmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı şekilde ortaya çıkar ve belirtiler de aynı şekildedir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalıkta belirtiler dönem dönem değişmektedir. Depresif dönemde görülen bipolar bozukluk belirtilerine baktığımızda ümitsiz, üzgün ve huzursuz hissetmek, enerji eksikliği, hatırlamada zorluk ve konsantrasyon bozukluğunun görülmesi, günlük faaliyetlerde ilgi kaybının oluşması, değersizlik, suçluluk ve umutsuzluk duygusu, kötümserlik, kendinden kuşku duyma, mantıksız birtakım düşüncelerin oluşması ve halüsünasyonlar, uyurken zorlanma ya da aşırı uyumak ve intihar düşüncelerinin oluşması gibidir.
Manik evre olarak isimlendirilen taşkınlık dönemi belirtilerine baktığımızda çok mutlu ve sevinçli hissetmek, aşırı enerjik hissetmek, çok hızlı konuşmak, kendini önemli hissetmek, yeni plan ve fikirlere sahip olmak, dikkatin kolay bir şekilde dağılması, halüsünasyonlar görmek ve mantık düşüncelere sahip olmak, az uyumak, az yemek, uygulanan faaliyetlerde aşırıya kaçmak, riskli ve zararlı olan şeyleri yapmak gibi durumlar söz konusudur.
Bipolar Bozukluk Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Genel olarak bipolar bozukluk nedenlerine dair tam net bir bilgi bulunmamaktadır. Genel sebeplere baktığımızda genetik faktörler, beyinde meydana gelen kimyasal değişiklikler ve tetikleyici faktörler vardır. Tetikleyici faktörler; fiziksel ya da cinsel istismar, bir ilişkinin bozulması, kişinin değer verdiği birinin ölmesi, uykusuzluk, fiziksel hastalıklar ve günlük hayatta karşılaşılan kişiyi hüzne sürükleyen olaylar bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Bipolar Bozukluk Tedavisi Var mı?
Genel olarak birçok kişi bipolar bozukluk tamamen düzelir mi ve tedavisi var mı diye merak etmektedir. Genelde kesin ve net bir tedavi yoktur. Doktor hastanın durumuna göre tedavi uygulamaktadır. İlaç tedavisi uygulanır ve aynı zamanda hastanın alkol ve madde kullanımından uzak kalması, stres ile baş etme becerisinin gelişmesi gibi etkile sağlanır. Hasta olan kişilerin düzenli uyuması, hekimlerini sık sık ziyaret etmesi, öfke ve depresif duygularla baş etmeyi öğrenmesi gerekir.