Bir tanının koyulması amacıyla, vücudun farklı yerlerinde mikroskoplar yardımıyla incelemelerin yapılması ya da doku alınması işlemi biyopsi olarak isimlendirilmektedir.
Biyopsi Nedir, Ne Demek?
Birçok hastalığın kesin tanısının konulması tedaviye başlanması için çok büyük önem taşır. Bazen tedavide kullanılacak olan ilaçların çok güçlü oluşu, bazen de direkt olarak tedavide cerrahi müdahalenin uygulanacak oluşu tanının doru bir şekilde konulmasını çok önemli kılar. Bu sebeple de insan vücudunun farklı yerlerinden alınan dokular, patolojik testlerin uygulanması için özel laboratuvarlara götürülürken bu işlem biyopsi olarak isimlendirilmektedir. Bu işlemler, genel olarak vücutta bulunan tümörün incelenmesinde kullanılmaktadır. Bir yandan tümörün yapısı incelenirken varsa türü de bu şekilde belirlenebilir.
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Olur?
Biyopsi, kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılan bir işlemdir. Bu aşamada biyopsi, uygulanış tarzına göre iki farklı gruba ayrılmaktadır. İlk çeşidi insizyonel biyopsi olarak isimlendirilir ve sorunlu olan yerden yalnızca bir kısmın alınması ve sonrasında incelenmesi durumuna verilen isimdir. Eksizyonel biyopsi ise sorunlu kısmın tamamının alınması ve sonrasında incelenmesi durumuna verilen isimdir. Özellikle tümörlerin incelenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra organlara göre biyopsi çeşitleri de bulunmaktadır. Bağırsak biyopsisi, karaciğer biyopsisi, böbrek biyopsisi, deri biyopsisi ve meme biyopsisi olarak organ biyopsileri çeşitlendirilebilmektedir. Bu işlemlerde yapılan uygulamalar temelinde aynı olsa da aralarında küçük farklar yer almaktadır.
Biyopsi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Biyopsi yaptıran kişilerin ilk olarak doktorlarının kendilerine belirttiği etmenlere çok dikkat etmesi gerekmektedir. Biyopsi sonrasındaki hayatlarını bu etmenlere göre dizayn etmezlerse çok ciddi sorunlar yaşama ihtimalleri yer almaktadır. Biyopsi işleminin yapıldığı bölgede kanamaların olma ihtimali son derece yüksektir. Bu sebeple de işlemin yapıldığı bölgenin sıklıkla kontrol edilmesi gerekmektedir. Biyopsi işlemi uygulandıktan sonra 2-3 saat kadar istirahat edilmesi önem arz eder. Yeme/içme alışkanlıklarının bu işlemden sonra nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda ise doktorların belirttiği şartların uygulanması doğru olacaktır. Biyopsinin türüne ya da kişinin vücudunun yapısına göre bu şartlar değişebilmektedir.
Biyopsi Yapan Hastaneler ve Fiyatı
Biyopsi işlemi günümüzde hastanelerin tamamına yakınında uygulanmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde bu imkanlar bulunmayabilirken özel hastaneler, hastalarına bu önemli hizmeti sunmaktadırlar. Özel olarak ultrason ve diğer görüntüleme cihazlarını hizmete sunan sağlık kuruluşlarında da bu işlem yapılabilmektedir. Bu aşamada biyopsinin türü direkt olarak fiyatlara etki eden bir durumdur. Ancak hastanelerin talep ettikleri ücretler araştırıldığında ücretlerin 300-400 TL kalibresinden başlayıp 2000 TL seviyelerine kadar çıktığı gözlemlenmektedir. Burada kişiler hem biyopsi işlemine hem de sonrasında patoloji testinin yapılması işlemine bir ücret ödemektedir. Toplamda ödenen ücretler bu seviyelere kadar çıkabilmektedir. Biyopsi işlemi ile birlikte tümörler incelenerek iyi huylu ya da kötü huylu olduğuna karar verilir ve sonrasında tedavi aşamasına hemen geçilebilir.