Sağlık 24 Aralık 2020 - 18:14:05

Bulimia Hastalığı Sonuçları, Tedavisi ve Olanlar

Bulimia Hastalığı Sonuçları, Tedavisi ve Olanlar

Bulimia hastalığı; kısa sürede aşırı yemek yeme sonucunda çok az ya da hiç yememe durumunun ataklar halinde birbirini takip ettiği bir yeme bozukluğudur.

Bulimia Hastalığı Nedir? Neden Olur?

Kusma hastalığı olarak da bilinmektedir. Bulimia nervoza; psikolojik rahatsızlıklar ve şişmanlık korkusu gibi endişelerin artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Yemek yerken kusma isteği, tiksinerek yemek yeme, yemek yerken aşırı suçluluk duygusu ve tek öğünde aşırı yemek tüketmek gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Genellikle oyuncu, manken, hostes ve sanatçıların yanı sıra genç kızlarda görülmektedir. Kronik hastalığa sahip kişilerde de nadir olarak gözlemlenebilmektedir.

Bulimia Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalık Yunanca'da öküz eti açlığı anlamına gelmekte olup zihinsel bir bozukluktur. En çok 18 ila 24 yaşları arasındaki kadınlarda görülmektedir. Öz güveni az, sürekli kilo vermeye çalışan fakat başarılı olamayan, sosyal çevrelerinden fazla destek göremeyen hanımlarda görülen bu rahatsızlık bütün toplumlarda yaklaşık %1 oranında gözlemlenmektedir. Bulimia hastalığı belirtileri şunlardır;

  • Kısa sürede aşırı yemek tüketimi ve hızlı yeme durumu
  • Sinirlilik belirtileri gösterme, agresif davranma
  • Kalp atışlarının düzensiz olması
  • Kiloda hızlı artış ya da azalma görülmesi
  • Gizlice yemek yeme ve yediklerini kusma alışkanlığı
  • Depresyon ve intihar eğilimi
  • Çok yemek yenilen günün ertesinde hiçbir şey yememek
  • Aşırı yemek tükettikten sonra kusacak bir ortam bulunamadığında ortaya çıkan sinirlilik hali.

Belirtilerin çoğu öküz eti açlığı hastalığıyla ortaya çıkmaktadır.

Bulimia Hastalığının Vücuda Zararları Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi bulimia'da vücudun zarar görmesine neden olmaktadır. Kilo verme arzusu kontrol edilemeyecek boyuta ulaştığı zaman yemeyi durduramama endişesine dönüşmektedir. Psikolojik bir rahatsızlık olan bulimia hastalığının zararları şunlardır; cinsel isteksizlik, depresyon, saç dökülmesi, düzensiz adet görme, yorgunluk, mide rahatsızlıkları, kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi, boğazda tahriş, kansızlık gibi başlıca sorunlara sebep olmaktadır. Bunların yanı sıra tansiyon düşüklüğü, el ve ayakta ödem oluşması, bağırsak problemleri, baş dönmesi, pankreasta şişme, midede yırtılma, göğüs ağrıları, nefes darlığı, bademciklerin sık şişmesi, diş yapısının bozulması, kalp krizi hatta ölümle sonuçlanacak durumlar oluşabilmektedir. Hastalığın, dişlerde de çok ciddi bozulmalara yol açtığını ifade eden diş hekimleri en kısa sürede tedaviye başlanmasını önermektedir.

Bulimia Hastalığının Tedavisi Var mıdır?

Yeme bozuklukları hastalıklarının tedavisi diyetisyen ya da psikolog tarafından yapılmaktadır. Psikoterapi yöntemiyle hastaların önemli yol katettiği bilinmektedir. En önemlisi tedaviyi yapacak olan terapistin yeme bozuklukları hakkında detaylı bilgisi ve başarılı tecrübelerinin bulunuyor olmasıdır. Yaşı küçük olan hastalarda, hastanın istediğine bağlı olarak aile büyükleri de terapiye dahil olabilmektedir. Terapi görüşmeleri genellikle her hafta yapılmaktadır. Tedavinin tamamlanması açısından hastanın durumuna göre bazı zamanlar ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. İlaç olarak da antidepresan ya da anksiyete önleyiciler tercih edilmektedir. Bulimia hastalığı düzenli tedavi edildiği takdirde kalıcı iyileşmeler gözlemlenmektedir.

  • bulimia hastalığı
  • bulimia hastalığı nedir
  • bulimia hastalığının belirtileri
  • bulimia hastalığının tedavisi
Yorumlar
Ahsen Tekin Bulimia nervosa hastalığının ne tür belirtileri olduğunu yeni öğrendim. Bu hastalığa yakalanan ünlü isimler de varmış. Nasıl tedavi ediliyor ve kesin olarak tedavisi mümkün mü onu öğrenmek istiyorum. Önlemek için ne gereklidir? cevapla
yorum yaz
Amla Yağı Nedir? Saç Uzatırmı? Amla Yağının Faydaları, Zararları, Kullanımı, Fiyatı