Bunya virüsü; Çin'de son günlerde ortaya çıkan ve insanların hayatını kaybetmesi neden olan bir hastalık çeşididir. İlk olarak 2010 yılında Tayvan'da ortaya çıkmıştır.
Bunya Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır?
Son günlerde pek çok kişinin merak ettiği bunya virüsü, Çin'de yaklaşık olarak 60 kişide görülen ve bazı insanların ölmesine sebep olan bir hastalık çeşididir. Bu durum pek endişe yaratıcı bir hale gelmiştir ve tedirginlik meydana getirmektedir. Bunyavirales olarak isimlendirilen bur virüs negatif algılamalı ve tek sarmallı RNA virüslerinin sırası olarak nitelendirilmektedir. Ellioviricetes virüs sınıfındaki tek düzen olarak kabul edilmektedir. Önceki zamanlarda Bunyaviridae ailesine ait olarak bilinmekteydi. Bu virüs Bunyamwera virüsünden türemiştir.
Bunya virüsü; öldürücü sonuçlara yol açabilen ve kene gibi hayvanlardan bulaşan bir hastalık çeşididir. Eklem bacaklılar olarak bilinen sivrisinek ve kene gibi hayvanlar üzerinden bulaşma gösteren bunya virüs çoğunlukla vektörel olarak nitelendirilmektedir. Genomları segmentlere ayrılan bu virüs salgın riskinin artmasına sebebiyet verebilmektedir. Son zamanlarda Çin'de kendini gösteren bu virüsün kene ısırığından dolayı bulaştığı belirtilmektedir. Hayvandan insana bulaşabildiği gibi aynı zamanda insandan insana kan yolu ile de bulaşabilmektedir.
Bunyavirüsünün Belirtileri Nelerdir?
Her geçen gün insan sağlığını tehdit eden birtakım virüsler ortaya çıkmaktadır. Genel olarak virüsler bağışıklık sistemine saldırır ve bu da bazı belirtiler ile kişinin hasta olmasına sebebiyet verir. Buna virüsü ateş meydana getirmektedir. Yüksek ateşin yanı sıra aynı zamanda halsizlik, bulantı, karın ağrısı ve iştah azalması gibi etkiler meydana gelebilmektedir. Bunyavirüsün kuluçka süresi yaklaşık olarak 7-14 arasında değişmektedir. Genel olarak ateş yükselir ve birkaç gün içerisinde grip benzeri semptomlar meydana gelmektedir. Enfeksiyon benzeri etkiler meydana getirdiği için genel olarak farklı hastalıklar ile karıştırılmaktadır. Bu da virüsün fark edilememesine ve kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet verebilmektedir.
Bunya Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çin'de bu hastalığa bağlı olarak ölümlerin gerçekleşmesi bunya virüsünün tedavisi var mı şeklinde soruları da beraberinde getirmektedir. Bağışıklık sistemine saldıran bu virüsün tedavisi asıl olarak belirtilerin giderilmesini sağlamak için uygulanmaktadır. Ateşin yükselmesini önlemek, bulantı ya da karın ağrısı gibi durumları önlemek için birtakım ilaç tedaviler uygulanmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüm gibi sonuçlar meydana gelebilmektedir. Ülkemizde henüz böyle bir vaka bulunmamıştır fakat insandan insana kan yolu ile bulaşması tedirginlik meydana getirmektedir.
Bunya Virüsü Öldürür mü?
Kene ve sivrisinek gibi canlılardan bulaşan bunya virüsü öldürücü etki meydana getirebilmektedir. Bu nedenle hastanın özel eşyalarının kullanılmaması ve hastalığın tedavisinde kullanılan cerrahi malzemelerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bağışıklığı düşük olan kişilerin dikkatli olması gerekir. Bunya virüs Türkiye'de henüz görülmemiştir. Fakat son zamanlarda gördüğümüz üzere virüsler insanlar ve hayvanlar aracılığı ile tüm dünyaya yayılıp etki gösterebilmektedir.