Yaşam 20 Temmuz 2021 - 08:38:01

Buz Yemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Buz Yemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Senelerden bu yana buz yemeyi alışkanlığa dönüştüren kişilerin sağlık açısından birtakım zararlı sonuçlar yaşabilmektedir.

Buz Nasıl Meydana Gelir?

Suyu katı haline denir. Kavuracak kadar sıcak havaların olduğu yaz mevsiminde serinletmek amacı ile insan yaşamına dahil olmaktadır. Çeşitli amaçlara hizmet eden suyun katı hali içecek ve yiyeceklerin soğutulması için kullanılır. Bunların dışında düşme, çarpma gibi durumlarda buz ile soğuk kompres yapılmaktadır. Buz mutfak robotunun içine atılır ve frappe haline dönüştürülerek yaz mevsiminde tüketilir. Fakat bazı kişiler buzu bu şekillerde kullanmak yerine direkt olarak sade bir biçimde tüketmektedirler.

Buz Yeme Alışkanlığı Nedir?

Yıllardan beri bu alışkanlığı olan kişiler hem kış hem de yaz buz yemektedir. Fakat bu alışkanlığın olması demir eksikliğine neden olabilmektedir. Genel itibari ile kronik anlamda demir eksikliği olan kişilerin çoğunlukla buz tükettikleri gözlemlenmiştir. Durumla ilgili kesin bir yargıya varmak da yanlıştır, fakat gözlemlenen durumlarda buz tüketme alışkanlığı olan insanların demir eksikliği problemi olduğuna kanaat getirilmiştir.

Buz Yemenin Zararları Nelerdir?

Zararlardan bir diğeri de mineral kaybına sebep olmasıdır. Sıcak yaz mevsiminde buz tüketilmesi çoğu kişide görülmektedir. Soğuk sudan daha serin tutma özelliği vardır. Bu yüzden çok fazla tercih edilir. Direkt olarak tüketilen buz çok zararlı bir durumdur. Vücut sıcaklığından daha düşük bir maddenin vücuda temas etmesi halinde ısı değişiminin telafi edilebilmesi için temas eden alan daha fazla ısıtma ihtiyacı duymaktadır. Sonrasında ise sıcaklık artışı buzun etkisinin geçmesiyle sürmektedir.

Buz Yemenin Dişlere Zararları Nelerdir?

Buz tüketen kişilerin çoğunluğu yeme işlemini buzu kırarak gerçekleştirmektedir. Kırılan parçalar diş eti ve diş minesine çok fazla zarar verir. Dişetlerine giren parçalar mikroskobik yırtıklara yol açabilmektedir. Yırtıklar ise ağza giren zararlı organizmaların kolay bir şekilde geçmesine yol açar. Kalıpların kırılmayıp ağız içinde dolandırılması ile ise başka problemler gündeme gelmektedir. Diş minesi dişi korumakla görevli olan dişlerin en dış kısmına sarılan beyaz tabakadır. Bu tabaka sıcaklık değiştiği zaman aşırı derecede hassaslaşmaktadır. Diş minesi bir anda sıfır derecenin altına olan sıcaklık değerine maruz kaldığı zaman ciddi anlamda hasar almaktadır. Hasarlar genel itibari ile diş minelerinin üst kısımlarında mikroskobik yarık halinde oluşmaktadır.

Buz Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilmelidir?

Yaz mevsimi aşırı sıcak geçtiği için serinlik ihtiyacı hissetmek oldukça normaldir. Yenilen ve içilen gıdaların sıcak olması tercih edilmemektedir. Dolayısı ile içeceklerin çoğunun içine buz ilave edilir. İnsanların bazıları ise bu kalıpları direkt olarak tüketme ihtiyacı hisseder. Bu durumun mide, dişeti, diş minesi gibi bölgelere zarar vermesi kaçınılmaz hale gelir. Buzu böyle tüketmek yerine içeceklerin içine ilaç ve edilmesi daha doğrudur. Buz robottan geçirilerek frappe yapılabilir. Buz yemenin zararları çok fazla olduğu için buzu sağlıklı yöntemler ile tüketmek önem teşkil etmektedi.

  • buz yemenin zararları
  • buz yeme
  • buz tüketme
Yorumlar
Çağla Er Buz yemek dişlere zarar verir mi? Ben genelde yaz kış yiyorum ve bu çocukluğumdan beri bu şekilde. Çok fazla yemiyorum ama sevdiğim birşey. Bunun vücuda zararları nelerdir? Bir yan etkisi oluyor mu acaba? cevapla
yorum yaz
Hamile Kalmak İçin Soğan Kürü Ne Zaman İçilmeli? Yapanlar ve Hamile Kalanlar