Avrupa'da yetişen çalba otu, ses kısıklığı, kaygı gibi birçok rahatsızlığın giderilmesi için kullanılan ottur.
Çalba Otu Nedir? Nasıl Yetiştirlir?
Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişebilir. Güneşin fazla olduğu süreçlerde çiçek açtığı söylenir. Muma benzeyen bitkinin gövdesi çoğunlukla diktir. Bazı zamanlar dallanmış halde olan çalba otu yünümsü tüyler ile kaplanabilir. Uzun seneler yetiştirilen otun ismi çok bilinmemektedir. Çeşitli yörelerde başka isimlerle duyulmuş olan ota sığır kuyruğu, şalba, kral mumu denilebilmektedir.
Çalba Otu Çayı Zayıflatır mı? Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre bazı rahatsızlıklara iyi geldiği belirtilmiştir. Tüketiminin aşırıya kaçılmaması önemlidir. İyi geldiği rahatsızlıklardan biri öksürüktür. Öksürme sorunu bazen baş ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra balgamdan kaynaklı da öksürük oluşabilmektedir. Balgam, öksürük gibi problemler için çalba otu çayı tüketilebilir. Öksürük dışında ses kısıklığı üzerindeki etkileri değerlidir. Kış hastalıkları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan ötürü beliren ses tellerinin hasarlı hali çayın etkisiyle giderilebilmektedir.Yoğun hayat akışının olması insanları gerebilir ve strese sokabilir. Stresin en çok neden olduğu durum yorgunluk ve halsizliktir. Ortaya çıkan agresif ruh haline çözüm bulan çay kişinin sakinleşmesine yardım eder. Kendinizi daha sakin bir hale getirmek ve rahatlamak için bu çayın rahatlatma etkisinden faydalanabilirsiniz.
Çalba Otu Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?
İnce ve orta boylarda yaprakları olan bitkinin çayı hazırlanabilir. Çayın hazırlanması için yapraklar gövde kısımdan ayrılmaktadır. Tüketilecek çay kadar su ocağa koyulur. Suyun kaynaması ile bir miktar çalba otu yapraklarının kabın içine ilave edilmesi gerekir. On beş ila yirmi dakika aralığında çay demlendirilir. Demlendirilen çay süzerek içilebilir. Çay haricinde otun lapası yapılabilir. Otun kök kısımları gövdeden ayrılarak kökler kaşıkla ezilir. Ezilen karışım dermatolog onayında cilde krem halinde sürülmektedir.
Çalba Otunun Zararları Var mı?
Her besinin faydası olduğu gibi zararı da olabilmektedir. Dolayısı ile zararlı etkenlerden uzaklaşmak, vücudu koruyabilmek için otun zararlarından emin olmak gerekir. Otun net bir zararı olduğu söylenmemektedir. Fakat çayın sık bir şekilde tüketilmesi önerilmez. Haftada bir defa tüketilmesi normal olabilir. Çayı hazırlamadan önce doktordan onay alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Çalba Otu Ne Zaman Toplanır?
Otun faydasını etkili bir biçimde almak için bitkinin yaz mevsiminin ortalarında toplanması tavsiye edilir. Faydanın esas yeri çiçekleri olduğu için çiçeklerinin değerlendirilmesi olumlu sonuçların elde edilmesini sağlar. Bunun yanı sıra yaprak ve kök kısımlar da kullanılabilir. Yaprakların kahverengi renge dönmeden toplanması önemlidir. Yaz mevsiminin orta sürecine tekabül eden durum için yapraklar toplanabilir. Çiçek kısımları ise sonbahar mevsimine kadar toplanabilmektedir. Bu aşamada önemsenmesi gereken faktör toplandığı günde havanın yağışlı olmamasıdır. Çay olarak sık tüketilen çalba otu kurutulurken alanın nemsiz olması gerekir. Kuru bir alanda kurutulan bitki nem aldığı zaman etkisini ciddi seviyede yitirmektedir.