Dejavu; yaşanılan bir olayı daha önce yaşamış, görülen bir yeri daha önce görmüş gibi hissetmek şeklinde gelişen duyguya verilen isimdir.
Dejavu Nedir, Ne Demek?
Bir olayı daha önceden yaşamışlık ya da bir yeri daha önceden görmüşlük hissi olarak tanımlanan deja vu; Fransızca'da "daha önceden" anlamına gelen déjà ve "görmek" anlamında gelen voir kelimelerinden türemiştir. Anı daha önceden yaşamış olma hissi verilen bir isimdir.
Deja vu hemen herkesin hayatı boyunca birkaç kez başına gelen, olayın sanki daha önceden bir kere daha yaşanmış olduğunu hissettiren, hastalık olarak nitelendirilmeyen bir durumdur.
Detay ve neden kısmı genel olarak hatırlanmayan dejavu, beynin işleyişinde meydana gelen ufak bir anomaliden kaynaklanmaktadır. Ara sıra böyle bir durum yaşam hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Fakat sürekli dejavu yaşamak bir hastalık belirtisi olabilir.
Deja Vu Neden Olur? Gerçek mi?
Günlük hayatta bazı zamanlar dejavu olabiliriz. Deja vu gerçek mi diye hemen hepimiz merak ederken aynı zamanda bunun neden oluştuğunu da sorgularız. Bildiğimiz üzere beyin, geçmiş hatıralarımızı saklayan adeta bir kutudur. Deja vu tamamen beynin çalışma sisteminden kaynaklanan bir durumdur.
Düşünmemizi ve hatırlamamızı sağlayan beyin, deneyimlere yönelik olarak kesin bir algı oluşturmadan kısmi bir algı oluşturmaktadır. Meydana gelen bu kısmi algı dejavunun oluşmasına neden olmaktadır. Uzun süreli dejavu bir hastalıktan kaynaklanabilir. Fakat normalde beynimizin deneyimler konusunda yarattığı bir algıdır.
Dejavu Bilimsel Açıklaması Nedir?
Beyin işlevinden kaynaklandığını belirttiğimiz dejavu bilimsel açıklamasına bakacak olursak eğer; beynin sağ ve sol lobu milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmaktadır. Bu durum sonucunda bir taraf diğer taraftan daha önce algılamaktadır. Geç algılayan taraf ise bu olayı sanki daha önceden yaşamış gibi olur. Asıl olarak neden sinir aksonlarındaki minik sapmalardan kaynaklanır.
Birtakım bilimsel araştırmalara göre, istem dışı gelişen lob krizleri henüz oluşmadan önce deja vu yaşanabilir. Yani nörolojik düzeyde anomali meydana getirecek elektrik akımları dejavuya neden olabilir. Alzheimer hastalığının teşhisinde etkili olabileceği belirtilen bu durum, henüz tam olarak kanıtlanmamıştır.
Psikolojide Dejavu Açıklaması Nedir?
Yapılan birtakım araştırmalara göre insanların pek çoğu dejavu hissine kapılmaktadır. Bazı kişiler aklının kendisine bir oyun oynadığını düşünür. Bu uzun süreli ve sürekli yaşanması durumunda görülür. Deja vu hastalığı tam olarak burada kendini belli etmektedir. Hatta dejavu ile geleceği görmek gibi birtakım durumlara yer verilir.
Asıl olarak beynin hafızaya aşinalık sinyali göndermesi olarak tanımlanır. Dejavu dini olarak ise İslam'da ruhların bedenden önce yaratılmış olması ile açıklanmaktadır. Görüldüğü üzere dejavu karışık bir kavramdır ve bilimsel olarak nedeni bellidir.