Depresyon; bir duy durum bozukluğu olarak tanımlanan, sürekli olarak mutsuzluk ile örtüşen, ilgi kaybına neden olan depresif bozukluk şeklinde isimlendirilen bir rahatsızlıktır.
Depresyon Nedir, Ne Demek?
Bedensel, zihinsel ve duygusal anlamda çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan, tedavi edilebilen ruhsal hastalığa depresyon denir. Bu ruhsal bunalımın en belirgin özelliği hayattan keyif almama, mutsuz bir ruh hali olarak ifade edilmektedir.
Depresyon rahatsızlığı yaşayan birey hayata karşı mutsuz, umutsuz ve karamsardır. Kişi eski dönemlerde hoşlanarak yaptığı aktiviteleri yapmak istemez ve kendisini çoğunlukla yalnız hissetmektedir. Özellikle kişinin çevreye ve kendi hayatına olan odağı kaybolmuştur. Ön plana çıkan duygular ise mutsuzluk ve iç dünyada yaşanan huzursuzluklardır.
Psikolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanan depresyonun devam etmesi ya da iyileşmesi kişinin karakteri ve iyileşme isteğine göre değişlik göstermektedir. Mutsuz ruh halinin uzun süreler boyunca devam etmesi bireyin sağlığı ve zihinsel aktivitelerini negatif olarak etkilemektedir.
Depresyon Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Üzgün ruh hali ve boşluk hissi ile karakterize olan depresyon; tükenmişlik, anksiyete bozukluğu, uyku düzensizliği ile kendini göstermektedir. Bu hastalık tek bir nedenden dolayı değil, farklı faktörlerin bir araya gelmesinden dolayı oluşur. Depresyon nedenleri şöyledir:
- Kişinin hayatında yaşadığı ölüm ya da sevdiği biri tarafından terk edilme gibi olumsuz durumların olması
- İş ortamında yaşanan problemler
- Genetik yatkınlıklar
- Benlik saygısının düşük olması
- Aşırı öz-eleştiri yapmak
- Fiziksel ya da cinsel istismar
- Evlilikte yaşanan problemler
- Kanser, epilepsi, aids gibi yaşanan çeşitli hastalıklar
- Alkol kullanımının normalden fazla olması
- Kadının doğum yapması veya lohusalık süreci geçirmesi
- Menopoz
- Mevsim değişikliklerinin olması
Genel olarak bunalımın oluşma nedeni çok çeşitlidir ve etkenlerin hepsinin bir araya gelmesiyle oluşur. Hasta olan kişinin yorgun olması, ölüm, maddi yetersizliklerden dolayı temel ihtiyaçları karşılayamama gibi durumlar bu hastalığın oluşmasına neden olmaktadır.
Bu sebeplerin dışında fizyolojik ve genetik sebepler de bu rahatsızlığın meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır. Ailesinde depresyon yaşayan kişilerin de yaşamaya eğilimleri fazladır. Bu rahatsızlık anlık olarak gerçekleşmez. Tetikleyen pek çok unsuru vardır ve kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bir ya da birden fazla kez gerçekleşmesi mümkün olan depresyon belirtileri şöyledir:
- Cinsel isteğin azalması
- Gün içerisinde yapılan aktivitelerde yavaşlama hali
- Sürekli olarak halsiz ve yorgun hissetmek
- Herhangi bir aktivite yapmaktan kaçınma
- Sosyal ilişkilerin azalması ve kişinin devamlı olarak yalnız kalmak istemesi
- İştahta azalma, kilo kaybetme
- Fazla uyumak veya uykusuz kalmak, uyanmama isteği
- Unutkanlık ve odaklanma sorunu yaşama
- Hayatın ve yaşamanın anlamsız gelmesi
- Kişinin kendisini çaresiz, güçsüz ve suçlu hissetmesi
- Kişinin sürekli olarak şikayet halinde olması
Depresyonun semptomları bu şekilde gerçekleşmektedir. Belirtiler kişiye göre değişkenlik gösterirken bu rahatsızlığın boyutu da belirtileri etkileyebilmektedir.
Depresyon Hastalığının Çeşitleri ve Özelilkleri Nelerdir?
Ciddi bir ruh hali bozukluğu olarak tanımladığımız depresyon türleri değişkenlik göstermektedir. Bunlar şöyledir:
Majör depresyon: Klasik depresyon olarak da tanımlanabilir. bu depresyon türüne psikoz da eşlik etmektedir.
Kalıcı depresif bozukluk: En az iki yıl boyunca devam eden depresif ruh halidir.
Doğum sonrası depresyon: Hamilelik sırasında ya da doğumdan sonraki 4 hafta içerisinde meydana gelir. Değişen hormonlar sonrasında ruh halinde değişikliklerin olması ile tanımlanır.
Psikotik depresyon: Ciddi depresyon ile birlikte, sanrıların olması, halüsinasyonların görülmesi, suçluluk, yoksulluk ya da hastalık gibi depresif bir görüntü söz konusu olur.
Mevsimsel affektif bozukluk: Kış aylarında doğal güneş ışığının az olması ile meydana gelir. sosyal geri çekilme, kilo alma, uyku isteğinin artması ile kendini gösterir.
Bipolar bozukluk: Manik depresyon olarak da tanımlanır. Kontrol edilemeyen davranışlar, aşırı hareketlilik, hızlı konuşma, az uyuma ile kendini gösterir. Tipik olarak bir aşırı mod durumundan diğerine geçiştir.
Durumsal depresyon: Uyum bozukluğu olarak açıklanabilir. Majör depresyon ile benzerdir.
Genel olarak depresyon çeşitleri sevilen birinin ölmesi, ciddi bir hastalık, kişiyi derinden sarsan bir olay, çocuklukta yaşanan istismar, şiddet gibi pek çok duruma bağlı olarak meydana gelebilir.
Depresyon Rahatsızlığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişi iyileşme sürecinde sabırlı olmalıdır. Ruhsal bunalım yavaş gelişen bir hastalık olduğu için tedavi süreci biraz zaman almaktadır. Kişinin fiziksel anlamda aktif olması gerekir. Hekim ilaç öneriyorsa doktorun belirlediği zaman ve oranlarda ilacın kullanılması gerekir.
Depresyon yaşayan kişi korkularını, hayatında yaşadıklarını doktora anlatmalıdır. Doktorun belirlediği süreye kadar ilaç kullanımı bırakılmamalıdır. Gün içerisinde hedefler koymak kişinin iyi hissetmesini sağlar. Kişi kendisine iyi gelecek aktivitelere odaklanmalı ve kendisini üzen şeyleri düşünmemelidir.
Depresyon birçok insanda farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. İyileşme sağlamak için gereken önerilere uyulmalı ve tedavi süresi boyunca kişinin mutlu olduğu eylemlerin yapılması ve kendini iyi hissetmesi sağlanmalıdır.