Sağlık 07 Nisan 2021 - 11:11:10

Dereotu Nedir? Kaç Kalori? Dereotundaki Vitaminler, Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Dereotu Nedir? Kaç Kalori? Dereotundaki Vitaminler, Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Halk arasında durakotu, tarhana otu ya da börek otu olarak da bilinen dereotu, yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılan bitkilerden birisidir.

Dereotu Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Maydanozgiller familyasına ait olan dereotu, bu ailenin en çok bilinen üyelerinden birisidir. Ülkemizde maydanozdan sonra en fazla kullanılan yeşillik olma özelliğine sahiptir. Oldukça küçük çiçeklere sahip olan bu bitki, yılın her döneminde yetişme özelliğine sahiptir. Yabani olarak yetiştirilen bu ürün, istenildiğinde bahçelerde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. İnsanlar üzerinde çok farklı faydalarının olması ve tadının keskinliği sebebiyle yemeklerde çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. Araştırmalara göre naneden sonra en keskin tada ve kokuya sahip olan bitki olarak gösterilir.

Dereotunun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Dereotunun faydaları incelendiğinde oldukça fazla insanların karşısına çıkmaktadır. İçeriğinde oldukça yüksek miktarda A ve C vitaminleri yer almaktadır. Bu iki vitaminin yanında içerisinde B6 vitamini, fosfor, kalsiyum, potasyum, çinko ve magnezyum yer almaktadır. Bu içeriği sebebiyle sağlık için çok faydalıdır. Bir tutam alındığı takdirde A ve C vitamini ihtiyacının %40'ını karşılamaktadır. Bunun yanında mide rahatsızlıklarında önerilen destek ürünlerinden birisidir. Midenin fazla asit üretmesi durumunda bu asidi belirli oranda tüketen bu bitki gastrit ya da ülser gibi rahatsızlıkların oluşmasını engellemektedir. Kolesterol ve kalp sağlığının korunmasında da güzel düzeyde bir yardımcıdır. Düzenli olarak sigara tüketen kişilerin, belirli dönemlerde detoks ile vücutlarını temizlemek için adım atmaları durumunda kullanılan bitkiler arasında yer alır. Kilo verme üzerinde de olumlu etkiler gösterebilir.

Dereotunun Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?

Dereotunun zararlarının ortaya çıkabilmesi oldukça zordur. Ancak belirli hatalar yapıldığında bu yan etkiler ortaya çıkabilir. İnsanların cildine direkt olarak uygulanması durumunda cildi ciddi biçimde tahriş edecektir. Bunun yanı sıra cildin güneş ışınlarına karşı olan dayanım gücünü de ciddi anlamda düşürmektedir. Bu da kişilerde cilt kanserine kadar giden sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Gebe ya da emziren bayanların da dereotu tüketimi önerilmemektedir. Bu dönemde kullanma isteği duyan bayanların doktorlarına danışmadan kullanmaması son derece önemlidir.

Dereotu Kullanımı ve Kalori Değeri

Bitkinin hem yaprakları hem de tohumları sıklıkla kullanılır. Besin olarak tüketilebilen dereotu, çay olarak da hazırlanabilmektedir. Eğer kurutulup öğütülürse bu şekilde baharat haline getirilmesi de mümkün olmaktadır. Çay yaparken de kurutulmuş bu bitkinin kullanılması doğrudur. Eğer bunun yerine tazesi kullanılırsa çayın tadı son derece acı olacaktır. Yemeklerin ve salataların içerisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. 100 gramı yaklaşık olarak 300 kaloridir. Ancak genelde bu tek sefer kullanımının üzerinde bir miktardır. Ülkemizde cacığın içerisinde birçok yörede kullanılmaktadır. Birçok uzmana göre en iyi kullanım şekli olarak cacığın içerisinde kullanımı gösterilmektedir. Yemek kültürümüzün içerisinde önemli bir yere sahip olan bu bitki son derece lezzetli ve kullanışlı bitkiler arasında yer alır.

  • dereotu
  • dereotu nedir
  • dereotunun faydaları
  • dereotunun zararları
  • dereotu kullanımı
Yorumlar
Simge Sezen Dere otu kürü neye iyi gelir? Faydaları oldukça fazla diye biliyorum. Normalde yemeklerde ve hamur işlerinde tercih ediyorum ve kullanıyorum. Tadı oldukça güzel oluyor. ama kürü nasıl olur bilemedim. Tadı çok ağır olur mu? cevapla
yorum yaz
Düzenli Cinsel İlişki Adeti ve Menopozu Geciktirir mi?