Sağlık 06 Kasım 2021 - 18:41:04

Grip Aşısının Zararları ve Faydaları

Grip Aşısının Zararları ve Faydaları

Grip; soğuk algınlığı sonucunda oluşan ve ateş, nezle, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı ve salgın bir hastalık çeşididir. Grip aşısı ise bu hastalığın oluşmasını engellemeye yardımcı olan bir koruma yöntemidir.

Grip Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Grip aşısı, grip hastalığına karşı yüksek oranda koruma sağlayan bir uygulamadır. Bu aşı gribe karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu ölü bir aşıdır ve her yıl tekrarlanması gerekmektedir. Çünkü grip virüsü her yıl genetik yapısını değiştirmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu %70-90 arasında değişmektedir. Bu oran tamamen kişinin bağışıklık sistemiyle alakalıdır. Bu aşının koruyuculuğu yaklaşık olarak 2 hafta sonra oluşmaktadır. Gribin salgın ve yoğun olduğu dönemlerde yani ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi yaklaşık olarak 7-8 ay sürmektedir. Öncesinde aşı olmak mevsim geçişlerinde hasta olma konusunda koruyucu olamayabilir. Bu nedenle ekim kasım ayları aşı yaptırmak için uygundur.

Grip Aşısının Faydaları Nelerdir?

Grip aşısı gribe neden olan virüslere karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak koruyucu birtakım etkiler meydana getirmektedir. Kronik herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişiler için koruma oranı %90, rahatsızlığı olan kişiler için ise %70 civarındadır. Bu aşı grip hastalığı nedeniyle meydana gelebilecek ölümleri ve durumları önlemeye yardımcı olmaktadır. Yaşlılarda grip nedeniyle meydana gelebilecek ölüm riskini yaklaşık olarak %80 oranında azaltmaktadır.

Grip Aşısının Zararları Nelerdir?

Genel olarak birçok kişi grip aşısı olduktan sonra aşının olduğu bölgede kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra çok az olasılıkla ateş, kas ağrısı ve halsizlik gibi etkiler görülebilir. Bunlar aşıdan 6-12 saat sonrasında kendini gösterir ve 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Grip aşısı olduktan sonra bazı kişilerde alerjik birtakım durumlar meydana gelebilir. Bu tarz durumların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu aşıyı tam teşekküllü bir sağlık merkezinde uzman doktora kontrolünde olmanız gerekmektedir. Grip aşısı ölü bir aşı olduğu için aşı olduktan sonra grip ortaya çıkmaz. Eğer ki aşı olduğunuz dönemde salgın bir grip virüsü varsa hasta olabilirsiniz. Bunun haricinde aşıya bağlı olarak ortaya çıkan bir grip söz konusu değildir.

Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı?

Astım, diyabet, kalp, böbrek ve nörolojik birtakım hastalıkları olan çocukların ve çocuklar ile aynı evde yaşayan kişilerin mutlaka aşı olması gerekmektedir. Çünkü grip bulaşıcı bir hastalıktır. Kanser hastaları ve ilik nakli yapılmış hastaların aşı olması gerekmektedir. Aynı şekilde bu kişilerle aynı yaşam alanını paylaşan kişilerin de aşı olması gerekmektedir. Uzun süre aspirin tedavisi görmüş çocukların olması gerekmektedir. Bebeklerin 6 aydan sonra grip aşısı olması gerekmektedir. Hamile anne adayları gebeliğin 3.ayından sonra aşı olabilir. Emziren anneler de grip aşısı olabilir ve bir sakınca yoktur. Bebeği 6 aydan küçük olan çocukların yaşadığı evdeki diğer kişilerin grip aşısı olması gerekmektedir. 6 aydan çocuklar aşı grubuna dahil değildir. Farklı şekillerde korunmalıdırlar. Aşının dozu yaş gruplarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

  • grip aşısı
  • grip aşısı nedir
  • grip aşısının faydaları
  • grip aşısının zararları
Yorumlar
Elmas Ekinci Grip aşısı fiyatı ne kadar bu yıl bilen varsa yazarsa iyi olur. Grip olmadan yaptırmak gerekiyormuş sanırım. Havalar tam soğumadan yaptırmayı düşünüyorum. Geçen sene yaptırmamıştım ve sürekli hasta oldum. Bu sene öyle olsun istemiyorum. cevapla
yorum yaz
Cildin Ph Değeri Nedir? Nasıl Dengelenir?