Ağız ve diş sağlığında büyük öneme sahip olan dişlerin sindirim sistemi için gerekli olduğu bilinmektedir. Ağız sağlığının korunması için dişlere bakımın yapılması ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra dişlerde meydana gelen herhangi bir görüntü bozukluğu ilerleyen zamanlarda diş eksikliği gibi farklı ağız ve diş hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Diş Eksikliği Nedir? Neden Olur
Ağız içerisinde yer alan dişlerin çene ve diş eti üzerinde sıralı şekilde durması gerekmektedir. Diş eksikliği yetişkin kişilerde olması gereken 32 dişten daha az olan ve özellikle ön dişlerde eksikliğin olması kişiyi çok rahatsız etmektedir. Ağız içindeki her bir diş kişinin sindirim sistemine yardımcı olarak görüntü olarak da kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
Diş Eksikliğinin Zararları Nelerdir?
Dişlerin düzenli olarak bakımının yapılması sağlıklı ağız içi sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Diş eksikliği genel olarak beslenme bozukluğu, konuşma zorluğu, psikolojik problemler, özgüven eksikliği, ağız sağlığının bozulması ve çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Dişlerinin eksikliğinden ve çarpık durmasından dolayı kişinin kendini toplumdan soyutladığı görülmektedir. Özellikle psikolojik rahatsızlıkların daha çok meydana gelmesi ve kişinin kendini sosyal çevreden uzaklaştırması uzun vadede kalıcı sinir hastalıklarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Diş eksikliği gülümsemeyi engelleyen bir durumdur. Diş eti üzerinde eksik olan dişlerden dolayı damakların da zarar gördüğü bilinmektedir.
Diş Eksikliği Tedavileri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Kişinin normal dişleri tamamen ağız içerisinde yer alıyor ise ağız bakımına özen göstermesi gerekir. Diş çürümesi ya da herhangi bir sebepten dolayı dişin düşmesi ve bu bölgenin tedavi edilememesi kişide kalıcı hastalıkları meydana getirebilir. Diş etinde meydana gelen rahatsızlıkların kısa sürede tedavi edilmesi ilerleyen dönemlerde daha sağlıklı ağız ve diş sağlığının olmasına yardımcı olur. Gelişen teknoloji ile beraber ağız ve diş sağlığının korunması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Diş eksikliği nedeni ile doktora başvuran birinin acil bir şekilde dişlerine bakım yaptırması gerekmektedir. Birçok yöntem diş sağlığında koruyucu etki sağlarken eni dişlere de sahip olmak için implant yada takma diş seçenekleri tercih edilebilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Sindirim sisteminde önemli bir yere sahip olan ağız ve diş sağlığı mutlaka her yaş grubunda dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Kişinin kendi dişlerini sağlıklı bir şekilde uzun süre kullanması için mutlaka temizliğine dikkat etmelidir. Her gün düzenli olarak dişlerin fırçalanması, belirli aralıklar ile diş kontrolünün yapılması, diş aralarının temizlenmesi ve ağız içi bakterilerin önlenerek ağız sağlığına önem verilmelidir. Diş eti kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması diş sağlığında uzun süre kullanım sağlayacaktır. Yaşa bağlı olarak dişlerde meydana gelen diş eksikliği gereken şartlar dahilinde mutlaka bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca diş sağlığında koruyucu ürünlerin kullanılması tavsiye edilir.