Sağlık 10 Temmuz 2021 - 17:40:36

Dizanteri Ne Demek? Bulaşıcı mı? Öldürür mü?

Dizanteri Ne Demek? Bulaşıcı mı? Öldürür mü?

Dizanteri; halk arasında kanlı ishal olarak isimlendirilen sindirim sistemi hastalıklarından biridir ve tarih boyunca görülmüş en bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir.

Dizanteri Ne Demek? Nasıl Bir Hastalıktır?

Çocuklarda ve bebeklerde oldukça tehlikeli sonuçlar meydana getirebilen dizanteri; kirli su ve gıda tüketimi sonucunda ortaya çıkan, sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık çeşididir. Ateş, kramp, karın ağrısı, sulu ve kanlı dışkılama şeklinde kendini gösteren bu rahatsızlık, genel olarak bakteri virüs ve amiplerin vücuda girmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bir bağırsak enfeksiyonu olarak nitelendirebileceğimiz dizanteri daha çok hijyen eksikliği sonucunda meydana gelmektedir. Tüketilen su ve gıdalara dışkı karışması sonucunda oluşur ve ciddi komplikasyonlar ile kendini gösterir.

Dizanteri vücuda ilk bulaştığı zaman başta hafif belirtiler ile kendini gösterir. Fakat ilerleyen zamanlarda etkisi artar ve hastalık daha da şiddetlenir. Genel olarak ateş ve ishal ile kendini gösteren bu hastalık zaman vücudun susuz kalmasına neden olmaktadır. Hastalığın oluşumunda rol alan virüsler, bakteriler ve amipler, bağırsaklar üzerinden kana karışır ve kan dolaşımı ile diğer organlara bulaşır. Bu durum gerçekleştiğinde ise hastalık oldukça ilerlemiştir ve kişinin hayatı tehlikeye girmiştir.

Dizanteri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak yaz aylarında ortaya çıkan dizanteri hastalığı her yaşta ve cinsiyette ortaya çıkabilmektedir. Çocukların ve bebeklerin bağışıklığı yetiştin bir insana göre daha güçsüz olduğundan daha büyük etkiler meydana getirebilmektedir. Hastalık genel olarak 1-5 arası yaş çocuklarda fazlaca görülebilmektedir. Hastalık görüldüğü zaman yaklaşık 24 saat içerisinde 100'den fazla dışkılama durumu söz konusu olabilmektedir. Dizanteri belirtilerine baktığımız zaman genel olarak kanlı ve mukuslu olarak şiddetli ishalin görüldüğü gözlemlenmektedir. Bununla birlikte mide bulantısı, kusma ve aniden görülen mide krampları da meydana gelebilmektedir. Dizanteri basilli ve amipli olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. Basilli dizanteri belirtileri 1 hafta içerisinde kendini gösterirken, amipli dizanteri bulaştıktan 10 gün sonra kendini göstermektedir.

Dizanteri Bulaşıcı mı? Nasıl Bulaşır?

Dizanteri hastası olan bir kişinin dışkı ya da idrarının bulaştığı yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesi durumunda bulaşma durumu söz konusu olmaktadır. Bu tarz bir durumda virüs bağırsağa yerleşir ve burada çoğalmaya başlar. Bunun sonucunda ödem, iltihap ve yara oluşumuna sebep olur. Kirli su yıkanmış ya da hiç yıkanmamış meyve ve sebzelerin tüketilmesi, karasineklerin konduğu ya da farelerin temas ettiği yiyeceklerin yenmesi gibi durumlar sonucunda bulaşabilmektedir. Hijyenik koşulların sağlanmadığı ve temiz içme suyunun bulunmadığı yerlerde bu tarz durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Tuvalet kullanımından sonra ellerin yıkanmaması bu hastalığın bulaşıcılığını arttırmaktadır. Ayrıca doğum sırasından anneden bebeğe de bulabilmektedir. Devamlı olarak hijyene dikkat edilerek bu hastalığın bulaşıcılığı engellenebilir.

Dizanteri Öldürür mü? Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer ki virüs iç organlara yayılmışsa ve kişinin bağışıklığı çok düşükse ölüm gibi sonuçlara meydana gelebilmektedir. Fakat dizanteri tedavisi için geliştirilmiş yöntemler bulunmaktadır. Uygulanan testler sonucunda kişiye dizanteri teşhisi konulmuşsa mutlaka tedaviye başlanmalıdır. Tedavisi genel olarak birtakım ilaçlar ile sağlanmaktadır. Bunun için rehidrasyon, antibiyotik ve anti amip tedavileri ve anti romatizmal ilaçlar kullanılmaktadır.

  • dizanteri ne demek
  • dizanteri belirtileri
  • dizanteri bulaşıcı mı
  • dizanteri hastası
  • dizanteri öldürür mü
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bitki Çaylarının Faydaları ve Zararları