Meme sağlığı için büyük önem taşıyan doğru sütyeni seçimi için, göğüs ölçüsü, bedeni ve sütyenin dokusunun belirlenmesi gerekmektedir.
Doğru Sütyen Seçimi Nasıl Olmalı?
Kadınlar için gerekli olan iç çamaşırlarından biri olan sütyen, eğer yanlış seçilirse göğüslerde sarkma, ağrı gibi semptomların oluşmasına neden olmaktadır. Doğru sütyen seçimi, çoğu kadın tarafından uygulanmadığı için göğüste kızarıklık, kaşıntı ve tahriş gibi cilt problemleri meydana gelmektedir.
Yanlış sütyen kullanımı, göğüslerin vücudun hareketliliğine bağlı olarak, sürekli olarak yön değiştirmesi sonrasında göğüsleri destekleyen bağ ve cilt altı dokunun uzaması sonucunda sarkma ve ağrı gibi problemler meydana gelmektedir.
Göğüs ölçüleri net olarak bilmeyen kadınlar, kendi göğüslerinden büyük ya da küçük sütyen tercihi yaptıkları zaman günlük hayatta oldukça rahatsız olurlar. Sütyeni taktığınız zaman rahat hissetmeniz oldukça önemlidir. Eğer dar, sıkışık ya da rahatsız hissediyorsanız sütyenin kabı dar ya da size uygun olmayabilir. Bu durumda o sütyen size uygun değildir. Bunun tam tersi olarak gevşek ve bol da hissedebilirsiniz. Sütyen kalıbının vücudunuz tam olması gerekir. Yanlış sütyen seçimi yapmamak için ne dar ne de gevşek olmalıdır.
Doğru Sütyen Ölçüsü Nasıl Olmalı?
Göğüs ölçüsü her kadın için farklıdır. Bazı kadınlar büyük bazıları ise daha küçük göğüse sahiptir. Bu durumda kullanılan sütyen vücudun kendi ölçülerine göre olmalıdır. Doğru sütyen ölçüsü hesaplama için bazı detaylar bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
- Alt bant genişliğine bakınız. Sütyenin tam iki göğüs ortasındaki yere iki parmak yerleştiriniz. Eğer bant vücudunuz için doğruysa 2 parmak rahat girmelidir. Parmaklar ne sıkışmalı ne de bol olmalıdır.
- Sütyenin ön ortasının yerleşimi doğru olmalıdır. iki göğüs arasında kalan parçaya ön orta denir. Bu parça sütyen modeline göre değişmektedir. Dar, geniş, uzun ya da kısa olabilir. Ölçüsü doğru olan bir sütyende ön orta tam iki göğüsün arasında simetrik durur. Sağa ya da sola kayma olmamalıdır.
- Sütyenin kaplarının göğüs bölümü dar mı bol mu buna bakmanız gerekmektedir. Göğsün yerleştiği bölge kap kısmıdır. Bu bölümün göğsü aşırı sıkmaması gerekir. Eğer sütyen büyükse kap içerisinde boşluk kalır. Darsa göğüs taşar. Yanlara ve yukarı doğru taşma olabilir. Eğer ölçü normalse ve size uygunsa bu tarz durumlar söz konusu olmaz.
Doğru sütyen ölçüleri için bu detaylar dikkate alınmalıdır. Sütyenin göğüsleriniz sıkmaması, çok bol olmaması, normal şekilde rahatsızlık vermeden takılması size uygunluğunu göstermektedir.
Doğru Sütyen Bedeni Nasıl Olmalı?
Beden olarak vücudunuz ile uyumlu olan bir sütyenin kanatları ve sırtı saran parçaları düz durmalıdır. Kanatların dar ya da bol olması beden seçiminini yanlış yapıldığını gösterir. Eğer kanatlar sırtta ve yanlarda yukarı doğru çıkıyorsa ya boldur ya da kanat ve bant genişliği normal olmasına rağmen askılarda problem var demektir. Eğer askılar çok kısa ise uzatılmalıdır. Bant bol geliyorsa sütyen bedeni aynı şekilde düşürülmelidir. Örneğin; 85 B ise 80 B denenmelidir.
Sütyen kanatları sırtta ve yan taraflarda doğru duruyor fakat çok sıkıyorsa, koltuk altı ve sırt bölgesinde taşmalar görülebilir. Aşırı sıkma gibi durumlarda doğru orantılı bir şekilde artış sağlanmalıdır. Doğru beden seçimi için sütyenin dar mı yoksa geniş mi olmasına dikkat etmelisiniz. Çok dar sütyen vücuda baskı yapar. Bol ise sürtünmeden dolayı tahriş meydana getirir.
Sütyen Ölçüsü A, B, C Ne Demek?
Sütyen alırken ölçüsüne dikkat etmeniz gerekmektedir. Genel olarak sütyenlerde A, B ve C şeklinde ölçüleme olduğunu görebilirsiniz. Beden ölçününü yanında cup ölçüsü olarak bahsedilen bu değerler, aslında pek çok şeyi ifade etmektedir. Sütyen cup hesaplama beden ölçüsü, göğüs ölçüsünden 1 beden genişse A, beden ve göğüs eşit oranda büyükse B, beden ölçüsü beden ölçüsünden 1 beden darsa C, şeklinde olmaktadır. Eğer beden ölçüsü göğüs ölçüsünden 3 beden dar olursa DD olarak isimlendirilmektedir.
Pek çok kişi sütyende B ne demek ya da 85A ile 85B arasında ne fark gibi sorular sormakta ve araştırmaktadır. Rahat bir iç çamaşırı için doğru bedenleri, kumaşlar ve ölçüleri tercih etmelisiniz.