Yaşam 19 Ağustos 2024 - 13:24:57

Dudak Çatlaması Neden Olur? Dudak Çatlağına Ne İyi Gelir?

Dudak Çatlaması Neden Olur? Dudak Çatlağına Ne İyi Gelir?

Dudakların pürüzsüz ve daha canlı renkte olması için sık sık bakıma ihtiyacı vardır. Kış aylarında sıkça karşılaşılan dudak çatlaması özellikle soğuk havalarda dudakların yalanmasından dolayı meydana gelebilmektedir. Çatlayan dudakların nemlendirilmesi için bazı kozmetik ürünler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra dudaklardaki çatlak görüntü kişiyi rahatsız edici olacaktır.

Dudak Çatlaması Neden Olur?

  • Kış aylarının etkisi ile beraber dudaklardaki çatlakların artması görüntü olarak da kişiyi rahatsız etmektedir. Kabuk kabuk olan bu görüntüden dolayı kişinin dudaklarında oluşan kabukları koparması dudaklarda yara oluşumuna sebep olacaktır. Acı hissi ile birlikte kanama da meydana gelebilmektedir.
  • Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri miktarda almaması dudak çatlaklarına neden olabilmektedir. Dudakları yalama alışkanlığı olan kişilerde daha sık görülen bir durumdur.
  • Su vücudun büyük bir bölümünü kaplar. Günlük 1,5- 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Dudaklarda çatlama başlamış ise genel olarak vücutta su azlığından kaynaklanabilmektedir.
  • Kullanılan ilaçlar dudaklarda soyulma ve çatlamalara neden olabilir. İlaçların yan etkisi olarak meydana çıkan bu durum ilaçların bırakılması ile düzelebilmektedir.
  • A vitamini yüksekliği dudakların çatlamasına neden olan diğer faktörlerden biridir. Her ne kadar vitamin eksikliğinden kaynaklanan bir durum olsa da vitaminin çok fazla olması da dudak çatlamalarına neden olabilmektedir.
  • Ağızdan nefes alıp verme dudakların çatlamasına neden olabilmektedir. Soluk alıp verirken hava dudakları kurutur. Kuruyan dudaklar zamanla nemlenmediği için çatlama yapabilmektedir.

Dudak Çatlağına Ne İyi Gelir?

Dudaklardaki çatlama susuzluktan kaynaklanıyor ise bol miktarda su içilmesi gerekmektedir. Çatlayan dudaklara bakım yapmak ölü derinin temizlenmesi için alternatif olacaktır. Evde birkaç malzeme ile dudaklara peeling yaparak ölü derinin temizlenmesi sağlanabilir. Şeker dudakların üzerinde hafif ovalayarak ölü deri temizleme işlemi yapılır. Dudak çatlamasına iyi gelebilecek diğer bir yöntem ise kozmetik ürünleri içerisinde dudak nemlendiricileri ile sık sık nemlendirilmesi gerekmektedir. Kozmetik ürünleri içerisinde yer alan bu nemlendiriciler dudakların beslenmesi için de kullanılabilmektedir. Bitkisel yağlar içerisinde dudak çatlamasına iyi gelecek yağlar da kullanılabilir. Hindistan cevizi yağı ve hint yağı dudak bakımının yapılmasına yardımcı olur. Dudaklarda oluşan çatlakların onarılması için kullanılan bu bitkisel yağlar dudaklarda pürüzsüz bir görünüm de sağlayabilmektedir.

Dudak Bakımı Önerileri Nelerdir?

Dudak bakımında tercih edilecek olan ürünlerin nemlendirme özelliği yüksek olmalıdır. Herhangi bir hastalıktan dolayı oluşmayan dudak çatlaklarında dudak bakımı yapmak kısa sürede dudakları onarır. İlaçlardan dolayı yan etki olduğunda dudakların üst kısmında çatlak görünüm oluşabilmektedir. Özellikle kadınların bu konuda daha hassas olduğu bilinmektedir. Sebze ve meyvelerin düzenli tüketimine özen gösterilmelidir. Vitamin eksikliğinden kaynaklı dudak çatlamaları tedavi edilmez ise daha fazla kuruyup çatlayacaktır. Kanama olduğundan bakteriler mikrop kapılmasına sebep olabilir. Uçuk ve benzeri yaralar meydana geldiğinde antibiyotikli merhem kullanılabilmektedir.

  • dudak çatlağı
  • dudak bakımı
Yorumlar
Sevil Tekin Dudak çatlaması ve kurumasına ne iyi gelir? dudak çatlamasını engellemek için ne yapmak gerekiyor? Budak bakımının bitkisel yöntemleri nelerdir? Dudaklarım bazı zamanlar çok aşırı çatlıyor. Bunu nasıl engellerim? cevapla
yorum yaz
Ağız Kokusu Giderme Yolları ve Yöntemleri