Sağlık 11 Nisan 2023 - 11:34:36

Düzenli Uyku Nasıl Olmalı? Düzenli Uyku Saatleri ve Önemi

Düzenli Uyku Nasıl Olmalı? Düzenli Uyku Saatleri ve Önemi

Düzenli uyku, kişinin gün içerisinde harcamış olduğu enerjiyi ve vücut organlarının düzenli çalışması için gerekli olan dinlenme süresidir.

Düzenli Uykunun Önemi Nedir?

Ülkemizde ve Dünya'da gün içinde yaşanan halsizliğin, yorgunluğun ve yapılan işten verim alamamanın en büyük sıkıntılarından birisi insan bedeninin gerektiği kadar dinlenememesidir. Düzenli uyku, sinir sisteminin yanı sıra vücuttaki diğer tüm organların dinlenmesini sağlayarak, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için etkili olmaktadır.

Gün içerisinde yeteri kadar dinlenemeyen bedenler mutlu olmadığı gibi kendi yaşamlarına da gerektiği özeni göstermekte sıkıntı yaşıyor. Uykunun biyolojik önemi bizim farkında olmadığımız kadar ciddi bir durumdur.

Eğer uykunun insan sağlığına etkisine bakacak olursak; özellikle sınava hazırlanan çocuklar, az uyuyup çok çalışmak yerine, dengeli uyuyup dengeli çalışarak gerekli başarıyı sağlayabilirler. Aynı zamanda iş hayatında yer alan bireyler gün içinde gerekli motivasyonu sağlayabilmek için, vücudun gücü toplaması ve direncini sağlayabilmesi için bu konuya gerekli hassasiyeti göstermelidirler.

Sağlıklı bir beden ve daha iyi bir yaşam için hangi saatler arasında yatıp hangi saatler arasında kalkmamız gerektiğini oldukça iyi bilmememiz gerekmektedir. Uyku ve dinlenme süresi insanların psikolojik ve fizyolojik açıdan ruh halini belirlemektedir.

Düzenli Uyku Nasıl Olmalı?

Gerek kişinin bedenini tanıması açısından gerekse vücudun ihtiyacı olan enerjiyi alabilmesi için düzenli uyku oldukça önemlidir. Eğer zamanınızın çoğunu dışarıda geçiriyorsanız ve akşam eve erken geliyorsanız hayatınızda uyku düzeniniz bir şekilde yerine oturmuş demektir. Fakat zamanının pek çoğunu evde geçiren kişiler, hayatı yaşamakta ve zamanı kullanmakta oldukça özgür oldukları için bu konuda sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Öncelikle her gün aynı saatte yatmak ve aynı saatlerde uyanmak, uykunun düzenlenmesi için önemlidir. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapmak, kafein alımını azaltmak, akşam yemeklerini uyumadan 2-3 saat önce yemek daha düzenli uyumaya ve sağlıklı bir bedene destek olur.

Kaliteli bir hayat, başarılı ve sağlıklı bir beden için beynin uykuya dalamaması problemlerinden kurtulmanız gerekmektedir. Gerekli durumlarda bu konuda uzman desteği almalısınız.

Düzenli Uyku Saatleri Nelerdir?

Zihnin ve bedenin dinlenmesi için günde 7-9 saat uyuma konusunda birtakım öneriler ve tavsiyeler bulunmaktadır. Özelikle erken uyumak ve güne erken saatlerde başlamak sağlık açısından önemlidir. Sabah erkenden gözlerimizi açıp öğle vaktine dek bir daha uyku moduna girmemeliyiz. Öğle vakti yalnızca yarım saat gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. En verimli uyku saatleri ise 23.00-03.00 olarak belirtilmektedir.

Günlük uyku saatinin 5 saatten az olmaması ve 9 saatten fazla olmaması gerekmektedir. Fakat yaşa göre uyku saatleri de değişmektedir. Yeni doğan bir bebek günde 14-17 saat uyurken, genç yetişkinlerde bu süre 7-9 saattir. 65 yaş üstü kişilerde ise günde 7-8 saat kadardır. Yani yaş ilerledikçe vücudun uyku süresinde azalma olmaktadır.

Düzenli Uykunun Faydaları Nelerdir?

Düzenli uyumanın önemi, gerek fiziksel sağlık, gerekse ruh sağlığı konusunda hayatımızın her noktasını etkilemektedir. Günlük hayatta yaşadığımız saldırgan ruh halleri, adaptasyon problemleri, algıda düşüklük, unutkanlık gibi psikolojik problemlerin temelinde vücudun dinlenememesi yatıyor.

Her gün yeterli uyumak vücutta hücresel onarımın gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca protein sentezinin, hücre mitozunun ve büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Her organın düzenli çalışabilmesi için dinlenmesi gerekir. Bunun için de dengeli uyku gereklidir.

Kronik ağrıların azalmasını, sindirim sisteminin dengeli çalışmasını sağlayan düzenli uykunun cilde faydaları vardır. Yaşlanmayı önler ve daha genç, dinç görünmeyi sağlar.

Düzenli Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız ve uyumak istiyorum ama uykum gelmiyor diyorsanız, kafanızı yastığa koyduğunuz zaman elinize bilgisayar, cep telefonu gibi keyfinizi kaçıracak dikkatinizi dağıtacak şeyler almamalısınız. Yatak yalnızca uyumak içindir, bu durumda yatağınızda yemek yememeli ve televizyon izlememelisiniz.

Her sabah saat kaçta kalktığınızı bir yere not ederek, her hafta uyku saatinizi bir tık azaltabilirsiniz. Sabah saatleri azaltıldıktan sonra, akşam dinlenme saati de bir tık geriye alınabilir. Her gün vücudunuzu uykuya hazırlayacak bir hazırlık spor programı uygulayabilirsiniz. Buna bağlı olarak her gün kendinizi çok daha fazla dinç hissedebilirsiniz.

  • düzenli uyku
  • düzenli uyku nasıl olmalı
  • düzenli uyku saatleri
  • düzenli uyku kilo aldırır mı
Yorumlar
Sevim Baltutan Düzenli uyku için ilaç kullanmak faydalı olur mu? Kilo aldırır mı? Uykularım çok düzensiz buna bir çözüm arııyorum ne yapmalıyım? cevapla
Zübeyde Altan Düzeli uyku için 24 saat uyumamak doğru mu? Uykum hiç düzenli değil. Akşamları uykum gelmiyor ve sabah genelde kalkamıyorum. Uykumu düzene sokmak için ne yapmalıyım? Düzgün uyumak için yapılması gerekenler nelerdir? cevapla
yorum yaz
Alt Bacak İnceltme Hareketleri ve Egzersizleri