Sağlık 23 Ağustos 2021 - 17:41:20

El Titremesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

El Titremesi Neden Olur? Ne İyi Gelir?

El titremesi; genel olarak kontrolsüz bir şekilde gerçekleşir ve stres, tüketilen besinler, sağlıksız beslenme gibi durumlarda nüksetmektedir.

El Titremesi Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Pek çok kişide sıklıkla ortaya çıkan bir durum olarak nitelendirilen el titremesi, bazı durumlarda farklı hastalıkların belirtisi olarak görülebilmektedir. Kişinin günlük hayatını etkileyecek nitelikte olabilen bu durum daha hafif olarak da seyredebilmektedir. El titremesi hareket bozukluğu olarak isimlendirilen bir durumdur. Fiziksel yorgunluk, yüksek stres, duygu değişimi ya da kan şekerinde meydana gelen düşüklük sebebiyle meydana gelebilmektedir. Her yaş grubunda ve her cinsiyette meydana gelebilen el titremesi kısa süreli gerçekleşiyorsa ve kişinin günlük hayatını etkilemiyorsa bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat bazı durumlarda kalıcı olarak el titremesi meydana gelmektedir. Böyle bir durumda ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olarak nitelendirilebilir.

El titremesi çoğu zaman parkinson hastalığı ile ilişkilendirilmektedir. Hipertiroidi, epilepsi, multiple skleroz gibi birtakım hastalıklardan dolayı meydana gelebilmektedir. Korku, öfke, heyecan gibi durumlarda meydana gelen titreme normal olarak karşılanırken, istirahat sırasında ya da sosyal bir ortamda görüldüğünde bir hastalığın habercisi şeklinde tanımlanabilmektedir. Eğer yemek yedikten 2-3 saat sonra titreme oluyorsa bu kan şekerindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Obezite, damar sertliği gibi farklı durumlar ciddi olarak el titremesinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Aşırı alkol tüketimi, kan dolaşımındaki dengesizlik, karaciğerin hasar alması, gırtlak ve mide kanseri, B12 eksikliği ve kaslarda istemsiz hareketlerin oluşumuna neden olan distoni bu duruma neden olabilmektedir.

El Titremesinin Türleri Nelerdir?

İstemsiz ve ritmik bir kas rahatsızlığı olarak nitelendirilen el titremesi yaşamın her anında gerçekleşebilmektedir. Fizyolojik tremor olarak isimlendirilen ve heyecan, öfke, stres, yorgunluk, ani duygusal değişimler, metabolik eksiklik, çay ya da kahve tüketimine bağlı şekilde meydana gelen titreme tamamen normal kabul edilmektedir. Bu tarz bir durum sağlıklı problemine teşkil etmemektedir. Bir diğer türü olarak esansiyel tremor hareket bozukluğu gözlemlenmektedir. Bu el titremesi durumu öncelikle tek elde başlar ve daha sonrasında iki elde de devam eder. Gittikçe titreme artış gösterir ve sıklaşır. Bu türde kişi yalnızken ya da istirahat sırasında herhangi bir titreme olmaz. Fakat sosyal bir ortama girdiğinde el titremesi görülebilir. Ayrıca Fizyolojik tremordan farklı olarak bu titreme vücutta farklı bölgelere de yayılım gösterebilir. Bu durum genel olarak 60 yaş üstü kişilerde meydana gelmektedir.

El Titremesi İçin Egzersizler

El titremesi için öncelikle uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktor onayı ile birtakım egzersizler yapılabilir. El titremesi egzersizlerine baktığımızda plastik bir top ile eli güçlendirilmesi sağlanabilir. Topu avuçlarınızın içerisine yerleştirip hafif bir şekilde sıkabilirsiniz. Sıktığınızda yaklaşık 5 saniye o şekilde kalın ve bunu 10 kere tekrarlayın. Bunun yanı sıra hafif bir dumbell kullanarak da elinizi ve bileğinizi güçlendirebilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak stresi azaltıcı etki meydana getirmektedir. Haftada 5 gün yarım saat egzersiz yaparak titremeleri azaltabilirsiniz.

El Titremesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisi asıl olarak altında yatan nedene bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Eğer beslenme ve duygudurum değişikliğine bağlı olarak oluşuyorsa bu sorunları düzene sokmanız gerekmektedir. Hastalıklara bağlı olarak görülen el titremesi kalıcı ya da geçici olarak gerçekleşebilir. Uzman bir doktora gidip el titremesi tedavisi için uygun yöntemin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

  • el titremesi
  • el titremesi neden olur
  • el titremesinin türleri
  • el titremesi için egzersizler
  • el titremesi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Şekeri Bırakmak Ne İşe Yarar? Kaç Gün Sürer? Ne Yapmalı?