Sağlık 23 Ağustos 2021 - 05:51:00

Ağız Kurumasının Nedenleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir? Ne İyi Gelir?

Ağız Kurumasının Nedenleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir? Ne İyi Gelir?

Ağız kuruması; ağız içerisindeki tükürük salgısının azalması sonucunda nemsiz kalması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Tıp dilindeki adı kserostomia olarak tabir edilmektedir.

Ağız Kurumasının Nedenleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir?

Asıl olarak ağız kuruluğu pek çok problemin ana problemi olarak tanımlanabilmektedir. Ağız içerisinde salgılanan tükürük besinlerin sindirilmesi, çürük oluşumunun engellenmesi ve ağız içerisinde meydana gelebilecek enfeksiyonların önlenmesi gibi etkiler meydana getirebilmektedir. Tükürüğün az salgılanması ağız kuruluğuna neden olurken bu durum ciddi pek çok hastalığın belirtisi olarak da nitelendirebilmektedir.

Çoklu ilaç kullanımı ve uzun süreli ila tedavileri ağız kurumasına neden olabilmektedir. Ağrı kesiciler, alerji önlemek için kullanılan ilaçlar, burun açan spreyler, tansiyon ve depresyon ilaçları ağız kuruluğu meydana getirebilir. Parkinson, diyabet, AIDS ve hodgkin gibi hastalıkların semptomları olarak ağız içerisinde kuruma gibi etkiler meydana gelebilmektedir.

Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon terapisi ve kemoterapi vücuttaki tükürük bezlerine zarar vermektedir. Bunun sonucu olarak kalıcı ya da geçici olarak kuruluk oluşabilir. Tip1 diyabet, bazı romatizmal hastalıklar ve tükürük bezi hastalıkları da sebep olabilmektedir. Ağızdan solunum oluşturan enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar, hormonal birtakım değişiklikler, baş ve boyun iritasyonu gibi hastalıklar ağız kurumasının nedenleri arasında gösterilebilmektedir.

Ağız Kurumasının Belirtileri Nelerdir?

Ağız içerisinde tükürük salgısının azalması sonucunda ortaya çıkan ağız kuruluğunun belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Bu durum gerçekleştiğinde çürük oluşumu artabilir ve aynı zamanda enfeksiyon kaynaklı hastalıklar da meydana gelebilir. Ağız kurumasının belirtilerine baktığımızda ağız kokusunun meydana gelmesi, boğazda kuruluk hissinin görülmesi, normale göre daha fazla susamak, ağız içinde yapışkanlık hissi oluşması, yutkunurken ve konuşurken zorluk yaşanması, takma diş kullanan kişiler için dişlerini takarken sorun yaşaması, ağızda kurmaya bağlı olarak metalik bir tadın oluşması ve son olarak ağızda yanma olarak nitelendirilen dil ağrısının oluşması sayılabilir.

Ağız Kuruluğunun Tanısı Nasıl Konur?

Bu durumun tanısı için öncelikle kişinin ekmek, bisküvi gibi gıdaları herhangi bir içecek tüketimi sağlamadan yutup yutmadığını kontrol ve muayene etmek gerekmektedir. Diş hekimi tarafından kişinin tükürük salgısının hesaplanması sağlanır. Bunu ölçmek için hastaya bir parça parafin verilir ve çiğnemesi istenir. Bu süreçte hastanın tükürük miktarı değerlendirilir ve buna göre tanı koyulur. Normal bir bireyde ağız içerisinde tükürük salgısı 5 mililitrenin üzerinde seyretmektedir. Akış hızı ve salgılanması oranı ise 5 dakikada 2.5 mililitrenin üzerinde olmaktadır. Bu değerlerin altında olduğunda ise ağız kuruluğu teşhisi konulmaktadır.

Ağız Kurumasına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağız kuruluğunun tedavisi asıl olarak hastalığın oluşum nedenine göre gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte tükürük bezlerinin çalışmasını arttırmak amacı ile bazı ilaçlar kullanılabilir. Ksilitol içeren sakızların yemek yedikten sonra ya da hafif beslenme sonrasında çiğnenmesi bu durumun artmasını sağlar. Bunların yanı sıra farklı sprey ve jeller de etkili olabilmektedir. Bunların kullanımı için doktor tavsiyesi almanız gerekmektedir.

  • ağız kuruması
  • ağız kurumasının nedenleri
  • ağız kurumasının belirtileri
  • ağız kuruluğu
  • ağız kuruluğunun tanısı
  • ağız kuruluğu teşhisi
  • ağız kurumasına ne iyi gelir
  • ağız kuruluğunun tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Protein Tozu Kilo Aldırır Mı, Verdirir mi? Ne İşe Yarar?