Emzirirken gaz yapan yiyecekler; bebeğin yeterli beslenmesini önlerken aynı zamanda hem annede hem de bebekte sindirim sistemi problemleri meydana getirmektedir.
Anne Sütüne Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için 6 ay gibi bir süre emzirmek gereklidir. Anne sütü ile beslenen bebeğin herhangi bir ek gıdaya ihtiyacı yoktur. Fakat emzirirken gaz yapan yiyecekler tüketilmemelidir. anne sütü ile birlikte bebeğe de geçen bu besinlerin etkileri gaz problemi oluşturabilmektedir. Emzirme döneminde gaz yapan yiyecekler şöyledir:
- Kola, çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
- Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller, anne sütüne gaz yapan yiyecekler arasındadır.
- Karnabahar, lahana, brokoli emzirirken gaz yapan sebzeler arasında yer almaktadır.
- Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan proteinlerin sindirilmesi zor olabilir. Bundan dolayı tüketilmesi gaz yapabilir.
- Sağlık için en büyük tehditlerden biri olan sigara anneye olduğu gibi çocuğa her anlamda zarar vermektedir. Sigara gaz sorununa da yol açtığı için annenin sigaradan uzak durması gerekir.
- Aşırı yağlı-kızartılmış besinler, baharatlı gıda ve soslu kızartmalar bebeklerin gaz sorunu yaşamasına neden olmaktadır.
Gaz yapan besinler bebekte mide- bağırsak problemi, şişkinlik ve gaz sorunlarını meydana getirmektedir. Bu yüzden emzirirken tüketilen her besine dikkat edilmelidir.
Emzirirken Gaz Yapan Meyveler Nelerdir?
Süt ve süt ürünleri ve birtakım sebzeler haricinde emzirirken tüketilen bazı meyveler de aynı şekilde gaz yapabilmektedir. Armut, elma, kuru üzüm, erik, muz ve şeftali tüketilmemelidir. Bu meyvelerin hepsi gaz yaptığı için süt yolu ile bebeğe geçer ve bebek uzunca bir süre gaz sorunu yaşar.
Portakal, mandalina, greyfurt, karpuz, vişne gibi meyveler de aynı şekilde emzirme döneminde gaz yapabilmektedir. Bebeğe gaz yapan meyvelerden uzak durulması gerekmektedir.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Sebzelerin çoğu gaz sorununa yol açar. Özellikle bu sebzelerin içerisinde yer alan karnabahar, sarımsak, ıspanak ve soğan gaz yapan besinlerdir. Bu sebzelerin yerine haşlama patates veya kereviz rahat bir şekilde tüketilebilir.
Anne adayının gaz yapan besinlerin yanı sıra rahatça yiyebileceği yiyecekler mevcuttur. Balık çeşitlerinin hepsi, esmer pirinç, az miktarda peynir, komposto çeşitleri, 1 kase yoğurt, fırında pişen köfteli sebze gibi besinler tüketilebilir. Ayrıca kuru baklagiller haşlandıktan sonra kabukları soyulur ise tüketilebilir.
Eğer sütünüz bebekte gaz yapıyorsa gaz sorununa karşı uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız. Diyetisyen gaz yapıcı besinleri listeden çıkarmalı ve dengeli, anneye uygun bir diyet programı hazırlamalıdır. Emzirirken gaz olmaması için bu programa eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Bu sayede gaz problemleri ortadan kaldırılabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
Eğer bebeğinizin gaz sorunu varsa bazı yöntemler ile bunu giderebilirsiniz. Bebeklerde gaz çıkarma için, bebeğiniz sütü emdikten sonra omuz bölgesine yaslayarak sırtın sıvazlanması ve gazın çıkartılması gerekir. Bebek araba ile gezdirilerek rahatlatılabilir ve bebeğin hava alması sağlanabilir.
Bebeğinizi biberonu kontrol edilmelidir. Eğer biberonun deliği aşırı büyük ya da aşırı küçükse problem oluşur. Biberondaki deliğin büyük olması bebeğin hava yutmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bebeğin kolik olma olasılığı mevcuttur. Anne doğumdan sonraki süreçte gaz problemleri ve diğer herhangi bir sorun için dikkatli davranmalı ve bebeği özenli bir şekilde büyütmelidir.
Emzirirken gaz yapan yiyecekler tüketmek bebeğinizi hazmını zorlaştırır ve sancı çekmesine neden olabilir. Bu nedenle emzirme süresinde yediğiniz şeylere dikkat etmelisiniz.