Sağlık 24 Kasım 2021 - 09:15:07

Eos Nedir? Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Eos Nedir? Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Eos, eosun ne olduğunu en basit tabirle anlatma gerekirse vücudun bir savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Vücudunuza dışarıdan zararlı bir şey girdiğinde bununla mücedele etmek için vücudunuz tarafından otomatik olarak üretilmektedir. Peki ideal eos kaç olmalı? Eos yüksekliği ve eos düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Eos Nedir, Ne Demek?

Eos kan tahlillerinde görülen bir değer olmakla birlikte kan tahlilleri yapılan kişiler, aldıkları belgelerde çok sayıda farklı değeri incelerken genel olarak kısaltmalardan oluşan bir liste ile karşılaşmaktadır. Bu listeden kandaki akyuvar değerini gören kişiler gereğinden yüksek ya da düşük olması durumunda bu değerin ne olduğu ne anlama geldiği sorusu ile araştırmalarına başlarlar.

Eos ne demek diye merak edildiğinde genel tanımıyla, kemik iliğinde üretilen akyuvar çeşitlerinden birisi olduğu anlaşılmaktadır. Vücuda yabancı olan bir cisim giriş yaptığında vücut tarafından üretilmektedir. Bu kelime, eozinofil kelimesinin kısaltılmış halidir. Eozinofiller, insan vücudunda alerjen maddeler ile savaşan hücrelerden birisidir. Tahlillerde eozinofil değerine ulaşırken kişinin akyuvar sayısına bakılmaktadır.

Eos Ne İşe Yarar?

EOS vücudu hastalıklardan korumaktadır. Hastalıklardan korunmak ve ciddi bir sorun yaşamamak için birçok kişi kendisine olabildiğince iyi bakmaktadır. Ancak bu durum yalnızca kendisiyle alakalı olmadığından diğer insanlardan vücutlarına gelen zararlı maddeler sebebiyle hasta olabilirler. Bu durum herkesin belirli dönemlerde, çeşitli hastalıkları yaşaması ve böylece bağışıklık elde etmesi anlamına gelmektedir. Hastalanmaları durumunda tedavi için doktorlara giden kişilerden bazı durumlarda kan alınmaktadır.

Eos Yüksekliği Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Kan tahlillerini alan kişiler bu akyuvar değerlerinin ya da düşüklüğü olmasının sebeplerini araştırmaya başlamaktadır. Bu aşamada, bir kişinin vücudunda eozinofil sayısının, akyuvar sayısının, %1'i ile %3'ü arasında olması gerekmektedir. Kan tahlillerindeki optimum değerler de bu oran üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer kişilerin kanının bir mikrolitresinde eozinofil değeri 500'den az ise bu normaldir.

Genel olarak değer bu düzeyde seyreder. 500 ile 1500 arasında değişen değerler biraz yüksek, 1500 ile 5000 arasında değişen değerler yüksek, 5000 üzerindeki değerler çok yüksek olarak görülmektedir.

Eos Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir?

Değerlerin beklenen miktarın üzerinde olması EOS yüksekliği olarak adlandırılmaktadır. Bu duruma sebep olabilecek birçok farklı etmen yer alırken tedavisinin yapılması için bu etmenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. İlk sebep olarak alerji gösterilebilir. Eğer kişilerin vücudu herhangi bir maddeye aşırı bir tepki gösterirse bu durum çok fazla eozinofil üretilmesine sebep olmaktadır. Parazitlerin insan vücuduna girmesi ve burada yaşamaya başlaması da kişilerde bu değerleri yükselten durumlardan birisidir.

Genel olarak bağırsak kurdu problemlerinde bu görülür. Astım ve bahar nezlesi rahatsızlıklarında solunum sistemi çok hassaslaşırken eozinofil üretimi de hızlı bir biçimde artacaktır. En ciddi sebep olarak kanser gösterilirken kanserli hücrelerin insan vücudunda ki artışı bu değerin yükselmesine sebep olmaktadır.

Eos Değeri Düşüklüğü ve Sebepleri Nedir?

İnsanlar arasında genel olarak görülen sorun bu değerlerin yüksekliği problemidir. EOS düşüklüğü olması istenilen bir durum olduğundan genelde insanların düşük seviyelerden şikayetçi olması pek mümkün olmaz. Ancak bazı durumlarda ilikteki akyuvar değerinin yükselmesi gerekirken değer hala düşük kalıyorsa bu durum akyuvarların düşüklüğü olarak adlandırılır. Bunun en önemli iki sebebi alkol zehirlenmesi ya da steroid kullanımıdır. Bu iki durumda vücut anormal tepkiler verirken bu değer de düşük düzeyde kalmaktadır.

Eos değerlerinin yüksek veya çok düşük olması durumunda en yakın sağlık kuruluşundan yardım alabilirsiniz.

  • eos
  • eos nedir
  • eos yüksekliği
  • eos düşüklüğü
Yorumlar
Ayşegül Berrak Eos yüksekliği nasıl tedavi edilir? Bu durum kanserle ilgili olabilir mi? Bir belirti olarak mı algılamak gerekiyor? Bu değerin düşürülmesi için ne yapmak gerekiyor? Eozinofil normal değeri kaç olmalıdır? Oranları nelerdir? cevapla
Sedef Demir Eos kan değeri kaç olmalı? Bu değer nasıl düşürülür? Yüksekliği durumunda neler yapılmalı? Bunun vücuda zararı olur mu acaba? Normal değerlere getirmek için ne yapmak gerekiyor? Bu değer tam olarak nasıl ölçülür? cevapla
Canan Sarı Eso normal değerleri kaç olmalı? Bu değerin düşüklüğü ya da yüksekliği durumunda ortaya çıkabilecekler sonuçlar nelerdir? Dengede olması için ne yapmak gerekir? Bu değer vücut için çok önemli mi? Ne işe yarar? cevapla
Ceren Ateş Eos tahlili nedir diye merak ediyordum kan tahlili ile ölçüldüğünü öğrendim. Bu değer vücut için çok önemli çünkü parazitlerle savaşıyor. Genelde birçok kişi bu değerin ne demek olduğunu bilmiyor. Vücudun virüs ve bakterilerle savaşma için çok önemli bir değer. cevapla
Elif Benim eozinofil sayım 0 sorun olur mu sizce
cevapla
Zulus Eozinofil 6.9 bana bi zararı olur mu? cevapla
yorum yaz
Termal Göbek Korsesi İşe Yarıyor mu? Yorumları Nelerdir?