Lenfödem ismindeki fil hastalığı lenf sıvısını taşıma görevi olan lenf kanallarının yapısı bozulduğunda meydana gelen rahatsızlıktır.
Fil Ayağı Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Rahatsızlıktan kaynaklı olarak vücudun bazı yerleri şişer. Vücudun görüntüsü bozulur, şişen bölgeler kaba bir görüntüye ulaşır ve fil derisi ile benzerlik gösterir. İfade edilen özelliklerden dolayı hastalığın ismi bu şekilde tanımlanır. Nedenleri çok çeşitli olabilir. Fakat genelde lenf sıvısı dolaşıma girmelidir. Bu işlevin yerine doku arasına ve derinin altına yayıldığında hastalık ortaya çıkar. Nedenleri arasında travmalar, operasyonlarda lenf yollarının hasar görmesi, mantar bulunur. Fil ayağı hastalığı tropikal alanlarda olur. Bunun nedeni ise sivrisineklerin taşıdığı parazitlerdir.
Fil Ayağı Hastalığı Nasıl Olur?
Yuvarlak şekildeki solucan parazitler üreme esnasında larvalar bırakır. Bu larvalar sivrisinek aracılığı ile insanların vücuduna taşınmaktadır. Bunun sonucunda ise lenf yolları zarar görerek hastalık ortaya çıkar. Sıklıkla rastlandığı ülkeler Sudan, Tanzanya, Kenya, Hindistan, Etiyopya ve Uganda'dır. Türkiye'de de Samsun, Antalya ve Çubuk'ta görülür. Fil ayağı hastalığından dolayı çoğu kişi sivrisineklerden korkar ve bu yüzden yaz mevsiminde cibinlik kullanır. Sineklerden kurtulmak için çeşitli ilaçların kullanımı da tercih edilebilir.
Fil Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Fil hastalığı dışarıdan gözlemlenebilir. Vücudun bazı alanlarında çeşitli etkilere yol açan parazitler vardır. Belirtiler ayak, yüz, parmak, bacak, bilek, kol gibi bölgeler hareket ettirilirken zorluk çekilir. Ayrıca saat, giysi, bileklik şeklindeki aksesuarlar deriyi sıkabilmektedir. Ateşlenme, öksürük rahatsızlıkları da belirtiler arasında yer alabilir. Fakat rahatsızlığın olup olmadığını anlamak için kan testi yapılması gerekmektedir.
Fil Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi uygulamalarından biri temizliktir. Kişinin süreç içerisinde temizliğe önem vermesi gerekir. Fizyoterapi de tedavi uygulamalarından biridir. Uygulama lenf dolaşımının olmasını sağlar. Ayrıca cerrahi yöntemle eş zamanlı bir şekilde yapılabilmektedir. Özel masaj teknikleri de kabul görür. Masaj lenf akışını sağlar. Masaj tekniği her insana göre değişiklik göstermektedir. Masaj uygulamasını belirleyen kişi fizyoterapisttir. İlaç tedavisi ve operasyon fil ayağı hastalığı seviyesine göre uygulanmaktadır. İlaç yöntemlerinden bir diğeri de antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotiğin bakterileri yok etme özelliği bulunur.
Fil Ayağı Hastalğı Bulaşıcı mıdır?
Tedavinin bitmesinden sonra bireye özel olarak çoraplar tasarlanır. Sıkı özelliği olan bu çoraplar kişinin hayatında yer almaya başlar. Hastalığın tekrar edip etmeme durumu aylık olarak kontrol edilir. Bu hastalık yaygın olmamasına rağmen çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Hastalığın tanısı için erken hareket edilmesi önemlidir. Teşhis erken konulduğunda tedaviye de erken başlanacağı için bu durum avantajlıdır. Fil ayağı hastalığı tedavisi yarıda bırakılmaması gereken rahatsızlıklardan biridir. Yarıda bırakıldığı zaman negatif sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Konu ile alakalı doktordan bilgi alınması daha yararlı bir durumdur.