Sağlık 25 Haziran 2021 - 06:36:07

Gece Alt Islatma Problemi Nasıl Çözülür? Psikolojik Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece Alt Islatma Problemi Nasıl Çözülür? Psikolojik Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gece alt ıslatma problemi; genel olarak pek çok çocukta görülen, oldukça hassas bir konudur. Bu durumun diğer bir ismi ise enürezis olarak ifade edilmektedir.

Gece Alt Islatma Problemi Nasıl Çözülür?

Yapılan bilimsel araştırmalara göre gece altını ıslatan çocukların ebeveynlerinde de çocukluk döneminde bu tarz problemlerin yaşandığı belirtilmektedir. Böbrek veya idrar yollarında oluşan enfeksiyonlar ya da şeker hastalığı gibi durumlardan kaynaklanabileceği gibi farklı sebeplerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Gece idrar kaçırma olarak nitelendirdiğimiz enuresis nocturna çocuklarda çok sık gözlemlenebilir ve bu durumun yarattığı endişe çocukların ruhsal problemlere sahip olup olmamasıdır. Ebeveynler genel olarak bu tarz düşüncelere kapılırlar. Alt ıslatma psikolojik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi fiziksel birtakım rahatsızlıklardan dolayı da oluşabilir.

Gece alt ıslatma iki şekilde meydana gelir. Çocuk doğduğu zamandan bu yana her iki ayda bir gece altını ıslatır ya da çocuk 6 aydır herhangi bir şekilde altını ıslatmazken tekrar altını ıslatmaya başlamıştır. İkincil durumun arkasında genel olarak bir neden vardır ve bu eden ortadan kalktığı zaman çözüm gerçekleşir. Farklı bir eve taşınma, boşanma, birtakım tartışmalar gibi nedenlerin yanı sıra şeker hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlar da söz konusu olabilir. Birincil neden ise genel olarak kalıtsal sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Çocuğa geçen genler neticesinde ebeveynlerin birinde ya da ikisinde çocukluğunda bu tarz bir durum yaşanmışsa çocukta görülmesi de oldukça mümkündür. Gerekli incelemelerin yapılıp çocuğun altına kaçırmasının sebebi bulunmalı ve buna göre bir çözüm geliştirilmelidir. İdrar kesesinde dengesizlik, mesanenin küçük olması gibi sebeplerden dolayı da meydana gelebilir.

Gece Alt Islatmanın Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Oldukça narin bir yapıya sahip olan çocuklar çevrelerinden olup biten her şeyi algılarlar ve etkilenirler. Yapılan testler sonucunda çocukta herhangi bir fiziksel rahatsızlık söz konusu değilse psikolojik nedenlerden dolayı altına kaçırma sorunu oluşabilir. Yanlış verilmiş bir tuvalet eğitimi, tuvalet eğitimine erken başlanması ve öğrenme aşamasında sert tutumlar uygulanması, tuvalet eğitimine geç başlanması, yeni bir kardeşin olması ve çocukta kıskançlık meydana gelmesi, aile içi şiddet görülmesi, boşanma gibi durumlar ve travmatik olayların yaşanması, anne ve babanın aşırı koruyucu ve kaygılı olması, çocuğun çok derin uyuması ve bu nedenle tuvalet gitmemesi ve okul çağına geldiğinde okulda yaşadığı arkadaşlık ilişkilerinde, başarısında birtakım problemlerin oluşması gece idrar kaçırmanın psikolojik nedenleri olarak sayılabilir.

Gece İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda sıklıkla görülen gece alt ıslatma çözümü için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Destekleyici tedaviler, alarm tedavisi, ilaç tedavisi ya da psikoterapi uygulanabilir. Asıl olarak nedene bağlı bir tedavinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çocukların beslenmesine dikkat edilmesi, yatmadan önce tuvalete götürülmesi, altını ıslattığı zaman alarm yöntemi uyandırılması ve klasik koşullandırma uygulanması, birtakım ilaçlar ya da farklı yöntemler uygulanabilir.

Gece Alt Islatma Nasıl Önlenir?

Çocuklar bez kullanmayı bıraktıktan sonra tuvalet eğitimden biraz zorlanabilirler. Gece alt ıslatmayı önlemek için öncelikle nitelikli bir tuvalet eğitimi verilmelidir. Kızmamalı ve onu teşvik etmelisiniz. Eğer ki altına nedenini bilmediğiniz bir durumdan dolayı kaçırıyorsa doktora götürüp nedenini öğrenmeli ve gece alt ıslatma problemini önleyici yöntemler uygulamalısınız.

  • gece alt ıslatma
  • gece alt ıslatma problemi
  • gece altını ıslatan çocuklar
  • gece alt ıslatmanın psikolojik nedenleri
  • gece idrar kaçırma
  • gece idrar kaçırma tedavisi
  • gece alt ıslatma çözümü
  • gece alt ıslatma nasıl önlenir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bağırsak Detoksu Nasıl Yapılır? İşe Yarar mı?