Sağlık 24 Haziran 2021 - 18:46:01

Topuk Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Topuk Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Topuk ağrısı; erkeklere oranla daha fazla kadınlarda görülen, yürürken, spor sırasında, birden ayağa kalkarken hissedilen, toplumda sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlıktır.

Topuk Ağrısı Neden Olur?

Ayaklarımız günlük hayatta en çok kullandığımız organlarımızdır. Bu nedenle ayakta meydana gelen bir problem tüm vücudu etkileyebilmektedir. Topuk, ayaktaki en büyük kemiktir ve vücudun tüm yükünü taşımaktadır. Topuğun aşırı kullanılması ya da yaralanması bu duruma sebep olabilirken aynı zamanda farklı sebeplerden ötürü de meydana gelebilmektedir. Topuk ağrısı nedenlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Topuk dikeni: Ayakların üzerinde çok fazla bir baskı olması plantar fascia ligamentin zarar görmesine neden olur. Bu durum sertlik ve ağrı oluşumuna sebebiyet verebilir. Topuk dikeni, topuk kemiğinin altına kemiğe benzer bir çıkıntı oluşması durumunda meydana gelir.

Burkulmalar ve suşlar: Fiziksel aktiviteler sonucunda meydana gelen bu durum topukta birtakım yaralanmaların oluşmasına sebebiyet verir. Bunun sonucunda sızlanma ve ağrı oluşumu meydana gelir.

Kırık: Acil müdahale gerektiren bir durum olan kırık, yaralanmalar sonucunda meydana gelen ağrılı veya iltihaplı durumlara sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda topuk ağrısı oluşabilir.

Bursit: Eklemlerin sıvı dolu keseleri olarak isimlendirdiğimiz bu yapılarda meydana gelen bir problem ağrı oluşumuna neden olabilir.

Ankilozan spondilit, osteokondrozlar, reaktif artrit gibi durumlar da topuk ağrısı meydana getirebilmektedir. Vücutta oluşan bir enfeksiyon, çocuklardaki kemik büyümesi, bağ dokularında hasar oluşması, lifler, kaslarda ödem meydana gelmesi, topuk kemiğinde kalsiyum eksikliğinin görülmesi gibi durumlardan ötürü oluşabilir.

Topuk Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Hemen hemen pek çok kişide görülebilen topuk ağrısının sebeplerini genel olarak belirtecek olursak öncelikle fazla kilodan dolayı topuğa çok fazla baskı olması sayılabilir. Bunun yanı sıra yanlış yürüme ya da hareket sonrasında topuk kemiğini çevreleyen zarda yırtılma olması, yanlış bir hareket sonucu bağ dokularının zarar görmesi, kemikte kireçlenme, kan akışından dengesizlik oluşması ve iltihaplı romatizma olarak sayılabilir. Bazı hastalıklara ek olarak topuk ağrısı birtakım dış etkenler sonucunda da oluşabilmektedir.

Topuk Ağrısı Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farklı birçok nedene bağlı olarak gerçekleşen topuk ağrısının giderilmesi için mutlaka uzman bir doktordan destek alınması gerekmektedir. Nedene bağlı olarak erken teşhis yapılması önem arz etmektedir. Çünkü aksi durumda uzuvların kaybedilmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Genel olarak doktor neden bağlı olarak bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. Eğer ki ağrı hafif bir şekilde seyrediyorsa, buz kompresi uygulanabilir. Yarım kova suya epsom tuz eklenip ayaklara masaj yapılabilir. Ayakların rahatlaması için ılık suya nane yağı eklenerek ayaklara masaj yapılabilir. Mümkün olduğunda dinlenmeye özen göstermek, düzgün ve rahat bir ayakkabı giymek topuk ağrısını geçiren yöntemler arasında yer almaktadır.

Topuk Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Genel olarak topuk ağrısı ankilozan spondilit hastalığının belirtisi olarak nitelendirilmektedir. Bunun yanı sıra romatizmal da olabilir. Bunun için ağrı meydana geldiğinde uzman bir doktora gitmek gerekmektedir. Topuk ağrısı için hangi doktora gidilir diye merak ediyorsanız hastanelerin ortopedi bölümlerini ziyaret edebilirsiniz.

  • topuk ağrısı
  • topuk ağrısı neden olur
  • topuk ağrısı nedenleri
  • topuk ağrısının sebepleri
  • topuk ağrısı nasıl geçer
  • topuk ağrısını geçiren yöntemler
  • topuk ağrısı hangi hastalığın belirtisi
  • topuk ağrısı için hangi doktora gidilir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Damak Yarasına Hangi Doktor Bakar? Tuz Basmak İyi Gelir mi?