Toplum arasına gıcık olarak isimlendirilen rahatsızlık, boğaz bölgesinde öksürükten sonra meydana gelen karıncalanma hissiyatıdır.
Gıcık Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Meydana gelen rahatsızlığın çeşitli sebepleri olabilir. Fakat ilk olarak vücudun susuz kalması bu durumu hızlandıran etkenlerden biridir. Su içmemek vücudun su almamasına neden olur. Su insan vücudu için en gerekli içecektir. Boğaz hava alıp kuruduğu ve vücut susuz kaldığı zaman mukoza ismindeki tabaka zarar görmeye başlar. Hal böyle olunca gıcık meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığın meydana gelmesindeki diğer etkenler ise yoğun oranda kafein tüketilmesi, antidepresan ilaçları kullanmak gibi faktörlerdir. Virüsten kaynaklı olarak oluşan hastalık çeşitleri boğaz bölgesini tahriş etmekte ve gıcık sorununa yol açmaktadır. Bahar mevsiminde polenden dolayı oluşan alerjiler bu rahatsızlığı tetiklemektedir.
Boğazdaki Gıcık Nasıl Geçer?
Bahsi geçen rahatsızlığın ortadan kaldırılması için çeşitli yollar vardır. Bu yöntemlerden biri bitkisel tedavidir. Boğazda meydana gelen gıcıklanmalar için mucizevi, doğal ve fayda sağlayan bitkilerden yararlanılabilir. Fakat doğal bitkilerden yardım alınmasına rağmen bu rahatsızlık geçmiyor ise uzman hekime muayene olmak gerekli bir hale gelir. Bu problem için boğaz pastili kullanılabilir. Pastiller tükürük salınımını arttırmakta ve boğaz bölgesini koruyan bir tabaka oluşturmaktadır. Bu sayede bu problem ortadan kalkmaktadır. Gıcığın oluşma nedeni alerji veya hastalık ise boğaz bölgesi için kullanılan sprey ve damlalar bölgeye uygulanabilir.
Gıcık İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Gıcığın geçmesi için verilen öneriler;
- Doğal tedavi edicilerden biri ve çok çeşitli faydaları olan zencefil tüketilebilir. Zencefil ile balı karıştırarak tüketmek bu probleme çözüm sağlamaktadır. Balın yumuşatma etkisi olduğu için rahatsız olan bölgeyi yumuşatmaktadır. Bir hafta süresince düzenli bir şekilde bu karışımı içmek olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Uzmanlar zencefil ve bal karışımını tavsiye etmektedir.
- Boğaza iyi gelen diğer doğal yöntem ise tuzlu su gargarasıdır. Bir bardak suyun içine yarım yemek kaşığı kadar tuz ilave edilerek gargara yapılmaktadır. Fakat gargaranın yapılma esnasında tuzlu suyu yutmamak önem teşkil eder.
- Gıcığın geçmesi için önerilen doğal yöntemler arasında süt ve zerdeçal vardır. Birçok faydası ile tanınan süt boğaza iyi gelir. Özellikle süt ile zerdeçalın karışım haline getirilmesi etkiyi arttırmaktadır. Hazırlanması ise bir bardak sütün içine bir çay kaşığı kadar zerdeçal ilave edilir. Hazırlanan karışım boğazdaki problem hafifleyene kadar düzenli bir şekilde tüketilmektedir. Bu karışım boğazın yumuşamasını sağladığı gibi karıncalanma hissini de azaltmaktadır.
Gıcık Nelere Yol Açar? Zararları Nelerdir?
İnsanların sıradan ve basit olarak gördüğü gıcık tedavi edilmediği zaman çeşitli sorunlar yaratabilmektedir. Bu sorunlardan en belirgini ise uykusuzluktur. Kişi boğaz bölgesinde sürekli olarak ve şiddetli bir şekilde bu sorunu yaşadığı zaman geceleri uykudan uyanmak çok kolay bir hale gelir. Ayrıca bu problem iltihap veya ağrılara da yol açabilmektedir.