Göz kuruluğu; gözde yanma, batma ve yabancı cisim varmış gibi etkiler meydana getiren, gözün rahatlamasını sağlayacak kadar gözyaşının üretilmemesi durumunda ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır.
Göz Kuruluğu Nedir, Ne Demek?
Gözyaşının vücut tarafından yeterli bir şekilde salgılanmaması ya da var olan gözyaşının buharlaşması ile ortaya çıkan göz kuruluğu, toplumda sıklık görülür ve genel tanımı ile gözyaşı yetersizliği olarak tabir edilir. Gözyaşı, göz sağlığı için en önemli etken maddelerden biridir. Eğer ki gözyaşı bezlerinden gelen sıvı azalırsa, gözyaşı zarı bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Bunun sonucunda ise uzun bir süreçte ciddi göz problemleri meydana gelir.
Kuru göz problemi mukus tabaka, aköz tabaka yani ortada bulunan sulu tabaka ve en dışta bulunan tabaka bölümlerinden herhangi birinde bir bozukluk meydana gelmesi ya da buralarda eksiklik oluşması sonucunda meydana gelir. Bu durum gözde yeterli oranda gözyaşı olmaması durumunda meydana gelir ve bu da gözü sağlığını etkileyerek görme bozukluğunun oluşmasına sebebiyet verir. Gözyaşının yeterli olmaması haricinde buharlaşması da aynı probleme neden olabilmektedir. Gözyaşı bezleri her gün belli oradan göze sıvı iletmektedir. Eğer ki bunda bir problem olmamasına rağmen kuruluk söz konusu ise buharlaşma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi, tiroid bezlerinin fonksiyonlarında bozukluk olması, testosteron-östrojen dengesizliği, birtakım akne ilaçları ve sık sık kullanılan kontakt lensler göz kuruluğunun etken sebepleri arasında gösterilmektedir.
Göz Kuruluğunun Sebepleri Nelerdir?
Pek çok kişide meydana gelebilen göz kuruluğunun nedenlerini şu şekilde betimlemek doğrudur:
- Göz merhemlerine ya da damlalarına karşı alerji olması
- Güneş, rüzgar, nem eksikliği, duman gibi birtakım çevresel faktörlerin gelişmesi
- Göz kırpma refleksinde bozulmalar oluşması
- Göz kapağında gözyaşı bezlerinin alerjik ya da bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle görevini yerine getirememesi
- Göz kapağında iltihap meydana gelmesi
- Bilgisayar ve cep telefonlarına gereğinden fazla uzun süre bakmak ve bunun sonucunda iki göz kırpma süresi arasındaki mesafenin uzaması
- Zararlı ışıklara uzun süre maruz kalmak
- Bağışıklık sistemini etkileyen birtakım hastalıkların meydana gelmesi
- Mukozalardaki salgıları kontrol eden hormonların bozulması
Bu tarz etkiler kuru göz rahatsızlığının oluşum nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunların haricinde aşırı sigara ve alkol tüketimi de bu göz hastalığına sebebiyet verebilmektedir.
Göz Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Gözlerde yanma ve batma şikayeti bu rahatsızlığın en belirgin belirtileridir. Bununla birlikte gözde yabancı bir madde varmış hissi, kaşıntı, rüzgara ve dumana karşı aşırı hassasiyet, okuma sırasında gözlerin hemen yorulması, kontakt lens kullanırken güçlük yaşamak, göz çevresinde ip benzeri sekresyon olarak isimlendirilen yapıların oluşması, uykudan uyanınca gözleri zor açmak gibi belirtiler göz kuruluğu işaretidir.
Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Nasıl Tedavi Edilir?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde her yaşta görülebilen göz kuruluğu tedavisi nenede uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Gözün nemli kalması için suni göz yaşı ya da jeller önerilebilmektedir. eğer ileri derecede göz kuruluğu problemi yaşanıyorsa, göz yaşı miktarının azalmasını önlemye yönelik işlemler uygulanabilir. Eğer iltihaplanma gibi sorunlar varsa bunu gidermek için ilaçlar kullanılır. Gözlerinizi belli aralıklarla kırpmaya özen gösterin. Rüzgarlı ya da güneşli havalarda kesinlikle gözlük kullanın. Ayrıca gözyaşı buharlaşmasını önlemek amacı ile saç kurutma makinesi gibi aletlerden sakının.