Diyet 23 Nisan 2023 - 15:52:14

Hamileler İçin Diyet Listesi

Hamileler İçin Diyet Listesi

Hamileler için diyet listesi; hem bebeğin hem de annenin sağlıklı olması için, tüm besin gruplarının tüketilmesine yönelik olarak uygulanan bir beslenme programıdır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelik sürecinde doğru ve dengeli beslenmek hem anne hem de bebek için önemlidir. Gebelikte beslenme listesinin tek besine değil, çeşitli besin gruplarına dayalı olması gerekmektedir. Bu süreçte aşırı beslenmek değil, düzenli yemek yemek önemlidir.

Hem hamileler ve hem de diğer insanlar için en önemli öğün kahvaltıdır. Bebek bütün gece besin alamayacağı için kahvaltı bebek için de önemli hale gelir. Kahvaltıda yumurta, 1 ila 2 dilim tam buğday ekmeği, az tuzlu peynir, mevsim sebze çeşitleri, ceviz, bal veya pekmez tüketilmelidir.

Gün içerisinde anne adayı 2 ila 3 saat aralıklarla beslenmeli hem kendisinin hem bebeğin kan şekerinin dengesini korumalıdır. Kişinin hamilelik süresince ve doğumdan sonra düzenli beslenmesi, kendine uygun bir diyet programı uygulaması sağlıklı olur.

Gebelikte Anne Neler Yemelidir?

Yetersiz beslenme sonrasında annenin kan şekerinin düşmesi, yetersiz protein ve vitamin alımına neden olur. Bu bebekte hem fiziksel hem de zeka geriliğine sebebiyet olabilir. Erken doğum ya da düşük yapmak da yetersiz ve dengesiz beslenmenin sonucu olabilir. Bundan dolayı hamlilikte beslenme listesi besin çeşitliği bakımından zengin olmalıdır.

Anne adayının gün içerisinde iki su bardağı yağsız süt içmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra iki su bardağı yağsız yoğurt tüketebilir. Bu besinleri düzenli tüketmek vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun karşılanmasını sağlar. Hamilelikte beslenme saatleri önemlidir. Örneğin, kahvaltı saati dokuz, öğle yemeği on iki, akşam yemeği yedi gibi olabilir.

Gebelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Anne adayı gün içerisinde dört defa ara öğün yapabilir. Ara öğünler ana öğünlerin saati ile uyumlu olmalıdır. İlk tüketilecek ara öğün süt, meyve olabilir. 2. Ara öğün ise sebze, kuru meyve, kuru yemiş tüketebilir. Ayrıca probiyotik yoğurt tüketmek ya da yulaf tüketmek anne için sağlıklı olur.

Anne adayının hamilelikte beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Öğle yemeklerinde protein alması gerekir. Özellikle düzenli olarak haftada 2 kez olacak şekilde balık tüketmek gerekir. Protein alımı haftaya yayıldığı zaman iki gün balık, tavuk ve üç gün kırmızı et tüketmek kişi ve bebek için sağlıklı olur. Protein alırken salata tüketebilirsiniz. Akşam yemeği için anne adayı, çorba, kuru baklagiller, etli olan sebze yemeği, bulgur pilavı tüketebilir. Kişi bulgur sevmiyorsa alternatif olarak esmer pirinç tüketmek uygun olabilir.

Gebelikte Beslenme Önerileri Nelerdir?

Annenin beden kitle indeksi düşükse gebelikte kilo alması oldukça önemli bir durumdur. Eğer çok zayıfsanız gebelikte bol beslenmeli ve kilo almalısınız. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğin gelişimi için bu oldukça önemlidir. Eğer ideal kilonuzun üstündeyseniz gebelik diyeti uygulamanız gerekir.

Sizlere hamilelik sürecinde verebileceğimiz en önemli tavsiye az ve sık sık yemektir. Tuz ve şeker oranını azaltınız. Yemeklerinize daha az tuz ekleyiniz. Çay kahve ve gazlı içecekleri tüketmeyiniz. Her gün sebze ve meyve tüketimi sağlayınız. Demir ve magnezyum bakımından zengin olan besinleri yemeye özen gösteriniz.

Vücutta süt miktarının artması için kırmızı ve yeşil mercimek tüketebilirsiniz. Eğer tatlı istiyorsanız canınız pekmez tüketebilir. Pekmez demir üretimini sağlar ve kansızlığı da önler. Bu süreçte basit karbonhidratlardan uzak durmanız gerekmektedir. Bu tarz besinler, gebelik şekerine neden olmaktadır. Kompleks karbonhidratlar tüketerek, insülin direncinizin artmasını önleyebilirsiniz.

Hamilelikte Anne Kaç Kilo Almalıdır?

Annenin hamilelik süresi içerisinde dokuz ila on iki aralığında kilo alması normaldir. Bu yüzden anne adaylarının kilo alma aşamasında kendisine sınır koymamalıdır. Kilo sınırı koymak bebeğe zarar verebilir. Fakat kilo alımı on beşe çıkar ise o aşamada doktora gidilmeli ve beslenme programı düzenlenmelidir.

Hamilelik sürecinde sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Kişi ağır işler yapmadan düzenli yürüyüş, egzersiz yapabilir. Yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak kişiyi fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissettirir. Ayrıca yürüyüş yapmak bebeğin gelişimine faydalı olan aktiviteler arasında yer alır. Hamileler için diyet listesi ideal kilo alımına ve beslenmeye uygun olmalıdır. Hem annenin hem de bebeğin sağlıklı beslenmesi sağlıklı bir gebelik sürecini beraberinde getirir.

  • hamileler için diyet listesi
  • hamilelikte diyet
  • hamilelikte kilo alımı
  • hamilelikte ideal beslenme
Yorumlar
Şeyma Ege Hamilelikte sağlıklı beslenmek ve ne yediğine dikkat etmek çok önemli. Ben hamileyken sadece 5 kilo almıştım. Doktorum bu konuda benimle çok ilgilenmişti. cevapla
Hasibe Çengel Gebelikte beslenme gerçekten çok önemli. Aşırı tüketmemek gerekiyor en başında. Annenin vücuduna uygun bir diyet listesi sunulması hem bebeğin gelişimi hem de anne için oldukça önemli olmaktadır. Ben 3 çocuk doğurdum ve her seferinde beslenmeme özen gösterdim. Normal doğum yaptığım için göbeğim nerdeyse hiç yok diyebilirim. cevapla
yorum yaz
Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar? Saç Bakımı Nasıl Yapılır?