Sağlık 04 Ocak 2021 - 12:52:04

Hamilelikte Sigara İçmek Zararlı mı? Bebeğe Zarar Verir Mi, Nasıl Etkiler?

Hamilelikte Sigara İçmek Zararlı mı? Bebeğe Zarar Verir Mi, Nasıl Etkiler?

Sigara tüketimi, her zaman insana sağlığını çok ciddi biçimde tehdit ederken hamilelikte sigara içmek da hem çocuk hem de anne için zararlı olmaktadır.

Hamilelikte Sigara İçmek Zararlı mı?

Düzenli olarak sigara tüketen kişiler, sigara içerisinde yer alan zararlı maddeleri sürekli olarak vücutlarına alırlar. Bu maddeler, vücutlarının farklı bölgelerine etki edebilirken genel olarak solunum yollarından zararlar görülmeye başlanır. Hamile bayanlar, sigara içmeye bu dönemde de devam ederlerse bu durum hem gebeliklerine hem de bebeklerine zarar verecektir. Sigara tüketimi, ilk olarak gebelik döneminde erken doğumu tetikleyen etmenlerden birisidir. Buna ek olarak gebelik döneminde düşük riskinin daha üst düzeye çıkması da sigara kullanımı ile olmaktadır. Bunların dışında gebelik kesesinin erken dönemde açılmasına sebep olur. Tüm bu etkiler, hamilelikte sigara içmeye devam edildiği takdirde görülmektedir.

Hamilelikte Sigara İçmek Bebeği Nasıl Etkiler?

Nasıl ki, anneler hamilelik dönemlerinde aldıkları besinler ile birlikte bebeklerini beslerler, aynı şekilde aldıkları zararlı maddeler de bebeklere etki edecektir. Bu zararlı maddelerin de başında sigara gelirken bu dönemde tüketilen sigaranın bebeğin sağlığına da birçok olumsuz etkisi vardır. Ancak sigara kullanımında bu etkilerin ortaya çıkacağının bir garantisi olmadığı gibi kullanılmadığı takdirde bu sorunlarla karşılaşılmayacağının da bir garantisi sunulmaz. Bu sorunlar, farklı sebeplerden dolayı da oluşabilirken sigara yalnızca bunları tetiklemektedir. İlk olarak bebeğin anne karnında tam gelişmemesine ve gelişmeden doğumun başlamasına sebep olmaktadır. Bu durum birçok büyük hastalığı da tetikleyebilir. Bunun yanı sıra bebeğin yeni doğan dönemi içerisindeyken hayatını kaybetmesi gibi çok büyük etkiler de sigara sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bebeğin çeşitli hastalıkları geçirir bir halde doğması da hamilelikte sigara içmek sebebiyle oluşan durumlardan birisidir.

Gebelikten Ne Kadar Önce Sigara Bırakılmalı?

Birçok bayan sigarayı bırakırken gebeliğin gerçekleşmesini beklemektedir. Bu şekilde bebeğin sigaradan bir zarar görmemesini sağlamak isterler. Ancak sigara, yalnızca gebelik döneminde değil, gebelik öncesinde de zararlarını gösterebilir. Sigara tüketimi, gebe kalma ihtimalini %40 oranında azaltır. Gebeliğin olması için çiftler, her zaman belirli oranlar içerisinde bu şansı elde ederken bu oranın kaybedilmesi oldukça büyük bir kayıptır. Bu doğrultuda gebelik öncesinde hem annenin hem de babanın 3 ay boyunca sigara tüketmemesi önerilmektedir. Bu şekilde gebelik ihtimali artarken gebeliğin sağlıklı yaşanması ve bebeğin son derece sağlıklı bir şekilde doğması sağlanır.

Gebelikte Sigara Kullanımı Ne Kadar Olmalı?

Çiftler, gebelik döneminde sigarayı bırakamıyorlarsa olabildiğince azaltmalarında da belirli oranda fayda göreceklerdir. Bırakamayacaklarını düşünerek aynı tempoda tüketmeye devam etmeleri yapabilecekleri en büyük hatalardan birisi olacaktır. Hayatın her döneminde sigara içmek insana vücuduna büyük bir zarar verirken hamilelikte sigara içmek çok daha büyük etkiler ortaya çıkararak aileyi her açıdan olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

  • hamilelikte sigara içmek
  • hamilelikte sigara içmek zararlı mı
  • hamilelikte sigara içmek bebeği nasıl etkiler
Yorumlar
Müjgan Tekin Gebelikte sigara kullanımı ve tüketimi ne kadar olmalı? Ben hamile kalmadan önce nerdeyse 1 paketten fazla içiyordum günde. 2 aylık hamileyim ve sigara içmeyi aşırı azalttım. Günde 1 tane içiyorum. Zorlanıyorum baya ama en fazla kaç tane içilmeli? 1 tane bile tehlike yaratır mı çocuk için? cevapla
Gülsevin Balkan Hamileyken sigara içmek bebek için gerçekten çok tehlikeli bir davranış. Anne adayının bu sürçe içerisinde sigarayı azaltması ve hatta sigara içilen ortamlara çok fazla girmemesi gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelik için öncelik sağlıklı bir yaşamdır. cevapla
yorum yaz
İsotlu Yoğurt Zayıflatır mı? Faydaları Nelerdir? İsot Yoğurt Kürü Nasıl Yapılır?