Hepatit D, delta virüsü olarak tanımlanan ve karaciğer organının iltihaplanmasına yol açan enfeksiyon türüdür.
Hepatit D Nedir, Ne Demek?
Karaciğerin fonksiyonunu bozan enfeksiyon çeşitli sorunların nedeni olarak gösterilebilir. Ortaya çıkan sorunlar bahsi geçen virüsten kaynaklanmaktadır. Hepatit D virüsün yaygın olduğu bölgeler; Güney Amerika, Akdeniz, Batı Afrika, Orta Asya, Rusya ve Pasifik Adalarıdır. HDV ismindeki virüsün çeşitleri şu şekilde ifade edilebilir; Hepatit A dışkı aracılığı ile direkt olarak temas yöntemiyle bulaşır. Hepatit B ise meni, idrar ve kan aracılığıyla bulaşır. Hepatit C türü iğneye maruz kalarak ya da kanla bulaşabilir.
Hepatit D Belirtileri Nelerdir?
HDV sebep olmaktadır. Bahsedilen enfeksiyonun bulaşıcı özelliği bulunur. Yayılma yollarından biri idrardır. Diğerleri ise vajinal sıvılar, doğum, kan ve menidir. Hepatit D ve B semptomları birbirine benzemektedir. Duruma göre hepatit B ve D'nin semptomları daha kötü hale gelebilmektedir. Belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, iştah kaybı, kusma, karın ağrısı, idrarın koyu olması göz ve derinin sararması gösterilir.
Hepatit D Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhisin doğru bir şekilde yapılması için hekimin kandaki anti-hepatit D antikorlarını tespit etmesi gerekir. Bunun tespiti için kan testi yapılması gerekir. Antikorların bulunması halinde kişi virüse maruz kalmış anlamı vardır. Hekim karaciğerin zarar gördüğünden şüphelenir ise karaciğerlerin fonksiyonu için test verebilir.
Hepatit D Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik ya da akut için net bir tedavinin olmadığı söylenebilir. Diğer formların tersine anti-viral ilaçların HDV tedavisi için etkili olmadığı söylenebilir. Destek tedavisiyle kişi yakından takip edilmektedir. Tedavi süresi ise bir seneden fazla sürebilmektedir. Tedavi sürecini uzatmak yararlı olabilmektedir. Kişi iyileştikten sonra enfeksiyon tekrarlanabilmektedir. Tekrarlanma oranı ise tahmini olarak yüzde elli ve yüzde doksan civarındadır. Kalıcı iyileşme durumunun yüzde yirmi oranında olduğu söylenebilir. Dolayısı ile bu hastalıkla kişinin devamlı olarak takip edilmesi önem taşır.
Hepatit D Nasıl Bulaşır?
Bu hastalığın görüldüğü alanlarda sınırlı kaldığı veya salgınlara neden olduğu söylenebilir. Salgınların genç yetişkin, çocuklarda görülüğü ifade edilir. Enfeksiyonun kaynağı ve geçiş yöntemi hepatit B ile aynıdır Dünya genelinde olan bulaşma ve dağılma oranları çeşitlilik gösterebilmektedir. Serum gibi iğne yolları, iğneyle uyuşturucu kullanılması, cinsel yol, kan naklinin yapılması, kan transfüzyonu, hemodiyaliz hastalığın bulaşmasına yol açar. Türkiye'nin Güney Doğu ve Doğu bölgelerinde hepatit D rahatsızlığı ciddi sorunlardan biridir. Son senelerde Türkiye'de hepatit D enfeksiyonunun azalmasına rağmen tehlike devam etmektedir.