Hıdırellez Nedir? Ne Zaman? Hıdırellezde Neler Yapılır, Neler Yapılmaz?
Hıdırellez; yaz mevsiminin gelişini müjdeleyen, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da farklı şekillerde kutlanan, Hızır günü olarak da bilinen, darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olan İlyas'ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak düşünülerek bayram şeklinde kutlanan bir gündür.
Hıdırellez Nedir? Ne Zaman?
Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak tanımlanan Hıdırellez, dileklerin dilendiği, ateşlerin yakıldığı ve eğlencelerin düzenlendiği bir bayram olarak tanımlanmaktadır. Yaz ve sıcak havanın gelişi olarak kutlanan hızır günü, ağaçlık yerlerde, yeşillikte, su kenarlarında, bir yatır ya da türbe yanında kutlanır. Hıdırellez İslam'da var mı diye pek çok kişi merak etmektedir. İslam Dini batıl olan hiçbir şeyi kabul etmemektedir. Fakat Hıdırellezi batıl olarak yorumlamak doğru değildir. Çünkü bu günün sağlık, bereket, bolluk ve şans getirdiğine inanılmaktadır. Hıdırellez'de gül ağacına dilekler dileme ya da gül ağaçlarının dibine dileklerin kağıtlara çizilerek gömülmesi gibi şeyler dinimizde yoktur. Bunlar birer halk geleneğidir. Dinimizde Hızır ve İlyas peygamberlerin bugün birleştiği söylenmektedir. Çok eski çağlardan bu yana da hıdırellez pek çok halk tarafından farklı kültürler ile kutlanmaktadır.
Birçok kişi hıdırellez ne zaman diye merak etmektedir. 2021 yılında bu bayram 5 mayısta başlayıp 6 mayıs İkindi ezanına kadar sürmektedir. Bu günler içerisinde dileklerin dilenmesi ve gül ağacına bağlanması ya da bu ağacın toprağına gömülmesi haline Hızır'ın bereket vereceği ve dileklerin gerçekleşmesi için yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Hıdırellezde Neler Yapılır? Hıdırellez Dilekleri Nasıl Yapılır?
Yaz ayının gelişini simgeleyen bu bayram, Hıdırlık olarak da nitelendirilen ağaçlık yerlerde, su kenarlarına, yeşillikte, türbe ya da yatırın yanında kutlanır. Hıdırellez ritüellerine baktığımızda baharda henüz yeni açmış taze bitkileri, taze kuzu etini ya da kuzu ciğerini yeme adeti bulunmaktadır. Baharın ilk kuzusunun yenmesinin şifa ve sağlık vereceği düşünülmektedir. Kırlardan çiçeklerin ya da otların kaynatılmasının ve suyunun içilmesinin hastalıklara iyi geleceği düşünülmektedir. Ayrıca bu su ile kırk gün yıkanıldığında gençleşip, güzelleşileceği düşünülmektedir. Hıdırellez gecesinde ise Hızır'ın uğradığı ve dokunduğu şeylere bereket vereceği düşünülür.
Hıdırellezde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe ya da araba isteyen kişiler, bu gece kağıda bunları ufak bir şekilde resmederlerse Hızır'ın onlara yardımcı olacağı düşünülür. Bunun yanı sıra dilekler gül ağacına bağlanıp asılabilir. 1 yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesi için beklerler. Bazı insanlar ateş yakarlar, dilek dilerler ve sonrasında bu ateşin üzerinden atlarlar. Ayrıca bu bayramda baht açma törenleri de gelenekler arasındadır.
Hıdırellez Günü Neler Yapılmaz?
Genel olarak batıl olan bazı düşünceler bu gece içerisinde yapılmamaktadır. 5 mayıs akşamı evlenme çağındaki kıza bulaşık yıkatılmaz. Bu gün içerisinde hiçbir yeşil dalından koparılmaz. Bu gün içerisinde çamaşır yıkanmaz, ev temizlenmez ve iş yapılmaz. O gün bayram olarak kabul edilir. Fakat bunlar batıl inanış olarak yorumlanır.
Hıdırellez Duası Nedir? Nasıl Yapılır?
Pek çok kişinin kutladığı hıdırellez dilekleri için okunan bir dua bulunmaktadır. Bu dua şu şekildedir; "Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin." Dileklerinizi dileyip hıdırellez duası ederek, gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz.