Fazla alındığında vücuda zararları bulunan histaminin alımının dengelenmesi için uyulan beslenme düzeni histamin diyeti olarak tanımlanmaktadır.
Histamin Diyeti Nedir, Ne Demek?
Diyet denildiği anda insanların aklına zayıflamak için çok düşük miktarlarda besin tüketimi gelmektedir. Ancak diyet tabiri vücutta olumsuz durumların ortadan kaldırılması için beslenmenin düzene sokulması anlamına gelmektedir. Diyette her zaman amaç kilo vermek olmamaktadır. Histamin diyeti de bu tarz diyetlerden birisidir. Bu diyetin amacı vücut içerisinde yer alan histamin oranını minimum seviyeye çekmektir. Bunun için de kişilerin içeriğinde histamin olan besinleri tüketmekten uzak durması gerekmektedir. Aksi halde kişilerin vücuduna histamin girişi devam ederken bu maddenin olumsuz etkileri vücutta görülecektir.
Histamin İntoleransı Diyeti Nasıl Uygulanır?
Diyetin uygulamalarında farklı etmenler söz konusu olmaktadır. İlk olarak kullanıcılar histamin içeriği olan besinleri hayatlarından çıkarmaya başlayabilmektedir. Bunun yanı sıra vücut içerisinde histaminin parçalanmasını sağlayan DAO enziminin artışını tetikleyen besinlerin alımı ile de dengeleme sağlanabilmektedir. Genel olarak insanlara verilen diyet listelerinde tüketilmemesi gereken besinler bulunurken tüketilmesi önerilen besinler de yer almaktadır. Kişiler genel olarak normal bir şekilde beslenmeye dikkat ederlerken yalnızca belirli besinlerin yasak olduğunun anlaşılması ve buna uyum sağlanması gerekmektedir. Genel olarak histamin düzeyi yeterli seviyelere indikten sonra diyetin kesilmesi gerekmektedir. Birçok kişi için beslenme bozukluklarına sebep olabiliyor olması bu diyetin uzun bir süre uygulanmasını da sakıncalı hale getirmektedir.
Histamin İçeren Gıdalar Nelerdir?
Fermantasyon ile üretilmiş olan besinlerin tamamında histamin yoğun bir miktarda bulunmaktadır. Yoğurt, peynir ve kefir bunlar arasında en yaygın olanları olarak gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra turşular da yoğun miktarda histamin içermektedir. Sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilen sucuk, sosis ve salam da yoğun miktarda bu maddeyi taşımaktadır. Konserve edilmiş gıdalar, bozalar ve sirke türleri de diyet döneminde tüketilmemesi gereken gıdalardır. Bunların yanı sıra inek sütü, muz, ananas, kuruyemişler, baharatlar ve yumurta beyaz yoğun miktarda histamin içermeyen ancak vücutta üretiminin artmasına sebep olan maddelerdir. Bu sebeple de diyetlerde bu ürünlerin de kullanılmamasına özen gösterilmesi gerekir.
Histamin Alerjisi İçin Hangi Gıdalar Tüketilmeli?
Gün içerisinde çoğu besinin yasak olduğu kişiler beslenmek için doğru ürünleri bulmakta zorluk çekmektedir. Bu aşamada taze et ve günlük balıkların tüketimi en önemli seçenekler arasında yer almaktadır. Ananas, muz ve çilek hariç olmak üzere meyvelerin içerisinde de histamin miktarı oldukça düşüktür. Yumurtanın sarısında düşük olan bu madde pirincin içerisinde de çok az miktarda yer almaktadır. Zeytin ve zeytinyağı tüketimi de diyet içerisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bunların yanı sıra kemik suyu tüketimi DAO enziminin miktarını arttırarak dengelemeyi sağlamaktadır. Vücut için zararlı olabildiği için histamin diyeti uygulamak zorunda olan kişilerin besinleri tüketirken çok dikkatli kararlar vermesi gerekmektedir.