Vücutta çok sayıda görevi bulunan histamin, tüketilen besinler ile vücuda girerek bu fonksiyonları yerine getirmektedir.
Histamin Nedir, Ne Demek?
Vücudumuzda bir farkına varmasak bile çok sayıda işlem gerçekleşiyor. Bu işlemlerin gerçekleşmesinde rol oynayan çok sayıda madde bulunurken histamin isimli madde de bunlardan birisi olarak gösterilebilir. Vücudumuzda yer alan histidin isimli aminoasitten histamin üretilmektedir. Vücutta üretilebilmesinin yanında dışarıdan hazır olarak da alınabilen histamin, biyojenik amin sınıfına girmektedir. Sinir sisteminde, bağışıklık sisteminde ve sindirim sisteminde görev alan bir maddedir. Bunun yanı sıra vücudun alerjik reaksiyonlarda başrollerde olan maddelerden birisidir. Özellikle vücudun ağrı yollarını duyarlılaştırması vücut için zararlı bir madde olduğu düşüncesini ortaya çıkarmaktadır.
Histamin Ne İşe Yarar? Görevleri Nelerdir?
Histaminin vücut içerisinde ağrıyı hissetmeye olan etkileri insanlar tarafından sevilmemesine yol açmaktadır. Ancak doğru bir şekilde bilgi toplandığında bu maddenin insan vücudunda çok önemli görevleri olduğu da görülmektedir. Kılcal damarlarda genişlemeyi sağlayan maddeler arasında başroldedir. Kılcal damaların yeteri kadar genişlemesini sağlayan bu madde, bu sayede damarlardan geçişi kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra bronşların ve bağırsakların büzülmesinde de etkili olan bir maddedir. Bu organlar büzüşerek fonksiyonları yerine getirdikleri için histamin sayesinde organlar doğru bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Vücut içerisinde mide, böbrek üstü bezi ve tükürük salgılarını arttırma özelliği yer almaktadır.
Histamin Alerjisi Nedir? Nasıl Engellenir?
Vücut için oldukça önemli bir madde olan histamin, çok fazla vücutta bulunmaya başladığında zararlı olabilmektedir. Bu sebeple de her zaman dengenin korunması çok önemli olmaktadır. Vücut içerisinde çok fazla histamin olduğunda vücut buna anormal seviyede tepkiler verebilmektedir. Bu durum da histamin alerjisi olarak isimlendirilmektedir. Bazı kaynaklarda histamin in toleransı olarak da tanımlanmaktadır. Birçok kişi gün içerisinde alması gereken histaminden daha fazla almaktadır. Ancak vücut içerisinde yer alan enzimler bu histaminlerin gerektiği kadarının vücuda girişine izin verirler. Kalan histaminler parçalanarak vücut içerisinde fonksiyonlarını göstermesine imkan tanınmamaktadır.
Histamin Alerjisi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
İnsanların histamin alerjisi sorunu yaşamasında farklı etmenler söz konusu olmaktadır. İlk olarak dışarıdan hazır olarak alınan besinlerin içerisinde histamin yer aldığından çok yüksek miktarda histamin alımı söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda DAO enzimi göreve başlarken histamini parçalamaktadır. Eğer kişilerin vücudunda DAO enzimleri düşük seviyedeyse histamin parçalanmaz ve vücutta çok yüksek seviyede fonksiyonlarını gerçekleştirmeye başlar. Bu durumun ilk belirtileri kaşıntı ve döküntüdür. Özellikle burunda yaşanan kaşıntı hissi ve buna bağlı olarak gözlerin yaşarması yoğun miktarda histmainden dolayı olabilmektedir. Ayrıca mide bulantısına da sebep olan bir maddedir. Vücut için faydalı bir madde olan histamin çok fazla alındığında alerjik reaksiyonlara sebep olabilirken insanların dengeyi en iyi şekilde kurması gerekmektedir.