Horlama Neden Olur? Horlamanın Çözümü, Çaresi, Sebebi, Nedeni, Belirtisi
Horlama uyku sırasında çevreyi rahatsız eden gürültülerden biridir. Bunun yanı sıra kişinin bazı sağlık sorunlarının olduğunu da gösteren durumlardan biri olarak da bilinmektedir. Horlamanın meydana gelmesi uyku esnasında üst solunum yolunu oluşturan burun, küçük dil, yumuşak damak ve dil kökünü daralmasından kaynaklı meydana gelebilmektedir.
Horlama Nedir? Nasıl Oluşur?
Uyku sırasında kişi horlamadan kaynaklı gürültüyü çoğu kez duymayabilir. Birçok kişide meydana gelen horlama bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Horlamaya sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Hastalık olarak kabul edilmeyen horlama aslında ciddi bir hastalıktır. Uyku apnesinden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Horlamanın Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
- Horlamanın çoğu kişide meydana gelmesi genel olarak fazla kilolardan kaynaklanabilmektedir. Uyku sırasında çevrenin rahatsız olmasına neden olan gürültü kilolu ve obezite olan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra gün içerisinde çok fazla stresli yaşam ve yeteri kadar uyku uyumama da horlamaya neden olabilir.
- Horlama nedenleri arasında en sık karşılaşılan durum ise genel olarak bir sağlık probleminin olmasıdır. Alkol boğaz kaslarının çok fazla rahatlamasından dolayı horlamaya neden olabilmektedir. Uyku esnasında kaslar işlevini yerine getiremediğinden horlama meydana gelebilir.
- Sinüzit gibi hastalığı olan kişilerde de horlama sıkça görülmektedir. Alerjik rinit hastalığı olan kişilerde de uyku pozisyonundan dolayı horlama olabilir. Burun akıntısı bu dönemde çok fazla olduğu için burun akıntısından dolayı tıkanan burnun nefes alma durumu çok zorlaşır. Kişinin ağızdan nefes alarak uykuya dalması horlamasına sebep olmaktadır.
- Uyku esnasında çevreyi rahatsız edici bir şekilde uyku uyuyan kişilerin horlaması bir süre sonra kendini de rahatsız edebilmektedir. Uykuya dalar dalmaz başlayan horlama mutlaka en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Horlamanın Çözümü ve Çaresi Nedir?
Eskiden horlama rahatsızlığı ile ilgili çok fazla tedavi yöntemleri mümkün olmasa da günümüzde horlamayı tamamen ortadan kaldıran tedavi biçimleri bulunmaktadır. Horlamaya neden olan koşulların belirlenmesi ve tedavi edilmesi için uzman yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Kişinin uyku esnasında horlayarak çevresini de rahatsız etmesi uyku düzeninin tamamen bozulmasına neden olabilir. Horlayan kişilerin fazla kilolarından kurtulması horlama tedavisinde başlangıç olacaktır. Çünkü fazla kilolar horlamayı tetikleyen en önemli etkenlerdir.
Horlama Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Önlenir?
Kişinin horlamaya neden olan faktörleri hayatından çıkarması tedavinin daha hızlı bir şekilde olmasına yardımcı olacaktır. Alkol horlamaya sebep olduğundan mutlaka bırakılması gerekmektedir. Horlayan kişinin tedavi süresince kullandığı yastık ve yatış pozisyonları oldukça önemlidir. Kişinin rahat edebileceği şekilde yastık tercih etmesi iyileşmenin daha hızlı olmasına yardımcı olacaktır. Horlamayı engelleyici ya da horlamayı tedavi edici yan ürünler tercih edilebilmektedir. Burun bantları veya farklı ürünler ile horlamanın tedavi edilmesi mümkündür. Horlama insan sağlığını tehdit eden hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulduktan sonra tedavi yöntemlerinin belirlenmesi gerekir.