Sağlık 30 Ekim 2021 - 15:40:42

İşkembe Çorbasının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

İşkembe Çorbasının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Türk mutfağının en fazla tüketilen ve tercih edilen yemeklerinden birisi olan işkembe çorbası, sağlığa pek çok faydası olan, fazla yanlış tüketim sonucunda zararları da meydana gelebilen, yapımı biraz zahmetli fakat tadı oldukça lezzetli olan çorbadır.

İşkembe Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan işkembe çorbası, aynı zamanda sindirim sistemine destek olan oldukça faydalı bir yemektir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor açısından zengin olan bu çorba, enfeksiyon kaynaklı hastalıklardan korunmayı sağlamaktadır. Vücut direncinin yükselmesini sağlayan işkembe çorbası, kas ve kemik sağlığının güçlenmesini sağlar. İçeriğinde yer alan bol miktarda kalsiyum sayesinde vücuttaki kas kütlesinin artmasını ve güçlenmesini sağlamaktadır.

Düşük yağ oranı ve yüksek protein içeriği sayesinde işkembe çorbası lif açısından da oldukça yüksektir. Kış aylarında sıklıkla görülen grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu kaynaklı hastalıkların önlenmesini ve daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Günlük işkembe çorbası tüketimi sağladığınız zaman ihtiyacınız olan B12 vitaminin karşılanmasını sağlar. Halk arasında kolesterolü yükselttiği belirtilen bu çorba asıl olarak aşırı derecede yağ içermemektedir. 80 gram işkembenin içerisinde 133 mg. kolesterol yer almaktadır. Sağlıklı yetişkin bir birey günlük maksimum 300 mg. alabilir. Yani kolesterol hastası değilseniz bu çorbayı içmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.

Antioksidan açısından engin olan işkembe çorbası vücudu kanser gibi hastalıklardan korumaktadır. Düzenli aralıklarla tüketildiği zaman vücutta bakteri ve virüs oluşumunu engeller. Böylece bağışıklığı güçlendirirken pek çok hastalığa karşı koruyucu etki meydana getirmektedir.

İşkembe Çorbasının Zararları Nelerdir?

Tok tutucu özelliği bulunan ve vücuda enerji veren işkembe çorbası, vücuttaki açlık hissinin uzun süre bastırılmasını sağlamaktadır. Mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlarken beraberinde sindirim sisteminin desteklenmesini ve daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Göz sağlığına iyi gelen, ağrıların giderilmesine destek olan ve yaşlanmayı geciktiren işkembe çorbasının zararları da olabilmektedir. Bu çorbanın herhangi bir yan etkisinin olmaması için öncelikle doğru yerden almanız gerekmektedir. İşkembenin iyi temizlenmiş olması çok önemlidir. Tersi durumda bakteri içeren bir yiyecek tüketmiş olabilirsiniz. Bunun yanı sıra kronik hastalığınız varsa, kolesterolünüz varsa bu çorbayı dikkatli ve sınırlı şekilde tüketmeniz gerekmektedir.

İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Bu çorbayı yapmak için öncelikle işkembenin güzelce temizlenmesi gerekmektedir. İşkembe çorbası tarifi için temizlenmiş olan işkembeyi önce sıcak sonra soğuk su ile güzelce ve bolca yıkayınız. Daha sonra güzelce tencerenin içerisinde kaynatınız. Kaynattıktan sonra suyu döküp düdüklü tencereden 1-1,5 saat kadar pişirmeye devam ediniz. İşkembe pişerken 3 yumurta sarısını çırpıp, 2 emek kaşığı yoğurt ekleyip ve su ekleyip terbiyesini hazırlayınız. Sonrasında işkembe soğuyunca dilediğiniz büyüklükte doğrayıp ikinci pişen işkembe suyunun içerisine ekleyiniz. 1 taşım kaynatıp ardından içerisine yavaş yavaş terbiyeyi ekleyiniz. 2-3 dakika daha kaynatıp ardından ocaktan alabilirsiniz. Limon, sirke ve sarımsak sosu ile servis ediniz.

İşkembe Çorbası Zayıflatır mı?

Tok tutucu özelliği bulunan ve sindirim sisteminin dengelenmesini sağlayan işkembe çorbası kilo verme konusunda yardımcı olabilmektedir. Vücuda enerji veren ve açlık hissini uzun süre boyunca bastıran bu çorba ile zayıflama meydana getirebilirsiniz. Fakat aşırı tüketilmemelidir. Aşırı tüketilmesi tam aksi olarak kiloya neden olabilir.

  • işkembe çorbası
  • işkembe çorbasının faydaları
  • işkembe çorbasının zararları
  • işkembe çorbası tarifi
  • işkembe çorbası nasıl yapılır
  • işkembe çorbası zayıflatır mı
  • işkembe çorbası kilo verme
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Göz Çizdirme Nedir? Fiyatı Ne Kadar? Ameliyatı Nasıl Olur?