İnsanlarda C vitamini eksikliğinin yaşanması durumu iskorbüt olarak isimlendirilirken küçük yaşlarda oldukça ciddi bir biçimde görülebilir.
İskorbüt Nedir, Ne Demek?
Bilindiği üzere aldığımız gıdaların içerisinde belirli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Çeşitli gıdaların tüketilmesi ile birlikte vücudumuza farklı vitamin ve mineral türleri girerken C vitamini de bunlar arasında en önemli olanlardan birisidir. İnsanların C vitamini eksikliği çekmeleri çok ciddi sorunlara yol açabilirken C vitaminini içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ile sorunlar çözülmektedir. Ancak bu durum küçük yaşlardaki çocuklarda daha karmaşık ve ciddi bir durumu oluşturabilmektedir. Bu sebeple de ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekmektedir.
İskorbüt Hastalığı Kimlerde Görülür?
Araştırmalar, iskorbüt hastalığının her yaştan insanda rahatlıkla görülebildiğini göstermektedir. Ancak en yoğun görüldüğü dönem 6-12 ay arasındaki bebeklerdir. Bu dönemde bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkin bir insanın ki kadar gelişmiş olmadığından çok basit bir rahatsızlık dahi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. C vitamini eksikliği de bu dönemde çocuklarda sıklıkla görülebilir. Eğer anneler, yeteri kadar C vitamini almıyorlarsa bu vitamin, anne sütü ile birlikte çocuklara geçmez. Böyle bir durumda da çocuklarda C vitamini eksikliği yaşanır. Bunun yanında eğer bebekler anne sütü yerine inek sütü ile beslenirse de bu durumda iskorbüt hastalığı yaşanabilmektedir.
İskorbüt Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
İnsanlarda bu rahatsızlığın belirtilerinin ilki sindirim sistemindeki bozukluklardır. Bu bozuklukları çok solgun ve yorgun bir görünüm takip eder. Ancak bu belirtilerin bebeklerde fark edilmesi de oldukça zor olabilmektedir. Vücutta ağrılar, hastalığın ilerlemesi ile daha belirginleşir ve bu huysuzluk şeklinde dışa yansır. Çocukların sindirim sistemlerindeki ağrılar ve yorgunluk hissi yanına bir insan yaklaştığı anda ağlamasına sebep olur. İnsanların, bu rahatsızlığa sahip olan bebekleri çok fazla kucaklarına almaları ya da hareket etmeleri bebeğin daha fazla yorulmasına ve ağlamasına sebep olacaktır. Bu sebeple de çocuklar bir insan yanına yaklaştığı anda almaması için ağlamaya başlar. Bacaklarda küçük çapta ödemler ya da çocukların kurbağa duruşu şeklinde oturarak kendisini rahat hissetmesi bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.
İskorbütün Tedavisi Nasıl Yapılır?
C vitamini eksikliği ile bu sorun ortaya çıktığından kişilerin direkt olarak C vitamini tüketmeye başlaması sorunları da çözecektir. Doktorlar tarafından önerilen kapsüller ile C vitamini ihtiyacı karşılanırken günlük hayatta da portakal ya da limon gibi C vitamini deposu ürünler kullanılarak sorunlar çözülebilmektedir. Ancak bebeklerde ortaya çıkması durumunda bu ürünleri annenin tüketmesi ve bu şekilde anne sütüyle çocuğa aktarması gerekir. Eğer anne sütü kullanmayan bir çocukta bu rahatsızlık yer alırsa bu durumda hastanelerde serum bağlama tarzı işlemler ile müdahale edilerek gerekli vitaminler verilmektedir. İskorbüt hastalığı, çocuklarda oldukça ciddi sonuçlar doğurabilirken dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır ve en kısa süre içerisinde tedavisinin gerçekleşmesi gerekmektedir.