Sağlık 12 Kasım 2021 - 13:52:47

İyot Nedir? Nelerde Var? Zayıflatırmı? İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Zararları ve Faydaları

İyot Nedir? Nelerde Var? Zayıflatırmı? İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Zararları ve Faydaları

İyot; vücudun kendi başına üretemediği, bazı besin maddelerinin içerisinde doğal olarak bulunan, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında yer alan bir mineral çeşididir.

İyot Nedir, Ne Demek?

Vücutta enerji metabolizmanın düzenlenmesi başta olmak üzere pek çok önemli görevi bulunan iyot; tiroid hormonları arasında yer alan tiroksin ve triyodotironin önemli bir bileşendir. Besinlerde yer alan iyotun kaynağı topraktır ve dünya üzerinde toprakların yapısına göre iyotun miktarı değişmektedir.

Vücutta yeterli oranda saf iyot bulunmadığı zaman tiroid hormonlarının seviyesinde düşüş yaşanır ve bu durum pek çok sağlık probleminin oluşmasına sebep olur. Özellikle gebelik döneminde yetersiz iyot alımı bebekte zihinsel beyin gelişimi geriliği ve beyin hasarı meydana getirebilmektedir.

Yetişkin bireylerde iyot eksikliği söz konusu olduğu zaman, tiroid bezi büyümesine bağlı olarak guatr oluşması söz konusu olmaktadır. İyot bakımından zengin olan gıdaların belli oranlarda dengeli şekil tüketilmesi vücuttaki pek çok sağlık probleminin önlenmesini sağlamaktadır.

Metabolizma hızının kontrol edilmesini sağlayan çok önemli bir mineral olarak gösterilen iyot eksikliğinde tiroid bezleri ciddi biçimde etkilenirken metabolizma hızında da değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Belirli besinlerde bulunuyor olsa da çoğu kişide eksikliği görülmektedir. Bu sebeple de belirli gıdalara özellikle bu mineralden eklenerek eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.

İyot Nelerde Var? Nelerde Bulunur?

Pek çok sebze ve meyvenin içeriğinde yer alan iyot, besinlerde değişik oranlarda bulunur. Çünkü toprağın yapısı, sulama suyu, gübresi meyve ve sebzelerdeki iyot miktarını değiştirmektedir. İyot bulunan besinler; kuru fasulye, soya fasulyesi, şalgam, ıspanak, sarımsak ve kabak gibi sebzeler şeklindedir. Düzenli olarak bu besinleri tüketen kişiler genellikle iyot eksikliği yaşamamaktadırlar.

Sebzelere ek olarak deniz ürünleri de bu mineral yönünden zengin olmaktadır. Tuzlu su balıklarının tamamına yakınında bulunur. Mezgit ve ton balığı gibi ürünler bu mineral yönünden en yüksek değerlere sahip gıdalar arasındadır. Süt, peynir ve yoğurdun içerisinde de yeterli miktarda bulunurken meyveler arasında çilek bu mineral yönünden zengin olan tek meyvedir.

Bunlara ek olarak günlük hayatta kullandığımız iyotlu tuzlar da bu mineralin eksikliğine karşı etkili olmaktadır. En iyi iyot takviyesi doğal şekilde vücuda alınandır. Bundan dolayı iyot içeren besinler dengeli ve düzenli şekilde tüketilmelidir.

İyot Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?

İyot eksikliği sonrasında tiroid hormonlarının yeterli salgılanması metabolizmada yavaşlamaya neden olmaktadır. İyot mineralinin direkt olarak yağ yakımı etkisi bulunmamaktadır. Sadece metabolizma hızında sağlamış olduğu denge ve düzen sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuz için gerekli mineraller içerisinde yer alan iyot, vücutta yeterli oranda olmadığı zaman birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir. Vücutta iyot eksikliği belirtileri şöyledir:

  • Depresyon söz konusu olur.
  • Kilo vermede güçlü yaşanır.
  • Baş ağrısı, yorgunluk ve unutkanlık gözlemlenir.
  • Ciltte kuruluk meydana gelir.
  • Adet sorunları yaşanır.
  • Kan yağlarında yükselme gözlemlenir.
  • Soğuğa karşı duyarlılık yaşanır.
  • Zihin bulanıklığı oluşabilir.
  • Kabızlık söz konusu olabilir.
  • Saçlar incelme meydana gelebilir.
  • Kaslarda güçsüzlük yaşanabilir.

Yukarıdaki belirtiler söz konusu ise vücudunuzda yeterli oranda iyot bulunmuyor olabilir. Bunun için dengeli beslenme sağlanmalıdır.

İyotun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?

Genel olarak iyot mineralinin zararı bulunmaz. Ancak tüm mineral ve vitaminlerde olduğu gibi vücutta iyot fazlalığı olduğunda birtakım olumsuz ektiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. İlk olarak kişilerde fazla ısınma ve buna bağlı olarak terleme gerçekleşir. Bu durum kişilerin sosyal hayatında da zorlanmasına sebep olurken kendisi için de sürekli olarak rahatsız edici bir durumdur.

Kilo problemi olmayan kişilerde fazla kilo vermeye sebep olabilen iyot bu aşamada bağışıklığın düşmesini tetikleyebilmektedir. Bu sebeple kişilerin günlük ihtiyaç duydukları değerlerde kalmaları önerilmektedir.

İyotun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Tiroid bezlerinin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayan iyot minerali, metabolizmayı düzenler ve aynı zamanda vücut fonksiyonlarının eksiksiz çalışmasına destek olur. Mantar, virüs gibi bakterilerin öldürülmesini sağlamaktadır.

Halsizliğin ve devamlı uyku isteğinin önüne geçmede bu mineral çok önemli bir yer tutmaktadır. Buna ek olarak depresyona karşı etkiliyken saç dökülmesinin de önüne geçmektedir. Metabolizma hızının en iyi şekilde düzenlenmesi kişilerin fazla kilolarından kurtulmasını sağlarken bağışıklık sisteminin güçlenmesini de destekler.

Bunlara ek olarak tansiyon ve kolesterolün kontrol edilmesinde bu doğal mineral büyük önem arz eder. İyot eksikliğinde her iki durum için de çok yüksek ya da çok düşük değerler ortaya çıkmaktadır.

  • iyot
  • iyot nedir
  • iyot eksikliği
  • iyot nelerde var
Yorumlar
Ebru Özkan İyotlu tuzlar eksikliği tamamlar mı? İyot alımını nasıl gerçekleştirebilirim? İyot eksikliğim olup olmadığını nasıl anlayabilirim? cevapla
Semra Özdemir İyot yetersizliği tedavisi nasıl yapılır? Bu mineral zayıflatır mı? Tiroid hastası olduğum için vücudumun bu minerale ihtiyacı var. Bunu nasıl karşılayabilirim. Damlasının satıldığını duymuştum. Kullananlar var mı? işe yarar mı? cevapla
yorum yaz
Sakinleştirici Bitki Çayları Hangileridir? Sakinleştirme Çayı Tarifi