Sağlık 24 Ekim 2021 - 08:58:48

Kaçış Sendromu Nedir? Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri ve Tedavisi

Kaçış Sendromu Nedir? Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bir Hastalıktır? Belirtileri ve Tedavisi

Kaçış sendromu; Clarkson hastalığı olarak bilinen, damarlarda bulunan mineral, protein ve suyun dışarı sızması sonucunda kanda yoğunlaşmanın oluşması ve buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğünün meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Kaçış Sendromu Nedir, Ne Demek?

Kaçış sendromu hastalığı, kanın koyulaşması ve kanda albumin azalmasına bağlı olarak meydana gelen vücutta ödem ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Hastalık kendini ilk olarak grip öncesi ortaya çıkan ateş, yorgunluk ve halsizlik olarak göstermektedir. Sonrasında ise tekrarlayan krizlerle vücutta belirgin haline gelmektedir. Ortaya krizler arada bir meydana gelebileceği gibi 1 sene boyunca hiç görülmeyebilir. Bu hastalık ilk olarak 1960 yılında belirlenmiştir. Dünya üzerinde çok fazla kişide görülmemektedir. Bu hastalıkla ilgili dünya üzerinde yaklaşık olarak 700 küsür vaka bulunmaktadır.

Kaçış Sendromunun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Clarkson hastalığı damarların zarar görmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın belirtileri fark edildiği zaman mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Çok yüksek olmayan hafif ateşlenme hastalığın ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Bacaklarda aniden şiddetli bir ağrının meydana gelmesi hastalığın göze çarpan belirtileri arasında yer almaktadır. Bunlarla beraber baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyon düşmesi ve aniden ortaya çıkan bayılmalar görülür. Kandaki albumin azalması ortaya çıkar ve buna bağlı olarak ödem ve şişmeler meydana gelir. Bu hastalığın bir evresi yoktur. Hastalık oluştuğu an kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler fark edildiğinde hemen tedaviye başlanmalıdır.

Kaçış Sendromu Bulaşıcı mıdır? Neden Olur?

Dünya üzerinde çok fazla yaygın olmayan kaçış hastalığının oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Yapılan gözlemler ve araştırmalar hastalığın genetik olmadığını göstermektedir. Bu tarz hastaların yarısından fazlasının kanında multipl miyelom yani M proteini bulunmaktadır. Bu protein plazma hücresi olarak bilinen kandaki akyuvarların ve alyuvarların içerisindeki sıvıda yaşayan hücrelerden meydana gelmektedir. Genel olarak M proteininin kaçış sendromuna sebep olduğu düşünülse de farklı komplikasyonlar da gözlemlenmektedir.

Kaçış Sendromu Nasıl Bir Hastalıktır?

Bu hastalık fazla rastlanan bir rahatsızlık değildir. Fakat bunun nedeni doğru tanının koyulmamasına kaynaklanabilmektedir. Grip öncesinde vücutta meydana gelen belirtiler bu hastalıkta da görülmektedir. Fakat kanda meydana gelen yoğunlaşma aynı zamanda ağrı ve şişkinlikler nedeniyle sendrom kendini belli etmektedir. Bu hastalık ataklarla kendini belli etmektedir. Bu ataklar farklı aralıklarla meydana gelebilmektedir. Kaçış sendromuna yakalanan hastaların ölüm oranı çok düşük değildir. Genel olarak en fazla 10 yıl yaşama süresinin olduğu bilinmektedir.

Kaçış Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Clarkson hastalığı olarak bilinen bu sendromun tedavisi henüz tam olarak bulunamamıştır. Bilinen ve kesin çözüm yaratan bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece hastalıkta meydana gelen krizleri önlemek ve azaltmak amacıyla astım, bronşit gibi üst solunum yollarında kullanılan ilaçlarla uygulanmaktadır. Damarlara zarar veren bu hastalık kısa bir süre içerisinde vücuttaki her organa zarar verecek kronik bir boyut kazanabilir. Bu rahatsızlık zaman içerisinde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kriz yaşandığında kandaki sıvı azaldığında hastanın vücudu şişmeye başlar. Bunları en aza indirmek amacıyla kaçış sendromuna yakalanan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir.

  • kaçış sendromu
  • kaçış sendromu nedir
  • kaçış sendromu hastalığı
  • kaçış sendromu bulaşıcı mıdır
  • clarkson hastalığı
  • kaçış sendromunun belirtileri
Yorumlar
Gülay Demircan Kaçış sendromu hastalığının Mehmet Ali Erbil'in yaşadığı rahatsızlık olduğunu duydum. Sanırım köpek pisliği ile bulaşabiliyormuş. Kesin olarak net bir bilgi yok ama kendisi bu yönde açıklama yapmış. Türkiye'de sadece onda görülmüş çok enteresan. Belki de bahsedildiği gibi tanısı koyulamamıştır ve bu yüzden ilk olmuştur. cevapla
yorum yaz
Sakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Sakal Çıkarır mı? Nasıl Kullanılır?