Kamkat mandalina meyvesinden küçük, limona benzeyen ve olgunlaştığı zaman portakalı andıran meyvedir.
Kamkat Nedir? Ne İşe Yarar?
Turunçgiller ailesinden gelmektedir. Türkiye'deki şartların kamkat meyvesinin yetişmesi için elverişli değildir. Hal böyle olunca sağlık için faydalı olan kumkuat ithal edilir. Yetiştirildiği alanlar genel olarak saksı ve seralardır. Meyvenin ağacı turunçgiller içinde küçük mücevher olarak tasvir edilir. Dünya genelinde kabuğuyla beraber tüketilebilmektedir. Evlerin balkon kısımlarında yetiştirilebilir. Ağaç göz aşısı ismindeki yöntem ile üretilir. Aynı çiçekte dişi ve erkek organları var olabilmektedir. Bu yüzden her yerde bitki çiçek ve meyveye yatabilir.
Kamkat Ne Zaman Çiçek Açar? Ne Zaman Meyve Verir?
Rize'de varlığını sürdüren meyve temmuzun son günlerine doğru çiçek açmaktadır. Meyve olarak var olması da ağustosun son günlerini bulur. Kamkat büyüklük olarak zeytine benzetilir. Ağacın meyvesinin olgunlaştığı zaman dilimi nisan ve mayıs aylarıdır. Meyve dalından alınmadığı zaman olgunlaşarak dökülme veya yumuşama problemi oluşmaz. Kişi meyveyi dalından koparmazsa 1 sene içinde taze olarak tüketilebilir halde bulunmaktadır. Hatta bu şekilde tadı değişmeden aynı lezzette varlığını koruyabilir.
Kamkat Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Altın portakal ismi ile anılan kumkuat birçok türe sahiptir. Dünya genelinde Çin ve Doğu Asya'da görülen meyve Türkiye'de Akdeniz ikliminin varlığını sürdürdüğü alanlarda, çoğunlukla Rize'de görülmektedir. Ev koşullarında yetiştirilebilme özelliğinin olması ayrıcalıklı bir durumdur. Saksı içinde yetişen bitki C vitamini kaynağıdır. C vitaminin fazla olması bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. C vitamini ve antioksidan oranı vücudu bir sürü hastalıktan korumaktadır. Sindirim sistemi bu meyve sayesinde düzenli bir biçimde çalışabilmektedir. Ayrıca hazımsızlık, iştahın olmaması, mide bulantısı gibi rahatsızlıklar meyve aracılığıyla giderilebilir. İçinde bulunan vitaminler B3, A, B2 ve B1 olarak tanımlanır. Bu vitaminlerin olması sinir sisteminin güçlenmesine destek olur. Sinir sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışması ile stresten kaynaklı olarak meydana gelen uykusuzluk, baş ağrısı problemleri giderilmektedir.
Kamkat Neye İyi Gelir?
Kalsiyum barındıran altın portakal meyvesi kemik ve diş sağlığı hususunda etkili bir meyvedir. Kemik gelişimine ve diş sağlığına destek veren meyvenin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Antiseptik özelliği mikrop öldürme gücünü meyveye vermektedir. Küçük çaptaki besin zehirlenmelerinin olması, böcek ısırmalarının meydana gelmesi halinde meyve iyileşme zamanına katkı sağlamaktadır. Fakat önemli hastalığı olan insanların hekime danışmadan önce kamkat meyvesini tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.
Kamkat Nasıl Tüketilir? Nasıl Yenir?
Kumkuat meyvesi meyve salatalarının içerisinde dilimlenmiş şekilde kullanılabilir. Bunun dışında garnitür halinde servis edilebilme avantajı bulunmaktadır. Reçel ve marmelat olarak kullanılabilir. Diğer turunçgiller ile kıyaslandığı zaman kabuğunun oldukça tatlı olduğu anlaşılmaktadır. Reçel, püre, meyve konsantresi, sos olarak tüketilebilir. Kamkat hakkında bilindik bir zararın varlığından söz edilmemektedir. Fakat kişi meyveyi tüketmeden önce doktor ile görüşerek tüketme onayını alabilmektedir.