Jilet izi kesici aletler ve yahut da kişinin kendini yaralamasından kaynaklı olarak meydana gelen saklanması zor olan izdir.
Jilet İzi Geçer mi?
Kişinin kendi vücuduna kesici aletler ile zarar vermesinin altında yatan birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler psikolojik, sosyal ve kültürel etkenlerden kaynaklı olabilir. Bireyin kendi bedenini jiletleme hali direkt olarak psikiyatrik bir rahatsızlığı işaret etmez. Genel itibari ile bu durumun sebebi psikolojik problemlerdir. Zaman içerisinde ilerleyen ve çözüm bulunmayan problemler kişide bu davranışın ortaya çıkmasına yol açar. Psikolojik problemlerin tedavi edilmesi halinde bahsi geçen bu sorun da ortadan kalkmaktadır.
Jiletle Kol Kesmek, Vücuda Zarar Vermek Neden Olur?
Var olan problem genel olarak ergenlik çağındaki çocuklarda meydana gelir. Üniversite öğrencisi veya sokakta büyüyen çocuklar ayırt etmeksizin halkın her kesiminden olan kişilerinde gözlemlenebilir. Sadece Türkiye'ye özgü olamayan bu problem batı kültürlerinde de meydana gelebilmektedir. Özellikle ergenlik dönemdeki gençlerde görülür. Amerika'da bu problemin görülme oranı yüzde dört olarak belirtilmiş ve sorun zaman içerisinde artış göstermiştir.
Faça Çekmenin Zararları Nelerdir?
Vücudun belli bölgelerinin jiletlenmesi ile oluşan faça izlerinin saklanması ve giderilmesi oldukça zor bir durumdur. Bu izler kolay bir biçimde fark edildiği için izlerin olduğu kişi yaşam boyunca pişmanlık duygusunu hissedebilmektedir. Bunun dışında halk bu izlerin olduğu kişileri direkt olarak damgalayabilmekte ve ön yargıyla yaklaşmaktadır. Birey hayatı boyunca iş, özel hayat ve toplum arasında bu davranışın olumsuz duygularını yaşamaya devam etmektedir. Pişmanlık hissinden sonra bu izlerin giderilmesi zorlaşır.
Jilet İzi Nasıl Geçer?
Jilet izleri sosyal anlamda kabul görmeyen iz türleridir. Ameliyat ve yanık gibi izlerden farkı fazla ve yan yana olmalarıdır. Tek iz olduğu zaman izin çıkartılıp estetik halde dikilmesi mümkünken fazla olduğu için tedavi etmesi mümkün olmamaktadır. İzlerin rengi deri rengine göre farklılık gösterir. Hal böyle olunca izlerin giderilme ihtimali de ortadan kalmaktadır. İze sahip olan insanların bazıları dövme işlemi ile bu izleri kamufle etmektedir. İzlerin zımparalanması ise izlerin daha da belirgin olmasına yol açar.
Jilet İzi Giderme Tedavisi Nedir?
Kişi izlerin en az seviyeye indirilmesini ve şekil olarak belirgin olmamasını istemektedir. Bu sebepten dolayı kişide ameliyat isteği doğmaktadır. Tedavisi yapılacak olan bölgenin genişliğine göre genel ya da lokal anestezi yapılmaktadır. Kişi ameliyat sonrası bir gün sonra eve gidebilir. Ameliyat yapılan bölge on gün gibi bir süre pansumanlı kalır ve sonraki süreçte ameliyat bölgesi mekanik travmalar karşısında korunmaktadır. Bunun dışında bölge bir sene gibi bir süre güneş ışınlarından korunur. Derinin alındığı bölgeye pansuman yapılır ve iki hafta gibi bir sürede iyileşme görülür. Jilet izi geçer mi gibi sorular ve ameliyat hakkında bilgi almak, detayları öğrenip karar vermek için hekim ile görüşülmesi gereklidir.